Farmári čakajú na peniaze ako na spasenie, hrozia štrajkami. Opustili maštale a stali sa z nich úradníci, tvrdí Takáč

Medzi poľnohospodármi rastie napätie. Dôvod je prozaický, oneskoruje sa výplata priamych platieb. Z celkovej sumy 360 miliónov eur pritieklo farmárom na účty 157 miliónov eur, ale nie všetkým. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč sľubuje nápravu, ktorú má priniesť nový generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Marek Čepko. Je to bývalý farmár, ktorý, povedané jeho slovami. "vie, ako sa roľník cíti, keď nevie, kedy mu prídu dotácie“.

12.02.2024 17:47
Vlada Takac Foto: ,
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer).
debata (67)
mReportér: Zvýšenie hladiny rieky Revúca
Video

Kedy teda podpory prídu na účty a čo ich brzdí?

Najbližšie rozhodnutia o výplate dotácií by mali padnúť v pondelok 19. februára, pôjde o tzv. dotácie na pastevný chov zvierat a viazanú produkciu zeleniny a 29. februára by k slovu mali prísť podpory za celofaremné ekoschémy. Podniky čakajú na dotácie ako na spasenie, pretože medzitým sa im nahromadili výplaty záväzkov. Aby toho nebolo málo, čelia poľnohospodári napríklad na Žitnom ostrove zvýšeným daniam za nehnuteľnosti, keď si zastupiteľstvá niektorých obcí pýtajú za hektár pôdy nie 55, ale 115 eur.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

To sú dôvody, ktoré podľa predsedníčky Agrárnej komory Slovenska Heleny Patassiovej ženú poľnohospodárov do protestov. Mali by sa začať manifestačnými protestnými jazdami traktorov 19. februára napríklad v Leviciach, ale aj na Orave. Organizuje ich Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska (ZVPAS).

Protesty chystá aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Tá v pondelok rokovala vo

Varšave s partnerskými organizáciám krajín V4, aby skoordinovala s nimi svoj krok, predovšetkým s poľnohospodármi v Českej republike. Budúci týždeň bude teda v znamení protestov.

Z farmárov sú fotografi

„Uvidíme, ako rezort zareaguje na naše požiadavky. Pokiaľ nepríde k náprave, neskončíme pri jednom proteste. Na problémy, sme upozornili 17. januára a riešia sa slimačím tempom,“ povedal predseda ZVAPS Ján Jelen. Členom tejto organizácie zoskupujúcej predovšetkým rodinných farmárov dochádza už trpezlivosť.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

O nič lepšie nie sú na tom ani veľké podniky, kým menšie dostali aspoň časť z dotácií, družstvá a obchodné spoločnosti na ne ešte len čakajú. „Nemáme uhradené záväzky voči svojim dodávateľom, ktoré sme obvykle kryli z dotácií. Teraz si budeme musieť zobrať prekleňovací úver a to sú výdavky navyše, z ktorých má prospech len banka,“ povedal jeden z konateľov podniku v okrese Trnava.

Kľúčovú rolu vo výplate dotácií hrá Pôdohospodírska platobná agentúra. Tak minister Richard Takáč (Smer) ako aj poľnohospodári sa zhodujú v tom, že „platobka“ pri výplate dotácií zlyhala. Minister vidí za jej slabým výkonom neschopnosť predchádzajúcich vlád. Vlani situáciu skomplikoval pád Hegerovej vlády, na ktorú nadviazala v podstate len údržbárskou činnosťou Ódorova vláda. Vo výsledku išla agentúra v ústrety požiadavkám Spoločnej poľnohospodárskej politiky na nové programovacie obdobie nepripravená.

SR Košice U.S. Steel rokovanie MDV Kmeť KEX Čítajte viac V Japonsku sa rozhoduje o osude košickej huty s 9 000 zamestnancami. Trump môže zvrátiť megaobchod

Podľa Takáča sú za oneskorenými výplatami dotácií ako vonkajšie tak vnútorné problémy. Systém označil za prebyrokratizovaný ako zo strany Bruselu aj Bratislavy. Za zložitým administrovaním je napríklad aj doteraz nefunkčný Register užívacích vzťahov. K tomu pribudli problémy so satelitnými snímkami. Sú nepresné a poľnohospodári musia dokladovať svoje nároky na pozemky a tým na dotácie fotografiami. Takáč povedal , že z farmárov sa stali úradníci a fotografi, ktorí namiesto toho, aby pracovali na poli či v maštali, prácne dokumentujú nároky na podpory.

Každý bude protestovať po svojom

Problémy s dotáciami navyše umocnilo ozeleňovanie poľnohospodárstva plynúce zo Zelenej dohody. Biopásy a úhory priniesli viac starostí ako efektu a navyše teraz je problém ako prísť k peniazom za ušlú produkciu z desiatok tisíc hektárov. Jedno je však isté: poľnohospodári síce majú právo na dotácie, ale ako pripomenul Takáč, majú aj povinnosti dokladovať ich. K priamočiarejšiemu vyplácaniu dotácií by mal prispieť nový generálny riaditeľ PPA Marek Čepko, ktorý vydal príkaz, že pracovníci platobnej agentúry musia byť ústretoví voči farmárom. Z agentúry musí byť jednoducho proklientska organizácia slúžiaca farmárom a nie naopak.

Opatrenia, ktoré prijíma nový generálny riaditeľ, je to už tretia Takáčova voľba, by mali priniesť rýchlejšiu výplatu dotácií. Cestu k nej by mala na budúci rok otvoriť úplná digitalizácia, čiže už nie písomné, ale iba elektronické podávanie žiadostí. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho realisticky odhadol, že „gro peňazí bude vyplatené v priebehu marca a apríla.“ Nespokojní poľnohospodári medzitým pripravujú protesty, aby primali zodpovedných k väčšej akcieschopnosti.

Farmári / Traktor / Čítajte viac Slováci sú ochotní sa pridať k revolučnej vlne. Na západe začali veľké protesty

Ako je to už na Slovensku zvykom, protesty idú v réžii jednotlivých zväzov, komôr a združení. Hovorí to o tom, že po 35 rokoch stále cítiť medzi poľnohospodármi kto je príslušníkom tzv. veľkých podnikov, teda družstiev a ich nasledovníkov, a kto patrí k druhej skupine, ktorú tvoria rodinné farmy a mladí farmári. Agrárna komora Slovenska oslovila svojich členov, aby sa rozhodli, či sa pridajú k Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore, ktorej členovia zabezpečujú 80 percent poľnohospodárskej produkcie SR, alebo pôjdu pod zástavou Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov.

Minister pôdohospodárstva voči protestom nenamieta, podporuje ich, ale bol by rád, keby nevyústili do obmedzovania fungovania ostatnej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Richard Takáč