Pred Veľkou nocou sme si pozreli ceny potravín. Porovnali sme ich so sumami spred roka (tabuľka)

Najväčší kresťanský sviatok - Veľká noc - je už za rohom. Pre mnohých Slovákov to okrem iného znamená plné nákupné košíky a bohaté sviatočné stoly. Napriek tomu, že ceny v obchodoch nás už nebolia tak ako minulý rok, veľká časť ľudí si musí dvakrát premyslieť, ktorý z množstva produktov si z regálu obchodu odnesie domov. Aj preto niektoré reťazce pripravili vybrané akciové ponuky.

15.03.2024 05:00
debata (2)
Predseda SAMO Krajčovič hovorí o tom, ako sa darilo obchodom v roku 2023
Video
Zdroj: TV Pravda

Pravda sa teda bola pozrieť na to, ako to s cenami potravín v jednotlivých obchodoch pri vybraných položkách vyzerá. Porovnali sme ich s cenami z marca 2023, ktoré zbiera Štatistický úrad. Ten priemeruje ceny vybraných potravín. Konkrétne sme sa pozreli na ceny chleba, polotučného mlieka, masla, rožkov, zemiakov, ryže, polohrubej múky, párkov, kryštálového cukru a vajec. Reťazce ponúkajú rôzne značky a rôzne akcie, preto je porovnanie iba ilustračné. Pri niektorých potravinách sa dajú nájsť lacnejšie alternatívy ako pred rokom, pri niektorých nie.

potraviny, nákup, jedlo, reťazce Čítajte viac Prvé reťazce ohlásili pred Veľkou nocou znižovanie cien. Čo zlacnili a o koľko?

Zaujímavá je napríklad cena rožkov, ktorá je vo všetkých štyroch obchodoch rovnaká a obyčajné biele pečivo tohto typu kúpite vo všetkých predajniach, ktoré sme navštívili, za 13 centov. Pred rokom stál jeden rožok 11 centov. Rožky teda za rok zdraželi o dva centy.

Pred rokom štatistici spriemerovali cenu kilogramu párkov na 8,41 eura. V súčasnosti sa dajú nájsť na pultoch rôzne ceny párkov. Jeden kilogram párkov môžete kúpiť už od 3,70 eura až po 9,90 eura. Ťažko sa preto hovorí o zdražovaní alebo zlacňovaní tohto produktu.

Relatívne veľké rozdiely môžete nájsť napríklad aj pri cenách masla. V jednotlivých reťazcoch kúpite hrudku 125-gramového masla od 99 centov až po 1,80 eura. Tá istá gramáž masla stála pred rokom v priemere 1,72 eura.

Pozrime sa ešte aj na kilogram polohrubej múky. Pred rokom stála v priemere 89 centov. V súčasnosti sa dá kúpiť lacnejšie v Kauflande za 59 centov, v COOP Jednote za 75 centov či dokonca 59 centov. V Bille stoja tri druhy tejto múky od 59 do 79 centov.

Podrobné porovnanie cien týchto produktov v Bille, Coop Jednote, Kauflande a Lidli nájdete v tabuľke.

Aké zľavy sľubujú obchody?

Reťazcov sme sa spýtali, či chystajú pred Veľkou nocou nejaké zľavy. So zaujímavým prístupom k ponuke zľavneného sortimentu prišiel najväčší diskontný reťazec na Slovensku Lidl. „Pred Veľkou nocou sme sa však rozhodli ísť ešte ďalej, a preto sme od pondelka 11. marca zrušili DPH pri stovke základných potravín. Zlacnenie o desať percent garantujeme minimálne do Veľkej noci," priblížil pre Pravdu hovorca obchodu Tomáš Bezák. Lacnejšie budú predávať základné potraviny ako chlieb, maslo, zemiaky, viacero druhov mäsa, jablká, paradajky, cibuľu a iné produkty.

potraviny Čítajte viac Kamenický chce kúpiť porovnávač cien potravín z Maďarska. Ako funguje?

Nemecký reťazec Kaufland, ktorý rovnako ako Lidl vlastní podnikateľská skupina Schwarz-Gruppe, tvrdí, že medzi decembrom minulého roka a februárom tohto roka klesli ceny v jeho predajniach v priemere o deväť percent. „Vážený priemerný pokles cien sa v reťazci týka najpredávanejších výrobkov ako maslo, vajcia, pšenično-ražný chlieb, múka, ale tiež bravčové karé, hovädzie predné či kurča. Na zozname potravín, ktoré zákazníci Kauflandu nakupujú ešte výhodnejšie ako počas vlaňajšieho decembra, je aj mlieko, múka, syr Eidam, zemiaky a kryštálový cukor," vymenováva Vargová.

Predsviatočné zľavy avizuje aj slovenský reťazec Coop Jednota. „Pre zákazníkov sme pred Veľkou nocou ,zošibali ceny'. Aktuálne si môže zákazník v našej sieti zakúpiť napríklad slovenské mäsové výrobky so zľavou až do 56 percent, slovenské maslo so zľavou do 45 percent či tvaroh so zľavou do 32 percent," priblížila pre Pravdu hovorkyňa spoločnosti Jana Kuklová.

