Prelomový rozsudok z Európy zmení rozhodovanie slovenských súdov: Ak vás neplatne prepustili, získate nárok navyše

Európsky súdny dvor vyniesol prelomový verdikt týkajúci sa zamestnancov, ktorých pracovný pomer sa skončil neplatne. Po novom budú mať nárok na dovolenku aj za obdobie, počas ktorého nemohli pracovať.

24.11.2023 15:10
Európsky súdny dvor Foto:
Európsky súdny dvor.
debata

Takto prepustení zamestnanci mali doposiaľ nárok iba na náhradu mzdy za dané obdobie, pričom sa im do nej nezapočítavala dovolenka. Súd tak svojim rozhodnutím zvrátil ustálenú judikatúru českých a slovenských súdov, prostredníctvom tlačovej správy o tom informuje advokátska kancelária CMS Slovensko.

Pracovníci v noci Čítajte viac Kedy sa Slováci budú mať dobre ako Dáni? Chýba nám jedna z dôležitých vecí, tvrdia odborníci

„Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora (ESD) z 12. októbra prinieslo prelomové rozhodnutie vo veci C-57/22 – Ředitelství silnic a dálnic. Otázka, ktorú ESD predložil Najvyšší súd Českej republiky, sa týkala toho, či zamestnancom, ktorým bol pracovný pomer skončený neplatne, vzniká nárok na dovolenku za obdobie, počas ktorého nemohli pracovať z tohto dôvodu,“ píše spoločnosť.

České a slovenské súdy až do rozhodnutia Európskeho súdneho dvora rozhodovali v takýchto prípadoch tak, že zamestnanec, ktorého pracovný pomer bol skončený neplatne a následne mu bol obnovený, nemá nárok na dovolenku za obdobie odo dňa skončenia až do návratu zamestnanca do zamestnania. Odôvodňovali to tým, že počas tohto obdobia fakticky pre zamestnávateľa nevykonával prácu.

práca, robotníci, stroj Čítajte viac Slovensko je v „druhej lige“. Práva zamestnancov sa u nás porušujú vo veľkom štýle, tvrdí obhajca pracujúcich

„Európsky súdny dvor však rozhodol, že tento výklad českých a slovenských súdov je v rozpore s právom EÚ. Podľa ESD by sa obdobie, počas ktorého je pracovný pomer skončený neplatne, malo považovať za odpracovaný čas na účely nároku na dovolenku. Nárok na dovolenku by teda mal zamestnancovi vznikať aj v období, kedy nemôže pracovať z dôvodu neplatného skončenia, hoci za toto obdobie už má nárok na náhrady mzdy,“ priblížil Tomáš Matějovský, Partner právnickej kancelárie CMS Česká republika a Pavol Kundrik, Senior Associate právnickej kancelárie CMS Slovensko.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Európsky súdny dvor #pracovné právo