Matovič posiela Sulíka dojiť klokany do Austrálie. Petková zo Zastavme korupciu: Mal by zvážiť odchod

Parlament od exministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) žiada, aby nahradil škodu, ktorá vznikla v súvislosti s prípravou Svetovej výstavy Expo Dubaj 2020. Poslanci parlamentu schválili uznesenie, v ktorom od bývalého ministra žiadajú, aby nahradil škodu vo výške dokopy takmer 800-tisíc eur, ktorú za jeho zlyhanie vyčíslil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). O zlyhaní v tejto súvislosti hovorí aj Nadácia Zastavme korupciu, podľa ktorej by mal zvážiť zotrvanie vo verejných funkciách.

05.12.2023 11:14 , aktualizované: 16:30
debata (137)
Matovič sa odmieta ospravedlniť
Video
Zdroj: TV Pravda

Za uznesenie, ktoré však exministra k ničomu nezaväzuje, pretože slovenská legislatíva hmotnú zodpovednosť verejných činiteľov neupravuje, hlasovalo 76 poslancov. Poslanci v znení uznesenia berú na vedomie správu NKÚ a od Sulíka žiadajú, aby ministerstvu hospodárstva zaplatil 634 500 eur za nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov a ďalších 164 200 eur za umožnenie bezdôvodného obohatenia.

NKÚ bývalému vedeniu rezortu hospodárstva vyčíta, že Sulíkov úrad v súvislosti s výstavou nedokázal zabezpečiť dostatočne funkčný systém administratívneho a finančného riadenia. „Ministerstvo hospodárstva pri príprave a organizácii Svetovej výstavy Expo Dubaj 2020 viackrát závažne zlyhalo a aj preto bolo minimálne 634-tisíc eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne a v rozpore s pravidlami dobrého hospodára. Vyše 400-tisíc eur súvisiacich s reštauráciou a prevádzkou Take Away v dubajskom Slovenskom pavilóne je predmetom súdnych sporov,“ konštatovali kontrolóri.

Sulík Čítajte viac Sulík bráni svoju výstavu v Dubaji. Celé je to inak, ušetril som milión eur

Koaliční a rovnako aj niektorí opoziční poslanci bývalému ministrovi vyčítajú nehospodárnosť s verejnými financiami. „Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár,“ zdôraznil poslanec za stranu Smer Erik Kaliňák.

Podobne aj opozičný poslanec Igor Matovič (Slovensko, predtým OĽaNO) vyzýva svojho bývalého koaličného partnera Sulíka na to, aby ako poslanec skončil a odišiel na svoj ranč do Austrálie. „Radšej nech dojí klokanov niekde v Austrálii,“ odkázal mu v pléne Matovič.

Sulík by mal zvážiť odchod

Okrem politikov však kroky exministra pri príprave svetovej výstavy v Dubaji kritizuje aj Nadácia Zastavme korupciu. Podľa šéfky neziskovky Zuzany Petkovej vypovedajú výsledky kontroly o nehospodárnom míňaní peňazí. „Domnievam sa, že veta „treba vypiť bar“ zľudovie v histórii prešľapov slovenskej politiky rovnako ako kedysi výrok „korupcia na najvyšších miestach neexistuje,“ povedala pre Pravdu Petková.

Šéfka nadácie, ktorá dohliada na transparentnosť nakladania s verejnými zdrojmi, rovnako trvá na tom, že bývalé vedenie rezortu za toto plytvanie nesie politickú zodpovednosť. No zároveň pripomína, že na vymáhanie tejto škody nám chýba zákon. Napriek tomu by mal Sulík podľa Petkovej voči sebe vyvodiť zodpovednosť. „Mal by prijať zodpovednosť za zlyhanie a zvážiť zotrvanie vo verejných funkciách,“ zdôrazňuje Petková.

Riaditeľka nadácie v súvislosti s aktuálnym hlasovaním parlamentu pripomenula kauzu bývalého ministra za stranu Smer Ľubomíra Vážneho, ktorý je zodpovedný za nastavenie mýtneho tendra. Ten by „mal do rozpočtu podľa tejto logiky vrátiť stovky miliónov eur, lebo podľa výsledkov kontroly NKŮ o toľko peňazí štát prišiel, keď podpísal nevýhodnú zmluvu s firmou SkyToll," uzatvára Petková.

Zodpovednosť odmieta

Sulík napriek tomu pochybenie odmieta a, naopak, tvrdí, že Expo v Dubaji bolo pre Slovensko veľkým úspechom a štátu v tejto súvislosti dokonca ušetril milión eur. „Nedošlo k nehospodárnemu použitiu prostriedkov,“ trvá na svojom Sulík a dodáva, že celkový rozpočet na slovenskú účasť na výstave bol 8,7 milióna eur pričom ministerstvo hospodárstva na tento účel minulo len 7,7 milióna eur.

richard sulík Čítajte viac Kontrolóri vydali správu o tom, čo sa dialo v Expo Dubaj za Sulíka. Premrhali sa státisíce eur

Svoju politickú zodpovednosť prebral bývalý minister iba za „zmätok v evidencii“ v súvislosti s prenájmom ôsmich apartmánov, v ktorých počas výstavy bývalo niekoľko desiatok ľudí v rámci slovenskej delegácie. V tomto prípade hovorí o sume 164-tisíc eur za bývanie, ktoré však podľa neho neboli vynaložené nehospodárne. Koalícia chce podľa Sulíka len „prekryť najvyššie zvyšovanie daní v histórii Slovenska,“ s ktorým má prísť v rozpočte na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Richard Sulík #Expo Dubaj 2020 #Erik Kaliňák