Naša ekonomika porastie, tvrdí Putin. Skutočnosť je oveľa horšia, milióny Rusov žijú v chudobe, varuje ekonóm

Ruská ekonomika vzrastie tento rok o viac než tri percentá, povedal ruský prezident Vladimir Putin. To je optimistickejšia prognóza než tie predchádzajúce, ktoré poukazovali na rast pod touto hranicou. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.11.2023 12:53
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (148)

V roku 2022 klesla ruská ekonomika o 2,1 percenta po tom, ako západné krajiny uvalili na Rusko rozsiahle sankcie v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Ruská vláda a centrálna banka však urobili viacero opatrení, ktorými ekonomiku postupne stabilizovali a tento rok by sa mala opäť vrátiť k rastu, pričom na základe najnovších prognóz vyššiemu, než sa pôvodne čakalo.

„Celý čas sme prezentovali opatrné predpovede, že to bude o 2,7 percenta, o 2,5 percenta, o 2,8 percenta. Teraz s istotou môžeme povedať, že to bude o viac než 3 percenta,“ povedal Putin koncom minulého týždňa na Medzinárodnom kultúrnom fóre v Petrohrade.

Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Čítajte viac Ruská ekonomika prekonala všetky očakávania. Darí sa bankám, automobilkám aj zbrojárom. Čo za tým stojí?

Odhad ruskej centrálnej banky, ktorý zverejnila minulý mesiac, je však menej optimistický. Banka očakáva, že v tomto roku by ruská ekonomika mala zaznamenať rast v rozmedzí od 2,2 do 2,7 percenta.

Medzinárodný menový fond (MMF) je ešte opatrnejší. Rast ruského hospodárstva odhaduje na úrovni 2,2 percenta a na budúci rok počíta s výrazným spomalením tempa rastu na 1,1 percenta.

moskva Čítajte viac Moskva vzdoruje západným sankciám. Kolaps neprišiel, ruská ekonomika rastie viac ako pred vojnou

Inflácia dosiahla minulý rok 11,9 percenta a za tento rok centrálna banka očakáva rast v rozmedzí od 7 percent do 7,5 percenta. Niektorí ekonómovia odhadujú, že inflácia bude v závere roka ešte vyššia než 7,5 percenta, pričom časť z nich upozorňuje na rastúci počet ľudí prepadávajúcich sa do chudoby.

Štatistický úrad uviedol, že v Rusku žije pod hranicou chudoby, ktorá predstavuje hodnotu 14 375 rubľov, v prepočte 157 dolárov (144,4 eura) mesačne, minimálne 15,7 milióna ľudí. Aj podľa ruského ekonóma Igora Lipica je reálna situácia v Rusku vážna, napriek prezentovaniu pozitívnych ekonomických dát.

„Skutočná situácia je zlá,“ povedal Lipic, pričom dodal, že po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v marci budúceho roka, očakáva zhoršovanie ekonomickej situácie, v tom najlepšom prípade stagnáciu.

Európa, EÚ, eurozóna, vlajka Čítajte viac Panika bola zbytočná, Európa funguje aj bez energií z Ruska. Veľkú časť zdrojov si môžeme dovoliť odrezať, tvrdí vedec

„Veľká časť ruskej populácie má veľmi nízke mzdy,“ povedal. Zároveň dodal, že on sám odhaduje, že pod hranicou chudoby, prípadne na jej hranici môže byť v Rusku zhruba 20 miliónov ľudí. Mnohí majú v dôsledku vysokých úrokových sadzieb dlhy a ekonómovia predpokladajú, že po prezidentských voľbách sa rubeľ môže opäť oslabiť.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruská ekonomika