Rok 2023 bol pre priemerného dôchodcu dobrý. Ďalšie budú ešte lepšie, ukázali prepočty

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) priniesla dobré správy pre penzistov. Nezávislá štátna inštitúcia, ktorá monitoruje štátne financie, prepočítala, ako sa budú vyvíjať v najbližších rokoch príjmy dôchodcov voči inflácii. Už v roku 2023 spôsobili mnohé dávky vrátane 13. dôchodku, rodičovského dôchodku a mimoriadnej valorizácie, že príjem priemerného starobného penzistu predbehol rast inflácie.

25.01.2024 05:00
debata (107)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Treba ale ihneď upozorniť, že ekonómovia robili výpočty na základe priemerných hodnôt, ktoré nezohľadňujú individuálne životné situácie mnohých seniorov na Slovensku. Pre mnohých penzistov preto bude situácia horšia, ako ukazuje graf a výpočty, a naopak – pre veľa z nich bude situácia lepšia.

Polia zaliate vodou
Video

Roky 2022 a 2023 boli poznačené prudkým rastom cien, čo zapríčinila najmä vojna na Ukrajine a razantný rast agro- a energokomodít po celom svete. Slovenské domácnosti tento šok znášali tiež. Domácnosti seniorov si v roku 2022 museli utiahnuť opasky o zhruba 9 percent oproti roku 2021, keď inflácia bola vyššia ako ich penzie.

Višňové, D1, diaľnica Čítajte viac Nové diaľnice a opravy ciest v roku 2024: pozrite si, čo sa chystá (prehľad v krajoch)

No v roku 2023 sa situácia otočila, rovnako aj rast cien poľavoval. No prepad príjmov zastavila a dokonca zvrátila mimoriadna valorizácia – novinka, ktorú poslanci schválili v prvej polovici vlaňajška. Pomohli tomu tiež 300-eurové bonusy, ktoré schválila nová vláda Roberta Fica (Smer). Rok 2023 sa tak skončil nakoniec pre priemerného penzistu v pluse – jeho príjmy porazili infláciu. Navyše, možnosť mimoriadnej valorizácie môže byť znova zavedená v prípade neočakávaných situácií.

RRZ: Treba pomáhať adresne, nie všetkým

Do budúcnosti podľa prognózy rozpočtovej rady budú príjmy dôchodcov v priemere porážať infláciu až do roku 2027. „Pri aktuálnom klesajúcom trende inflácie znamená oneskorená valorizácia to, že štandardné dôchodky budú rásť rýchlejšie ako ceny. Podľa súčasných prognóz by preto celkový príjem dôchodcov mal prevyšovať infláciu o 6 až 8 percent,“ konštatuje rada.

Na jednej strane je pozitívne, že domácnosti seniorov relatívne dobre prežili obdobie zdražovania a do budúcnosti budú ich príjmy rásť rýchlejšie, ako inflácia, no na druhej strane ekonómovia vyzývajú vládu, aby pomáhala iba cielene, nie všetkým, lebo pomoc pre všetkých je drahá.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Sme na križovatke, upozorňuje analytička. Znova prepočítala stav verejných financií, varuje Kamenického, čo príde

Rozpočtová rada tvrdí, že keď sa prijímal trvalý 13. dôchodok, vláda argumentovala rastom cien, no podľa ich výpočtov by príjmy penzistov porazili rast cien aj bez 13. dôchodku. Najmä vďaka mimoriadnej valorizácii z roku 2023.

Výzva na adresnú pomoc prichádza v čase, keď má Slovensko najvyššie deficity verejných financií spomedzi krajín Európskej únie. Ministerstvo financií už predstavilo takzvaný konsolidačný balíček s opatreniami za dve miliardy eur, no očakáva sa, že predstaví ďalšie šetriace riešenia alebo ďalšie zvyšovanie daní, pretože rezort Ladislava Kamenického (Smer) chce za rok ozdraviť verejné financie o jeden percentný bod, čo je v prepočte na eurá asi jeden a pol miliardy.

Jednota dôchodcov: vedú proti nám kampaň

Na prepočty rozpočtovej rady ostro zareagovala Jednota dôchodcov Slovenska. Po zverejnení správy štátnych analytikov poslali vyjadrenie, že proti nim inštitúcia vedie dezinformačnú kampaň. Myslia si, že na nich útočia, pričom podnecujú medzigeneračné spory v spoločnosti. Rada podľa Jednoty vytvára dojem, že dôchodcovia majú dostatok peňazí a neoprávnene chcú viac. Myslia si, že ide o politickú objednávku opozície na vyvolávanie nenávisti voči seniorom.

predavačka, brigáda, pokladňa Čítajte viac Reťazce sa bijú o ľudí vyššími platmi. Ktorý ponúka najviac?

Združenie penzistov uvádza, že šéf rozpočtovej rady má mesačný plat 10-tisíc eur. „Otázne je, či by vláda skôr nemala pristúpiť aj ku škrtom platov ľudí, ktorí poberajú viac ako 10-tisíc eur mesačne a kritizujú dôchodcov za 600-eurový priemerný dôchodok, ktorý poberá viac ako 600-tisíc seniorov,“ tvrdí združenie.

Prepočty rozpočtovej rady chcú dať preveriť finančnému výboru v parlamente, ktorého sa tiež pýtajú, či nedošlo k porušeniu zákona.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Rada pre rozpočtová zodpovednosť