Investori sa v minulom roku dostali do plusu. Ako fondy na Slovensku zhodnocovali peniaze?

Podielovým fondom sa v roku 2023 relatívne darilo. Všetky triedy aktív skončili v pluse, no niektoré dokázali poraziť infláciu a doručiť reálne zhodnotenie.

02.01.2024 05:00
peniaze, business Foto: ,
Podielovým fondom sa v roku 2023 darilo.
debata

Správcovské spoločnosti, ktoré združuje Slovenská asociácia správcovských spoločností, spravovali v závere roka 2023 zhruba 12,6 miliardy eur. Medziročne je to o vyše miliardy viac.

Jednoznačným víťazom roka je sú akciové fondy. Za obdobie jedného roka do 22. decembra si tieto fondy podľa váženého priemeru pripísali celkovo 16,43 percenta.

Najlepšie z fondov si pripísali až takmer 58 percent, najslabší fond si odpísal až 28 percent. Pre akciové fondy je typické, že majú potenciál vyšších výnosov, no druhá strana tej istej mince je to, že s týmito fondmi je spojené aj riziko vyšších strát.

Najslabšie zhodnotenie dosiahli fondy alternatívnych investícií, ktoré si pripísali len 0,76 percenta. Vážený priemer všetkých fondov sa vyšplhal na 8,7 percenta.

„Výsledky v kolektívnom investovaní dosiahnuté v roku 2023 priniesli investorom podstatne viac radosti, ako to bolo v roku 2022. Kladné zhodnotenie registrujeme vo všetkých kategóriách podielových fondov a v globále sa im podarilo v tomto roku vymazať približne 90 % minuloročných strát,“ hovorí Roman Vlček, výkonný riaditeľ SASS. Ekonomika sa postupne vracia do stavu, ktorý je charakteristický pre obdobia, ktoré nie sú krízové. Úrokové sadzby sa postupne dostávajú vyššie z mimoriadne nízkych úrovní, tiež sa postupne darí krotiť v eurozóne infláciu. Investorov do akcií podporili najmä technologické fir­my.

„V prípade rastu akciových trhov, špeciálne v prvom polroku, nešlo o plošný jav, ale väčšinu rastu doručili technologické tituly, vďaka čoraz populárnejšej umelej inteligencii,“ dodáva.

Slabší rok 2022 vrhal tiene aj do roku 2023. „Žiaľ, slabšie to bolo v roku 2023 s predajmi. Očakávam, že čisté predaje podielových fondov v tomto roku dosiahnu necelých 200 miliónov eur, čo je 60 percent pod dlhodobým priemerom. Predajné čísla ako vždy potvrdzujú senzitivitu klientov na výkonnosť a veľkú zotrvačnosť. To znamená, že napriek výborným výsledkom dosahovaným v roku 2023 u klientov ešte prevládal sentiment z roku predchádzajúceho,“ dodal Vlček.

SR RRZ Financie Verejné Výhľad Opatrenia Ozdravné BAX Čítajte viac Ekonóm Šuster: Vláda používa triky, aby rozpočet na budúci rok vyzeral lepšie

Zmeny v daniach

Správcovské firmy sa obávajú toho, čo prinesie okresanie podpory zo strany štátu. Pôvodne bolo pripravené daňové zvýhodnenie pre ľudí, ktorí investujú, no nová vládna koalícia zvýhodnenie, ktoré malo byť účinné od roku 2024, napokon zrušila.

Zmena v praxi mala znamenať, že konkrétnemu investorovi nechá štát viac. Ak záujemca o investovanie kúpil napríklad slovenský podielový fond a dosiahol zisk napríklad 200 eur, tento zisk sa bezpodmienečne zdaňuje. Zisk vo výške 200 eur sa zdaňuje zrážkovou daňou vo výške 19 percent, štát teda investorovi odhryzne z 200 eur 38 eur. Nie je pritom dôležité, ako dlho držal podiely vo svojom vlastníctve.

Počas roku 2023 vláda Eduarda Hegera schválila trojročný časový test. Ak teda investor svoj finančný majetok držal aspoň tri roky, zdaneniu sa vyhol. Toto zvýhodnenie sa napokon zrušilo.

