Koniec dotovania cien elektriny a plynu, ohlasuje možnú novinku Kamenický. Musí hľadať, kde ušetrí

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) už pripravuje nový konsolidačný balíček v objeme 1,5 miliardy eur. Budú to nové nové opatrenia na ozdravenia verejných financií. Slovenská vláda musí niečo robiť s verejnými financiami, pretože na roky 2024 a 2025 nám Európska komisia prognózuje najvyššie deficity (vláda viac minie, ako vyberie na daniach a odvodoch - pozn. red.) v Európskej únii.

05.02.2024 10:31
Robert Fico / Ladislav Kamenický / Foto: ,
Zľava premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický
debata (369)

Minister to povedal pre renomovaný portál Bloomberg. Objem 1,5 miliardy eur zodpovedá jednému percentu celoročného výkonu slovenskej ekonomiky – teda hrubému domácemu produktu.

Saková v Ide o pravdu: Strácame zlaté vajce tranzitu ruského plynu. V Japonsku budeme hovoriť o budúcnosti košickej oceliarne
Video

Len na dotácie vysokých faktúr za elektrinu, plyn či teplo si vláda v roku 2024 vyhradila 1,25 miliardy eur.

Aj keď v minulosti premiér Robert Fico (Smer) a šéf rezortu financií Kamenický hovorili o konsolidácii v objeme pol percenta, teraz už hovoria otvorene o jednom percente.

Zuzana Múčka, analytička, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť Čítajte viac Analytička, ktorá upozorňuje na zlý stav štátnej kasy, vysvetľuje, ako ďaleko je bankrot a čo nám hrozí, ak sa vláda nerozhýbe

Čo bude jadro nového balíku? Kamenický pre Bloomberg povedal, že v hre je už nedotovať ceny energií a tiež zefektívnenie fungovania zdravotníctva. „Chceme investorom ukázať, že máme jasnú konsolidačnú trajektóriu a že náš plán na zníženie rozpočtového deficitu je dôveryhodný,“ povedal Kamenický. Viac detailov v článku neprezradil.

Balík by mal byť predstavený v najbližších mesiacoch. A toto už zrejme nebude v roku 2025, myslí si Kamenický. „Inflačný výhľad a vývoj na trhu s energiami naznačujú, že dotácie na energiu v budúcom roku možno nebudú potrebné,“ povedal v rozhovore.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Vláda urobila účtovné triky a podvody s rozpočtom, tvrdí opozícia. Kamenický to odmieta

© Autorské práva vyhradené

369 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #energie #peniaze #šetrenie #Ladislav Kamenický