Ruská ekonomika prekonala všetky očakávania. Darí sa bankám, automobilkám aj zbrojárom. Čo za tým stojí?

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) bude tento rok ruská ekonomika silenejšia o 5,5 percenta ako v predcovidom roku 2019, píše český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank. Analytik však upozorňuje na to, že čísla ruského hospodárstva vylepšuje vojenské zbrojenie a výrazné navýšenie výdavkov zo strany tamojšej vlády.

17.11.2023 11:11
Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin.
debata (88)

Podľa Kovandu sa Rusku práve v týchto týždňoch podarilo prekonať hospodársky prepad, ktorý nastal po jeho vojenskom vpáde na susednú Ukrajinu. „Ruská ekonomika rastie najrýchlejším tempom prakticky za posledných viac ako desať rokov. Darí sa nielen zbrojárom, ale aj bankám, automobilkám alebo leteckým dopravcom,“ píše ekonóm vo svojej analýze.

moskva Čítajte viac Moskva vzdoruje západným sankciám. Kolaps neprišiel, ruská ekonomika rastie viac ako pred vojnou

Napríklad štátom ovládaná Sberbank stojí rovnako ako celé ruské bankovníctvo pred svojim historicky najlepším rokom. Odborník v tejto súvislosti zdôraznil, že na predvojnovú úroveň sa v krajine vracia aj predaj áut a na svoju pôvodnú úroveň sa dostala napríklad aj letecká doprava.

Podľa aktuálnych dát nerobia Moskve vrásky na čele ani západné sankcie. „V dôsledku sankcií môže Rusko bojovať s problémami, ktoré plynú z obmedzeného prístupu k vyspelým technológiám a know-how, avšak to sa zrejme prejaví až v dlhšom časovom horizonte,“ upozornil Kovanda s tým, že sa Moskve aktuálne dokonca darí s týmito problémami natrvalo vysporiadať. Krajina našla riešenie napríklad v preorientovaní svojej ekonomiky a obchodných vzťahov smerom na Čínu.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Kovanda #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika #sankcie proti Rusku