Zákazníci skrachovaného Slovakia Energy hľadajú nových dodávateľov. Lepšie ceny dostanú pod jednou podmienkou

Nasľubovali ľuďom lacné energie, no burzy zasiahlo zdražovanie, a tak z trhu náhle zmizli. Slovakia Energy po sebe zanechala 300-tisíc odberateľov elektriny a plynu. Väčšina z nich dnes trávi hodiny čakaním pred klientskymi centrami a na infolinkách ich náhradných dodávateľov, aby podpísali nové zmluvy.

08.11.2021 16:34
teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Noví dodávatelia ich však nestíhajú vybavovať. Preto ponúkli alternatívu – tým, ktorí vyčkajú a ostanú u nich, garantujú bežné ceny aj bez zmluvy. Nesmú však prejsť ku konkurencii, inak budú doplácať.

Do redakcie sa nám ozvalo viacero čitateľov, ktorí sa pýtali na rady, ako ďalej postupovať. Jednou z bývalých klientok Slovakia Energy je 75-ročná čitateľka Pravdy pani Blažena z obce Rybky na Záhorí. Rovnako ako tisícky zákazníkov skrachovaného alternatívneho dodávateľa riešila, kto jej bude dodávať elektrinu a plyn. „Ako sa mám dopracovať k novej zmluve? Nie je nikto, kto by vám poradil,“ hovorí dôchodkyňa. Volala preto do SPP, lenže tam jej niekoľko dní nebrali telefón. Napokon sa dovolala. „Nakoniec mi vysvetlili, že sa nemusím nikam prihlasovať. Do troch mesiacov mi pošlú vyrozumenie, ako ďalej postupovať – teda s kým a ako mám uzavrieť novú zmluvu,“ dodáva.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Nejde pritom o ojedinelý prípad. Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), pre Pravdu potvrdil, že v posledných týždňoch odberatelia často kontaktujú štátneho regulátora. „Hlavne vo veciach týkajúcich sa konečného vyúčtovania Slovakia Energy, ale aj ohľadom problémov s neochotou nových dodávateľov uzatvárať s nimi riadne zmluvy o dodávke elektriny či plynu,“ tvrdí.

Každý dodávateľ okrem dodávateľa poslednej inštancie (DPI) má totiž právo odmietnuť odberateľa. „Ak to mnohí dodávatelia teraz robia, nečudujem sa im. Domácnosti alebo malému podniku musia totiž dať regulovanú cenu, no elektrinu pre nich nemali nakúpenú, a tak ju musia kupovať na dennom trhu za vysoké ceny, takže na takomto odberateľovi by boli veľmi stratoví,“ vysvetľuje analytik Ján Pišta z poradenskej spoločnosti v energetike JPX.

Odberatelia sa obávajú trojnásobných cien

Masívny záujem ľudí o nové zmluvy poháňa najmä obava z drahších faktúr, ktoré im náhradní dodávatelia, pod ktorých prešli po odchode Slovakia Energy z trhu, môžu účtovať. Dodávatelia poslednej inštancie, ktorými sú SPP, ZSE, SSE a VSE (Západoslovenská, Stredoslovenská a Východoslovenská energetika) totiž majú pre takéto prípady schválené špeciálne cenníky. Tie kopírujú aktuálne vyššie trhové ceny namiesto regulovaných, keďže musia novým zákazníkom energie dokúpiť na poslednú chvíľu.

„Domácnosti a malé podniky si teraz 3 mesiace môžu priplatiť skoro 3,5-násobok bežných platieb,“ vyčíslil Andrej Lednár, konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #Slovakia Energy #energetika