Unikli osobné údaje dôchodcov, Raši dostal pokutu. Remišová sa bráni: nie je to moja vina

Ministerstvo investícií a informatizácie pod vedením Richarda Rašiho dostalo pokutu. Týka sa projektu školenia seniorov s tabletmi, ktorý ministerstvo spustilo počas pôsobenia Veroniky Remišovej. Pokutu vo výške 8600 eur za dve pochybenia udelil Úrad na ochranu osobných údajov SR. Problém spočíva v úniku osobných údajov viacerých seniorov, ktorí sa do projektu zapojili.

28.11.2023 10:59 , aktualizované: 15:03
Remišová a Raši Foto:
Richard Raši dal Veronike Remišovej za pôsobenie na MIRRI pätorku. Ona hovorí, že je to preto, lebo klepli "podfukárom" z Hlasu po prstoch.
debata (89)

„Problém so zverejnenými osobnými údajmi však bol aj pri desiatkach rôznych zmlúv, ktoré ministerstvo zverejnilo v Centrálnom registri zmlúv,“ tvrdí rezort v tlačovej správe.

richard-rasi-clanok W Čítajte viac Remišová mala extrémne slabé výsledky, zmeníme to, hovorí jej nástupca. O tablety pre seniorov sa bude starať Raši

„Dostali sme ďalšiu faktúru za amaterizmus bývalého vedenia, na ktorú sa poskladajú občania tohto štátu. V úrade som ešte len zopár týždňov a už sa nám na stole hromadia rozhodnutia rôznych inštitúcií, ktoré zisťujú pochybenia a prešľapy v projektoch a zmluvách bývalého vedenia. Najskôr to bol Remišovej sebapropagačný časopis, teraz sú to tablety pre seniorov. Chyby v Remišovej práci sme v minulosti nahlas kritizovali a dnes, keď za ne naše ministerstvo dostáva tisícové pokuty, sa ukazuje, že táto kritika bola opodstatnená,“ vyhlásil Raši.

Veronika Remišová Čítajte viac Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

Remišovej rezort zverejnil v Centrálnom registri zmlúv darovacie zmluvy „s osobnými údajmi dotknutých osôb v rozsahu dátum narodenia, adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje (e-mailová adresa, telefónne číslo) bez primeraného právneho základu“, čím podľa úradu porušil Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov.

Rašiho ministerstvo informuje, že ďalšie pochybenia zistil Úrad na ochranu osobných údajov SR pri desiatkach zmlúv, ktoré boli v Centrálnom registri zmlúv zverejnené bez toho, aby v nich boli anonymizované osobné údaje, ako rodné číslo, dátum narodenia, adresa, e-mail, telefón, ekonomické údaje či podpis.

Za tieto dve pochybenia dostal úrad pokutu 8600 eur.

Remišová: Je to Rašiho pokuta

Pokuta pre Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zahŕňa aj porušenia z čias šéfovania Richarda Rašiho. Uviedla to pre TASR bývalá ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, predsedníčka strany Za ľudí, v súčasnosti opozičná poslankyňa Národnej rady SR (klub hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ), v reakcii na vyjadrenia Martina Dorčáka, riaditeľa odboru komunikácie MIRRI o pokute pre ministerstvo investícií.

„Richard Raši tu vyťahuje pokutu 8000 eur, ktorá však zahŕňa porušenie ochrany osobných údajov a nesprávne zverejňovanie údajov aj z obdobia od roku 2016, teda počas pôsobenia samotného Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho (obaja Hlas-SD). Ministerstvo okamžite po zistení pochybení a dôkladnom audite pristúpilo k náprave, aj pokiaľ ide o pochybenia z Rašiho a Pellegriniho éry,“ spresnila.

„My sme však po Richardovi Rašim a Petrovi Pellegrinim museli riešiť pokuty vo výške pol milióna eur, ktoré sa týkali hrubého porušenia zákona o verejnom obstarávaní, keď pri nevýhodných zmluvách uzatvorených v rozpore so zákonom občania prišli o milióny eur. Richard Raši doteraz nevysvetlil škody za desiatky miliónov eur, ktoré sa napáchali počas jeho pôsobenia v informatizácii. Namiesto obohratej platne ‚lebo Remišová‘ by mohol konečne začať niečo robiť aj pre občanov Slovenska,“ dodala Remišová.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #tablety #seniori #richard raši