Heger s Matovičom prichádzajú s riešením drahých energií: Zastropujú sa ceny plynu a elektriny

Premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽano), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), minister hospodárstva Karel Hirman a štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek (nom. OĽaNO) v pondelok predstavili riešenia drahých energií pre firmy a podnikateľov. Dočasne sa zastropujú ceny elektriny a plynu, ktoré nakupujú na burzách.

24.10.2022 12:29 , aktualizované: 16:34
Matovič, Heger, Kollár Foto:
Minister financií Igor Matovič.
debata (155)

VIDEO: Pozrite si predstavenú pomoc pre firmy od predstaviteľov vlá­dy.

Video

Od 1. januára 2023 do 31. 3 budú mať firmy zastropované ceny energií. Potom sa pomoc prehodnotí. „Podľa toho aj rozhodneme, či budeme v tejto pomoci ďalej pokračovať a v akej podobe,“ avizuje Heger.

A to takto:

199 eur za megawatthodinu za hodinu pre silovú zložku elektrinu.

99 eur za megawatthodinu pre pre silovú zložku plynu.

Spotrebu nad tieto hranice – za elektrinu a plyn – preplatí štát – ale iba do výšky 80 percent.

Ilustračný príklad: Ak firma nakúpi elektrinu za 600 eur, odpočíta sa od toho 199 eur. Z výslednej sumy – 401 eur – štát preplatí 80 percent. V tomto príklade je to 320,8 eur za megawatthodinu elektriny. Zvyšnú sumu si firma zaplatí sama. K finálnej cene sa musia ešte pripočítať poplatky za distribúciu.

„Ak platí zamestnávateľ 500 eur za elektrinu štát mu preplatí až 259 eur,“ vysvetlil na príklade balíček pomoci minister financií.

Minister financií Igor Matovič s premiérom... Foto: Ľuboš Pilc
Matovič, Heger, Kollár, Minister financií Igor Matovič s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom NRSR Borisom Kollárom .

„Týmto opatrením pokryjeme takmer celý sektor firiem,“ povedal v pondelok Heger.

Ostatné energeticky náročné firmy bude jednotlivo riešiť ministerstvo hospodárstva.

Igor Matovič hovorí, že všetko bude závisieť od toho, či prejde rozpočet na rok 2023. „Ide o stovky tisíc firiem,“ vyhlásil Matovič. V ňom je pripravených na tento účel celkovo 3,5 miliardy eur, z toho časť aj na pomoc firmám. „Je dôležité, aby štátny rozpočet bol schválený v parlamente,“ dodal Heger.

Pri súčasných cenách bude zastropovanie elektriny a plynu na tri mesiace nového roka by podľa Matoviča stálo 500 miliónov eur.

Je limitovaná do výšky 500 tisíc eur na firmu, povedal minister hospodárstva Karel Hirman. Pomoc sa bude účtovať aj za mesiace september a október tohto roku. „Túto pomoc sme spravili tak, aby sme zasiahli čo najširší okruh firiem a aby sme pomoc doručili ešte v tomto roku. Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva,“ vyhlásil Hirman. Aj tu by mali platiť cenové stropy, ktoré majú platiť od nového roka.

Minister financií Igor Matovič s premiérom... Foto: Ľuboš Pilc
Matovič, Heger, Kollár, Minister financií Igor Matovič s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom NRSR Borisom Kollárom.

Zástupca podnikateľov Rastislav Machunka spresnil, že do konca roka bude limit na firmu 500 tisíc eur na mesiac, no od nového roka bude limit na firmu 100-tisíc eur na mesiac. „Ak nebude rozpočet schválený, tak to bude znamenať katastrofu pre priemysel, katastrofu pre zamestnancov,“ povedal Machunka a tým pádom vyzval aj poslancov, aby ho podporili.

Pomoc pre domácnosti sa predstaví o niekoľko dní, vyhlásila po rokovaní predsedníčka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. Hirman povedal, že finálne cenníky pre domácnosti zverejní v decembri až Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Drvivá väčšina domácností to zvládne. Stabilita bude zachovaná, treba udržať pokoj,“ povedal Hirman. Tiež vyzval poslancov v parlamente, aby podporili rozpočet na rok 2023.

Minister financií Igor Matovič s premiérom... Foto: Lubos Pilc
Matovič, Heger Minister financií Igor Matovič s premiérom Eduardom Hegerom

Matovič hovorí, že pre domácnosti sa oznámia riešenia do dvoch týždňov práve preto, aby sa nešírila panika.

Firmy aj odbory návrh schválili

Vládny návrh na zastropovanie cien silovej zložky elektriny a plynu pre firmy po pondelňajšom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR ocenili zástupcovia zamestnávateľov aj odborári. Pripomienky mali iba k nedostatočným kompenzáciám pre energeticky náročné podniky či pre zdravotníctvo. O týchto sektoroch by ešte mali rokovania pokračovať.

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová ocenila, že mimoriadna tripartita k cenám energií bola zvolaná z podnetu predsedu vlády Eduarda Hegera. Pomoc pre firmy je podľa Uhlerovej dôležitá aj pre zamestnancov, pretože napomáha zachovaniu pracovných miest, a tým aj zamestnanosti. Rastúci počet ľudí bez práce by podľa nej v kombinácii so zdražovaním vytvoril nebezpečnú situáciu.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) upozornila, že pripravovaná pomoc vzhľadom na limity 500.000 eur na firmu v tomto roku a 100.000 eur každý mesiac v budúcom roku nerieši problémy energeticky náročných podnikov. „Dostali sme prísľub, že o tomto budeme rokovať a máme už aj stanovený termín s ministrom hospodárstva,“ povedal prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka očakáva, že prijateľné riešenie bude prijaté aj pre veľké podniky. Ostala však podľa neho otvorená aj otázka zdravotníctva, kde organizácie očakávajú ceny plynu a elektriny na výrazne nižšej úrovni, ako navrhované stropy pre firmy. „Tu je tiež prísľub, že sa to bude ďalej riešiť,“ uviedol Machunka.

Vládny návrh pomoci pokryje podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreja Lasza najmä malé a stredné podniky, je však podľa neho zložité vopred odhadnúť, akého širokého spektra firiem sa pomoc dotkne.

SaS: Rozpočet nepodporíme

Strana SaS odmieta, aby si vládna koalícia brala podnikateľov za svojich rukojemníkov. Kompenzácie cien energií pre firmy sú nevyhnutné, ale dajú sa uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu, uviedla vo svojom vyjadrení Sulíkova strana.

Richard Sulík Čítajte viac SaS reaguje na vládnu pomoc: Odkopírovali to od Česka, Matovičovi odkazujú, že za rozpočet aj tak nezahlasujú

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #zdražovanie #Igor Matovič #Karel Hirman