SASS s takýmto riešením nesúhlasí. „Slovenská asociácia správcovských spoločností so znepokojením prijala informáciu o rozhodnutí vlády zrušiť zmeny v zákone o dani z príjmov prijaté v lete tohto roka, ešte predtým, ako stihli nadobudnúť účinnosť. Toto rozhodnutie opätovne zavádza nespravodlivosť v zdaňovaní príjmov z cenných papierov, ktorá bude mať negatívny dosah na viac ako milión klientov slovenských správcovských spoločnosti, ktorí investujú prostredníctvom podielových fondov. Treba zdôrazniť, že ide hlavne o bežných ľudí, ktorým nie je ľahostajná ich budúcnosť a vytvárajú si dobrovoľne finančnú rezervu. Priemerná investovaná suma klientov je 10-tisíc eur,“ hovorí SASS vo svojom stanovisku.

SR NRSR 4.schôdza minister vnútra hlasovanie neodvolanie BAX Čítajte viac Zásah Ficovej vlády oberie mladých o stovky či tisícky eur na dôchodku. Pozrite si prepočty

Slovenské správcovské spoločnosti sa cítia diskriminované národnou legislatívou. Časový test pre zahraničné finančné nástroje totiž existuje. „Naďalej zostanú zvýhodnené niektoré zahraničné spoločnosti, ktoré na Slovensku žiadne dane neplatia a ponúkajú produkty vhodné najmä pre solventnejších investorov. Rozhodnutie vlády navyše prichádza v čase, keď už správcovské spoločnosti investovali nemalé prostriedky do zmeny svojich systémov. Toto všetko vyjde týmto rozhodnutím nazmar,“ upozorňuje SASS.

Napríklad pre zahraničné ETF fondy platí jednoročný časový test. Ak teda investor takéto aktívum drží aspoň rok, dane z výnosu neplatí. „Zrušenie výhod, ktoré mali oslobodiť investorov od dane z príjmov vrátane odstránenia trojročného časového testu, je absolútne nepochopiteľné a kruté voči klientom, ktorí vkladajú svoje peniaze do podielových fondov. Týmto spôsobom sa podielové fondy na Slovensku opäť dostávajú do nevýhodného postavenia oproti ETF fondom,“ hovorí Gabriel Balog, výkonný riaditeľ 365.invest. Kľúčová správa pre slovenských investorov teda je, že priaznivejšieho daňového režimu sa nedočkajú.

Pri jednorazovej investícii 10-tisíc eur na tri roky a pri očakávanej výkonnosti 3,5 percenta ročne by klient podľa Baloga vedel ušetriť na dani 206 eur, čiže 68 eur ročne. Pri pravidelnej investícii 200 eur mesačne počas dvadsiatich rokov by klient vedel ušetriť na dani celkovo približne štyritisíc eur, čo je dvesto eur ročne počas dvadsiatich rokov.

krúžkovanie, Milan Krajniak Čítajte viac Priemerné predčasné dôchodky sú vyššie ako riadne. Záujem o skorší odchod do penzie prináša problémy

Rok 2024 neistý ako obyčajne

Situácia v tomto roku by napriek menej priaznivej legislatíve mohla byť pre investorov lepšia. „Predpokladám, že nálada investorov do podielových fondov sa v roku 2024 zlepší. Zdá sa, že akcie, aj keď ich ocenenie nie je lacné, môžu pokračovať v rastovom trende. Očakávam, že infláciu sa vo vyspelom svete podarí dostať pod kontrolu. Tento trend bol zrejmý už v druhej polovici roka 2023. Reštriktívna menová politika centrálnych bánk už nebude potrebná, úrokové miery sa stabilizujú, prípadne postupne sa mierne znížia. Znížia sa tým náklady na cudzí kapitál pre firmy, čo im umožní zvýšiť ziskovosť,“ prognózuje Vlček.

Rizikom naďalej ostávajú geopolitické problémy. Aj situáciu investorov môže ohroziť vojna na Ukrajine a aj hrozby, ktoré vyplývajú z klimatickej zmeny. „Osobne som však optimista a myslím si, že akciové trhy by mohli rásť podobným tempom ako v tomto roku. Zároveň sa v roku 2024 dostaneme do bodu, keď sa úrokové miery stabilizujú, dokonca s perspektívou ich mierneho poklesu. Z toho vyplýva, že kým v prvej polovici tohto roka by bolo nastúpiť do dlhopisov ešte predčasné, v budúcom roku dlhopisy začnú byť zaujímavou témou a bude dôležité túto príležitosť nepremeškať,“ uzatvára Roman Vlček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podielové fondy #zhodnotenie #2023