Vyššie ceny, nižšie platy, Česko nám výrazne uteká. Ceny na Slovensku sa postupne šplhajú k priemeru EÚ

Slovensko postupne dobieha Západ, no bohužiaľ najmä v cenách. Údaje za rok 2022 hovoria, že cenová hladina na Slovensku je celkovo stále pod priemerom EÚ, no sú dôležité oblasti, kde sú ceny na Slovensku dokonca vyššie, ako je priemer celého bloku. Je to tak aj napriek tomu, že mzdy na Slovensku patria k najnižším v EÚ. Ukázala to analýza, ktorú zverejnila Česká spořitelna.

04.03.2024 05:00
peňaženka, peniaze, hotovosť Foto:
Dobiehame EÚ. Žiaľ, najmä vo výške cien.
debata (140)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Nepríjemnou správou je, že na Slovensku je v priemere drahšie ako v ostatných krajinách EÚ. Ceny u nás sú zhruba osemdesiat percent priemeru EÚ, Česko je v tesnom závese. Ceny v Maďarsku sú na úrovni s malým rozdielom nad hranicou šesťdesiat percent, v Poľsku sú ceny dokonca tesne pod hranicou šesťdesiat percent.

„Ak sa pozrieme na vývoj v čase, tak pred desiatimi rokmi sa cenová hladina spotreby na Slovensku pohybovala na úrovni 65 percent. Znamená to že sme voči priemeru EÚ zdraželi, respektíve, že naše ceny sa priblížili priemerným cenám v EÚ,“ upozorňuje Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne. Navyše situáciu dramatizuje to, že platy na Slovensku sú v priemere zhruba polovičné v porovnaní s priemerom celej EÚ.

IDE O PENIAZE - krátkodobé investície
Video
V relácii Ide o peniaze odpovedá Marián Búlik z OVB Allfinaz Slovensko. / Zdroj: TV Pravda

Problémové potraviny

Zlou správou je, že na Slovensku sú mimoriadne drahé potraviny. Ceny potravín sa týkajú úplne každého a aj pre ekonomicky najslabšie vrstvy obyvateľov je problematické túto spotrebu obmedzovať. Ich ceny sú na Slovensku dokonca vyššie, ako je priemer EÚ, v roku 2022 boli podľa Eurostatu vyššie o 1,9 percenta. V porovnaní s výrazne nižšími príjmami je jasné, že potraviny sú pre slovenských pracujúcich relatívne drahé.

Analytik Kočiš však upozorňuje, že ceny potravín rástli vo všetkých krajinách a rozdiely sú relatívne malé. „V prípade cenovej hladiny potravín vidíme relatívne úzku škálu, ktorá sa medzi jednotlivými štátmi pohybuje od 121 percent do 80 percent priemeru EÚ. V prípade služieb sú nožnice otvorené oveľa širšie, sú v intervale od 170 percent do 38 percent,“ hovorí.

Za vývojom cien je situácia, ktorá nastala po prepuknutí pandémie. Ak sa pozrieme na predpandemickú cenovú hladinu potravín, tak bola o 4,5 percenta nižšie v porovnaní s priemerom EÚ. Následne sme zaznamenali obdobie zvýšenej inflácie, ktorá na Slovensko udrela práve cez ceny potravín a energií, respektíve bývania. Medziročný rast cien potravín v roku 2022 dosiahol na Slovensku priemernú úroveň 18,5 percenta.

„Potraviny a bývanie s energiami tvoria až 44 percent slovenského spotrebného koša. Veľkú časť z našich platov prejeme a prebývame. Z eurozóny dávame na potraviny dokonca najväčší podiel z našich výdavkov,“ dodáva.

Erik Tomáš Čítajte viac Veľká analýza 13. dôchodkov: pomôžu štyrom rodinám z desiatich

Drahšie aj energie, no mohlo byť horšie

Ceny energií sú pritom na Slovensku relatívne priaznivé. V porovnaní s priemerom EÚ sú o vyše 17 percent nižšie. Od roku 2015 sa ceny energií zvýšili o necelých tridsať percent.

Domácnosti pred nárastom cien chráni vláda, ktorá ceny dotuje. Od roku 2015 sa teda ceny energií zvýšili o zhruba 29 percent. Aj na Slovensku rýchlejšie stúpali ceny niektorých služieb. Výrazne drahšie sú napríklad reštauračné služby a aj kiná a divadlá.

Dotovanie cien energií skutočne ovplyvňuje ceny aj v súčasnosti. V januári tohto roku ceny rástli o 4,3 percenta, „K ďalšiemu poklesu inflácie významne pomohli zmrazené regulované ceny energií pre domácnosti, ktoré na Slovensku naďalej nereflektujú náklady na nákup komodít za trhové ceny a štát ich dotuje z rozpočtu. Rast regulovaných cien sa tak znížil zo 6,2 percenta v decembri až niekde k nule. Január je pritom v inflácii zvyčajne najdôležitejším mesiacom, keďže okrem regulovaných cien sa od Nového roku najčastejšie menia aj mnohé iné cenníky a cenovky,“ poznamenal Michal Lehuta, analytik VÚB banky.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ceny #Slovensko