Panika bola zbytočná, Európa funguje aj bez energií z Ruska. Veľkú časť zdrojov si môžeme dovoliť odrezať, tvrdí vedec

Každá moderná spoločnosť energiami výrazne plytvá. Preto si môžeme dovoliť našu spotrebu výrazne znižovať, myslí si medzinárodne uznávaný vedec s českými koreňmi Václav Smil.

23.05.2023 11:12
Európa, EÚ, eurozóna, vlajka Foto:
Dáždnik vo farbách vlajky Európskej únie, Ilustračný obrázok.
debata (66)

Minuloročná panika súvisiaca so stopkou pre energie z Ruska bola neopodstatnená. Za pol roka sa ceny energií vrátili tam, kde boli aj predtým, hovorí v rozhovore pre Český rozhlas Smil, ktorý pôsobí ako emeritný profesor na University of Manitoba vo Winnipegu.

Turbína Čítajte viac Viac energie z vetra a hlbín zeme. Slovensko má nový plán, ako sa zbaviť závislosti od plynu z Ruska

Odborník pripomína, že v Európe nikto nezmrzol a dokonca sa ani nezrútila nemecká ekonomika, ktorá bola výrazne závislá na dodávkach z Ruska. "Ukazuje to na to, čo ľuďom hovorím už desaťročia: každá moderná spoločnosť používa toľko energie a plytvá ňou natoľko, že je možné spotrebu ľahko znížiť o 10, 15, 20 percent bez toho, aby sa stala nejaká katastrofa,“ hovorí Smil.

Európa podľa neho mohla rýchlo zareagovať aj preto, že mala k dispozícii aj iné zdroje a zásoby napríklad zo skvapalneného plynu. Vedec však pre Český rozhlas v tomto kontexte zdôraznil, že Európa by nezmrzla a neskrachovala ani bez týchto zdrojov. Vysvetlenie pritom vidí práve v spomínanom plytvaní.

Sulík Čítajte viac Ruská ropa je už na Slovensku, ohlásil Sulík

Smil v rozhovore okrem toho hovorí aj o jadrovej energii, ktorá je v Európe prezentovaná rozpačito. Odborník si myslí, že bez Nemecka, ktoré je ideologicky proti energii z jadra, to nepôjde. „V podstate vždy hovorím, že najlepšie je nič nepredpovedať, pretože všetky dlhodobé energetické predpovede sa skončili zle. Ale ak by som sa mal vsadiť, tak sa vsadím proti tomu, že jadrová energia bude patriť k dôležitým európskym zdrojom počas najbližších 20 rokov,“ dodáva.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko #jadrová energetika #ruská ropa