Nový daňový bonus je realitou. Čo treba urobiť pre jeho získanie (otázky a odpovede)

Vláda Smeru chce kompenzovať zvýšené splátky hypoték aj za rok 2023. Toto rozhodnutie prišlo až ku koncu roka 2023, takže táto kompenzácia nemôže byť priebežná. Priebežnú pomoc s hypotékami v tomto roku má na starosti ministerstvo práce, ktoré ju spustilo začiatkom januára. Kompenzácia vyšších splátok za rok 2023 má podobu daňového bonusu, dlžníci, ktorí majú na pomoc nárok, teda zaplatia menej na daniach a týmto spôsobom získajú peniaze na vyššie splátky hypoték.

08.01.2024 05:00
debata (41)
Štátna pomoc s hypotékou: otázky a odpovede
Video
Odpovedá Matej Dobiš z portálu Finančný Kompas. / Zdroj: TV Pravda

Denník Pravda prináša odpovede na najdôležitejšie otázky o daňovom bonuse, ktorý je určený pre ľudí, ktorým stúpli splátky hypoték.

Prečo štát zaviedol tento druh daňového bonusu?

Vláda prijala politické rozhodnutie, že chce kompenzovať zvýšené splátky aj tých hypoték, ktorých splátky sa zvýšili už počas roku 2023. Keďže vláda prijala toto rozhodnutie až na konci roka, pomoc vypláca spätne, práve preto sa rozhodla, že bude mať formu daňového bonusu. O tento bonus je už možné žiadať.

Aká výška pomoci je k dispozícii?

Celková výška je v prípade daňového bonusu rovnaká ako v prípade priebežných dotácií, ktoré sú pripravené na rok 2024. Štát dlžníkovi uhradí 75 percent z nárastu splátky, a to až do maximálnej výšky 150 eur mesačne, teda 1 800 eur ročne.

2023 11 29 TK k pomoci s hypotekami Čítajte viac Ako získať maximálnu podporu 150 eur na hypotéku? Štát spustil kompenzácie

Ako sa dá k dotácii dostať?

Ak si dlžník podáva daňové priznanie za rok 2023, uplatní si bonus v ňom. Ak zamestnanec nepodáva daňové priznanie za rok 2023, uplatní mu ho zamestnávateľ v rámci vykonania ročného zúčtovania za rok 2023 v roku 2024, na základe doručeného potvrdenia od banky.

Zákon počíta s tým, že banka klientovi vydá potvrdenie na požiadanie. Tá má na jeho doručenie tridsať dní. Zároveň platí, že o ročné zúčtovanie treba zamestnávateľa požiadať do 15. februára 2024.

Musí si dlžník výšku bonusu vypočítavať sám?

Nie, údaje o zmene výšky splátky sa nachádzajú na potvrdení z banky.

Kto má na bonus nárok?

Kľúčová je výška príjmu za rok 2022. Podmienkou na možnosť odpočítania navrhovaného nového daňového bonusu zo zvýšenia zaplatenej splátky v zdaňovacom období 2023 je priemerný mesačný príjem vypočítaný z hrubého ročného zdaniteľného príjmu najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. V tomto prípade ide o nominálnu sumu hrubého príjmu maximálne 2 086,40 eura za rok 2022. Ide o sumu bez uplatnenia výdavkov, poistného, nezdaniteľných častí základu dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie 2022.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Štát zvyšuje stovky poplatkov, chce zaplátať deravú štátnu kasu. Pozrite si, za čo si priplatíte

Čo ak je na zmluve spoludlžník?

Príjem sa v takom prípade posudzuje spoločne. Štát sa v tomto prípade spolieha na dlžníka. „Daňovník, dlžník, ktorý uzatvorí zmluvu o úvere na bývanie, sám zistí, či on, alebo jeho spoludlžník (spoludlžníci) prekročili alebo neprekročili ustanovenú sumu príjmu na vznik nároku na daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky,“ upozorňuje rezort financií.

Čo majú robiť živnostníci?

Živnostníci si uplatňujú daňový bonus v daňovom priznaní. V prípade podnikateľa respektíve samostatne zárobkovo činnej osoby sa posudzuje celkový zdaniteľný príjem v hrubom, t. j. bez uplatnenia výdavkov, poistného, nezdaniteľných častí základu dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie 2022.

Čo ak je výška bonusu vyššia ako daň?

V takom prípade môže dlžník požiadať o vyplatenie zvyšku sumy daňového bonusu.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #úrokové sadzby #daňový bonus #dotácia na hypotéku