Výhodne nakúpiť v predajniach Jednoty môžu aj držitelia vernostnej karty Coop Jednota Klub, ktorí si od 21. marca môžu uplatniť svoju zľavu za druhý polrok 2023. Jej výška teda závisí od výšky predchádzajúcich nákupov v období od júla do decembra 2023.

Billa pod rakúskym vlastníkom tvrdí, že medzi jej zákazníkmi sú obľúbené akcie počas víkendových nákupov, od piatka do nedele, keď ceny niektorých produktov môžu klesnúť až o 50 percent. „Veľkým hitom sú aj ,cenové šoky', keď ponúkame v našich predajniach vybrané produkty so zľavou aj vyše 50 percent. Už túto sobotu tak napríklad trvanlivé mlieko ponúkame so zľavou až 54 percent alebo v pondelok 18. 3. čerstvé vajíčka až o 29 percent lacnejšie," priblížil pre Pravdu hovorca reťazca Marek Kravjar.

Obchod ponúka v najbližšom období zľavy v rôznych výškach pri viacerých položkách. Najvýraznejšie, až do 50 percent, môžu zákazníci Billy ušetriť pri nákupe rôznych druhov cukroviniek, ktoré sú počas Veľkej noci obľúbené. Podobne aj ceny sortimentu mäsových výrobkov ako údená šunka, slanina či klobása klesnú až o 40 percent. Pekárenské výrobky môžete nájsť v tomto obchode až o 20 percent lacnejšie.

Nižšie ceny bude v priebehu blížiacich sa sviatkov ponúkať aj britské Tesco. „V rámci dlhodobého programu Garancie nízkych cien každý týždeň porovnávame stovky produktov dennej spotreby, aby sme sa uistili, že zákazník u nás nakúpi za skutočne nízke ceny v porovnaní s konkurenciou. Naši zákazníci tak majú istotu, že ušetria pri každom bežnom nákupe na viac ako 500 základných potravinách," informuje hovorkyňa obchodu Mária Zerzanová. Spoločnosť rovnako avizuje, že pred Veľkou nocou má tiež pripravené zaujímavé ceny tovarov so zákazníckou kartou Clubcard.

Rast cien potravín klesol z 29 na 5 percent

Na tom, koľko stoja položky v regáloch obchodov, slovenským domácnostiam skutočne záleží. Platí totiž, že zatiaľ čo priemerná európska domácnosť minie na potraviny približne 17,3 percenta zo svojich príjmov, v priemernej slovenskej domácnosti je to 26,3 percenta.

Biedronka. Čítajte viac Otvorenie nového megalacného reťazca na Slovensku sa blíži. Firma zverejnila platy, aké ponúka na vyšších pozíciách

Na týchto číslach sa podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť podpísalo v priebehu posledných dvoch rokov prudké a neočakávané zvýšenie cien potravín. Tie začali rásť tesne pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022. Svoj vrchol, keď sa inflácia vyšplhala na 29 percent, dosiahli v decembri toho istého roka.

Inflácia začala klesať až v januári minulého roka, no z pohľadu zákazníkov išlo skutočne iba o veľmi pomalý pokles. V polovici marca 2023 sa preto ministerstvo pôdohospodárstva dohodlo s reťazcami na takzvanej „protiinflačnej garancii“. V praxi tak platilo, že stovky potravín dostali cenový strop, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov nebol pri konkrétnom produkte prekročený.

Zrejme aj vďaka tomuto opatreniu začali ceny v obchodoch postupne klesať a analytici očakávajú, že by tento trend mohol pokračovať aj ďalej. Začiatkom roka 2024 klesla inflácia pod päť percent, čo sa už začína prejavovať na peňaženkách Slovákov. Napríklad Lidl v tejto súvislosti pripomína, že ceny potravín sa v jeho predajniach pohybovali na úrovniach z minulého roka. Pri aktuálne päťpercentnej miere inflácie však platí, že ak ste pred rokom urobili nákup za 100 eur, tento rok za rovnaký nákup zaplatíte 105 eur.

Aj keď vláda zatiaľ nepredstavila žiadnu cenovú reguláciu či väčšie opatrenie, o čiastkové zlacnenie sa postaral pokles cien agrokomodít na svetových trhoch a domáca konkurencia medzi reťazcami.

Bratislava, byt, byty, bývanie Čítajte viac Pád cien nehnuteľností sa zastavil. Kde sa dajú kúpiť s najväčšou zľavou?

Čo sa týka priemerného rastu cien potravín za minulý rok, ten dosiahol celkovú úroveň 17,5 percenta. Zložitý a turbulentný rok 2023, ako ho označujú reťazce, je už však, našťastie, za nami a predstavitelia obchodov hovoria o dobrom období, ktoré nás má čakať v najbližších mesiacoch. „Dnes môžeme hovoriť o stabilizácii cien, ktoré sa pri množstve produktov už dostali na úroveň spred roka a v krátkom čase sa môžeme preklopiť do deflácie," komentuje aktuálnu situáciu na trhu s potravinami predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje „veľkú štvorku" zahraničných reťazcov pôsobiacich u nás, Martin Krajčovič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchody #reťazce #ceny potravín