Dôchodcovia dostanú pred Vianocami viac, ako im pôvodne sľubovali. Jednorazový príspevok sa zdvojnásobí

Ministrovi práce a sociálnych vecí Erikovi Tomášovi (Hlas-SD) sa podarilo nájsť ďalšie zdroje na zvýšenie dodatočného jednorazového príspevku pre všetkých poberateľov dôchodkov. Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Hlas-SD a súčasne šéf parlamentu Peter Pellegrini.

21.11.2023 09:18 , aktualizované: 16:33
debata (246)
Peter Pellegrini a Erik Tomáš: Všetci dôchodcovia dostanú jednorazový príspevok 300 eur
Video
Zdroj: TV Pravda

Pôvodne avizovaná suma 150 eur sa podľa neho nakoniec zvýši na 300 eur. Túto dávku majú dostať všetci poberatelia dôchodkov v decembri tohto roka.

Spolu s novembrovým vianočným príspevkom v sume 50 eur až 300 eur tak penzisti budúci mesiac dostanú ďalších 300 eur, teda dokopy pôjde o sumu od 350 eur do 600 eur.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico a jeho ministri majú nový program. Prídu nové dane, nové dávky aj dôchodky. Ako to zasiahne ľudí?

„Trocha sme ešte zatriasli ministrom financií, pred koncom roka sa ešte našli peniaze v štátnej kase," povedal minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš. Podľa neho si zvýšenie príspevku vyžiada 220 miliónov eur navyše. Na dodatočný príspevok pre penzistov tak pôjde celkovo 440 miliónov eur.

Šéf rezortu práce Tomáš priblížil, že jednorazový príspevok vo výške 300 eur dostanú všetci dôchodcovia. „Jednorazový príspevok bude pre všetkých poberateľov dôchodkov. Teda nielen pre starobných seniorov, ale aj pre invalidov, vdovy a vdovcov,“ zdôraznil minister.

„Pevne verím, že to seniorov a poberateľov tých ďalších dôchodkov poteší a na budúci rok, tak ako sme už avizovali, bude pred Vianocami vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, presne tak, ako to sľubovala strana Hlas-SD. V prípade starobných dôchodcov to bude znamenať 606 eur,“ avizoval Tomáš.

Erik Tomáš Čítajte viac Vyše 600 eur ako trinásty dôchodok nedostanú všetci. Mnoho penzistov čakajú výrazne nižšie sumy

Pripomenul, že strana pomohla dôchodcom v čase vysokej inflácie už viackrát. „Len vďaka automatu z dielne predchádzajúcich vlád boli k 1. januáru valorizované dôchodky o 11,8 percenta. Len vďaka zákonu z dielne strany Hlas boli dôchodky v tomto roku 1. júla valorizované o ďalších 10,6 percenta, len vďaka zákonom z dielne strany Hlas boli minimálne dôchodky rozmrazené po troch rokoch, čo ich zmrazila vláda Igora Matoviča,“ doplnil Tomáš.

Tomáš pritom sľúbil, že jednorazové príspevky začne Sociálna poisťovňa vyplácať po tom, ako návrh zákona prejde parlamentom. Poslanci medzičasom začali s rokovaním o skrátenom konaní pri mimoriadnych príspevkoch pre penzistov.

V sále sa medzi koaličnými a opozičnými poslancami strhla ostrá debata. Šéf opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič vyzýva vládu, aby dôchodcom vyplatila aj ďalších 200 miliónov eur, aby dodržala svoj predvolebný sľub.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #jednorazový príplatok k vianočnému príspevku