Remišová mala extrémne slabé výsledky, zmeníme to, hovorí jej nástupca. O tablety pre seniorov sa bude starať Raši

Medzi siedmimi ministerstvami, o ktoré sa bude v ďalšom vládnom období starať strana Hlas na čele s Petrom Pellegrinim, je aj zatiaľ „najmladšie" ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Po novom by ho mal viesť Richard Raši. Vo funkcii v rezorte, ktorý vznikol v roku 2020, nahradí ministra úradníckej vlády Petra Balíka a tiež jeho predchodkyňu Veroniku Remišovú (Za ľudí).

18.10.2023 08:00 , aktualizované: 13:36
debata (7)
Aké budú prvé kroky možného ministra Rašiho na rezorte?
Video
Zdroj: TV Pravda

Raši, ktorý od roku 2007 pôsobil v strane Smer, už vo svojej dlhej politickej kariére vystriedal viacero významných postov. Celkovo osem rokov strávil na poste primátora mesta Košice. Medzi rokmi 2008 až 2010 pôsobil ako minister zdravotníctva a v rokoch 2018 až 2020 bol podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu.

Ak Rašiho prezidentka Zuzana Čaputová do novej funkcie vymenuje, poslednej menovanej oblasti sa bude venovať aj ďalšie štyri roky. Okrem toho však bude mať pod palcom aj podporu regiónov, miest, obcí a vyšších územných celkov.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišová rozbiehala školenia seniorov s tabletmi a teraz to kritizuje: Zmenilo sa to na biznis model a smerácke praktiky

Kritik Remišovej

„Je to človek, ktorý bol tvrdým kritikom Veroniky Remišovej a ktorý na konkrétnych číslach poukazoval na jej zlyhania," povedal jeho šéf Pellegrini. Zároveň doplnil, že nový minister bude vo svojej funkcii pracovať na eliminácii regionálnych rozdielov, ktoré sú na Slovensku podľa jeho slov stále výrazné. Samotný Raši pri predstavovaní svojich plánov zdôraznil, že pod Remišovej vedením malo ministerstvo investícií „extrémne slabé výsledky".

„Vláda sa musí vrátiť do regiónov a robiť rozhodnutia spolu s nimi," vyhlásil navrhovaný minister. V oblasti informatizácie chce pokračovať v odstraňovaní byrokracie a sľubuje tiež dostupný internet pre všetkých a eurofonodovú revolúciu.

Predtým ako v roku 2020 vstúpil do strany Hlas, pôsobil od roku 2017 ako podpredseda strany Smer. V strane sa z neho postupne stal odborník na oblasť digitálnej transformácie a informatizácie. Napríklad v roku 2019 začal s prípravou stratégie digitálnej transformácie Slovenska.

„Stratégia je orientovaná na digitálneho občana, ktorý žije lepší život v práci i doma, má bezplatný prístup k vysokokvalitným verejným službám, je mu poskytovaná lepšia sociálna a zdravotná starostlivosť, a čo je najdôležitejšie, digitálny občan vie sám skontrolovať a má prehľad, aké dáta o ňom štát, ale aj súkromný sektor majú,“ opisoval v tom čase svoje ciele Raši.

Čo čaká nového ministra?

V novej funkcii čakajú podpredsedu strany Hlas viaceré výzvy. Medzi tie najvýraznejšie bude patriť spomínané skresávanie regionálnych rozdielov, prehlbovanie digitalizácie, ale aj riešenie problémov pri čerpaní eurofondov. Okrem toho bude na jeho pleciach stáť aj projekt Digitálni seniori, v ktorom štát rozdáva tablety seniorom.

Odchádzajúci minister Balík sa pochválil tým, že rezort pod jeho vedením zaviedol opatrenia, aby zabránil prepadnutiu 800 miliónov eur z eurofondov. „Vláda preto zaviedla sériu opatrení vďaka čomu sa hrozbu prepadnutia podarilo radikálne znížiť až o 700 miliónov eur,“ uviedol vo svojej bilancii dosluhujúci minister. Raši tak bude stáť pred výzvou, ako na kroky svojho predchodcu nadviazať.

Matovič, Heger, Kollár Čítajte viac Heger s Matovičom prichádzajú s riešením drahých energií: Zastropujú sa ceny plynu a elektriny

Ale aj s jeho menom, rovnako ako pri viacerých iných ministroch novej vlády, sú spojené kontroverzie. Nadácia Zastavme korupciu pripomína, že v čase, keď stál Raši na čele Košíc, čelilo mesto škandálom pre viacero súťaží, ktoré mali byť ušité na mieru spriazneným firmám.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Veronika Remišov #nová vláda #Ministerstvo investícií #Štvrtá Ficova vláda