Kamenický chce kúpiť porovnávač cien potravín z Maďarska. Ako funguje?

Jednou z predvolebných tém bolo aj zdražovanie potravín. Súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini sa z bilbordov pýtal, či chceme, okrem iného, lacnejšie potraviny. Zníženie cien potravín sa dá docieliť rôznymi spôsobmi. Medzi ne patrí napríklad cenová regulácia či odpustenie daní firmám z potravinárskeho segmentu, ktoré zase komplikujú stav verejných financií.

10.03.2024 05:00
debata (28)
Stránka, ktorá stráži ceny základných potravín v Maďarsku
Video
Zdroj: TV Pravdda

Vláda zatiaľ prijala rozhodnutie o monitorovaní cien. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) je presvedčený, že samotné sledovanie cien stačí na to, aby sa ceny znížili. „Samotná šéfka Slovenskej obchodnej inšpekcie (Nadežda Machútová, pozn. red.) nám hovorí, že akonáhle začneme sledovať ceny, tak ceny začínajú klesať. Jedna vec je, že klesajú aj z dôvodu znižujúcej sa inflácie, ale aj z dôvodu tlaku, ktorý vytvára vláda na reťazce. Musím povedať, že plánujeme ísť do Maďarska, kde majú celkom zaujímavý nástroj, ktorý porovnáva ceny viacerých výrobcov jednej kategórie tovarov, ako sú napríklad základné syry, vajíčka, maslo, chlieb a podobne. Tam si vedia porovnať, v ktorom reťazci je tá cena najlepšia,“ povedal Kamenický.

Do istej miery je tento krok posilnením trhového mechanizmu. „Na základe toho, že sa zverejňujú porovnania, spotrebitelia, ktorí sú citliví na cenu, napríklad seniori, budú mať viac času a budú sa vedieť rozhodnúť, v ktorom obchode nakúpia,“ dodáva Kamenický.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Vyššie ceny, nižšie platy, Česko nám výrazne uteká. Ceny na Slovensku sa postupne šplhajú k priemeru EÚ

Minister Kamenický dokonca pripúšťa, že by Slovensko kúpilo už hotové maďarské riešenie. „Ja by som najradšej kúpil hotový nástroj, Maďari ho majú, bolo by to podľa mňa lacnejšie, ako si vyvíjať vlastný systém, ak teda máme takýto vyhovujúci systém v nejakej inej krajine,“ poznamenal Kamenický.

Ako to vyzerá v Maďarsku?

Riešenie, na ktoré sa Kamenický odvoláva, funguje v Maďarsku od júla 2023. Internetová stránka Arfigyelo.gvh.hu sleduje približne šesťdesiat položiek v zhruba 1 200 predajniach. Stránka porovnáva celkovo šesť reťazcov, niektoré z nich pôsobia aj na Slovensku.

Webová stránka kategorizuje potraviny do šiestich kategórií a poskytuje informáciu aj o tom, v ktorom obchode sa konkrétna potravina nachádza. Umožňuje vytváranie nákupných zoznamov a naviguje spotrebiteľov do konkrétnej predajne. Ľudia si tak môžu nájsť konkrétny druh tovaru a hľadať alternatívu vo vyhovujúcej cene. Stránka aktualizuje jednotlivé ceny každý deň.

Porovnávač cien potravín v Maďarsku Foto: Pravda
Porovnávač cien potravín v Maďarsku Porovnávač cien potravín v Maďarsku

Samotné reťazce sa k tomu, že by mal na Slovensku vzniknúť podobný nástroj stavajú zatiaľ s rezervou. Prakticky nič zatiaľ nie je dohodnuté definitívne. „Sme v komunikácii s ministerstvom financií, diskusie zatiaľ nie sú na konci, ale staviame sa k tomu konštruktívne. Sme za to, aby štát mal informácie a rozhodoval na základe dát, a nie emócií. Dôležité je, aby sme sa vyhli škodlivej regulácii,“ povedal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

taraba Čítajte viac Taraba ukázal novinku, ktorá má zlacniť bývanie. Odborníci pred zmenami varujú, poslali mu cez 700 pripomienok

Zatiaľ je tiež nejasné, koľko položiek by mohol kôš obsahovať. Tiež zatiaľ nie je jasné, ktoré prevádzky budú súčasťou štátneho porovnávača. Slovenská vláda je aktuálne v začiatočnej fáze prípravy a zatiaľ sa nevie, či si vyvinie vlastné riešenie, alebo sa dohodne napríklad s Maďarskom a kúpi hotové riešenie.

V každom prípade platí, že bude musieť vzniknúť databáza ponúkaných produktov. V Maďarsku celý projekt vznikol za dva mesiace. Dá sa predpokladať, že aj Slovensko je od spustenia porovnávača určite niekoľko mesiacov.

„Technické riešenie je komplikované, tam sa bude poskytovať veľmi veľa dát a tie dáta musia byť chránené,“ hovorí Krajčovič.

Kým nebude jasné, ako bude to riešenie vyzerať, nedá sa odhadnúť ani to, koľko bude stáť. Náklady budú najmä na strane štátu, dodatočné náklady môžu teoreticky vzniknúť aj v reťazcoch. Ak by bolo nutné databázu napríklad aktualizovať ručne, je možné, že by reťazce potrebovali dodatočné pracovné sily.

Porovnávač cien potravín v Maďarsku Foto: Pravda
Porovnávač cien potravín v Maďarsku Porovnávač cien potravín v Maďarsku

Kontroly aj u dodávateľov

Okrem reťazcov chce štát kontrolovať aj ceny u dodávateľov. Bude to mať na starosti rezort pôdohospodárstva. „Ministerstvo bude ceny porovnávať u poľnohospodárov a potravinárov, čiže vo všetkých vertikálach. Porovnávania budeme robiť nie na ročnej báze, ale na štvrťročnej báze. Výkazy ziskov a strát budeme robiť vo všetkých vertikálach. Tieto dáta nám dajú informáciu o tom, kde sa nachádzame s jednotlivými základnými cenami potravín," spresnil minister Richard Takáč (Smer).

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Maďarsko #monitoring cien #Ladislav Kamenický