Minister práce Tomáš oznámil tlačovku o 13. dôchodkoch. Bude suma vyše 600 eur?

Ministerstvo práce ohlásilo tlačovku ohľadom 13. dôchodkov. Tlačová konferencia ministra práce Erika Tomáša sa u skutoční v utorok 7. novembra o 11:00 hodine v brífingovej miestnosti rezortu.

06.11.2023 16:59 , aktualizované: 17:35
Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini,... Foto: ,
Minister práce Erik Tomáš (Hlas).
debata (2)

Spolu s Tomášom bude na tlačovej konferencii informovať štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko a predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac 600-eurový 13. dôchodok čelí kritike ekonómov. Čakali sme, že vláda ako prvé predstaví niečo iné, tvrdí analytik

Nový minister práce Erik Tomáš minulý týždeň vyhlásil, že koncom roka 2024 štát vyplatí trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. „Od prvého dňa vo funkcii, pretože si uvedomujem, že je tu časový stres, som rozbehol rokovania o trinástom dôchodku, ktorý sme sľubovali v predvolebnej kampani. Dohodli sme sa, že na budúci rok bude vyplatený trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku za tento rok,“ uviedol Tomáš.

V súčasnosti ešte nie je jasné, aká bude výška priemerného dôchodku za tento rok. Dá sa očakávať, že by to mohla byť suma okolo 640 eur. Takto nastavené opatrenie znamená, že sumu 640 eur dostane na konci roku 2024 aj dôchodca so starobným dôchodkom okolo tristo eur a aj dôchodca s dôchodkom dvetisíc eur mesačne.

Tibor Loerincz Čítajte viac Ešte pred desiatimi rokmi sme nefajčili a športovali, no potom sme sa opustili. Analytik vysvetľuje, čo sa stalo s verejnými financiami

Kým pre prvého z nich bude suma dvojnásobkom štandardnej sumy, pre druhého tretina. Ako bude nakoniec dizajn trinásteho dôchodku vyzerať a koho sa bude týkať, zatiaľ nie je jasné. Rezort práce na otázky denníka Pravda o trinástom dôchodku odmietol odpovedať s tým, že ministerstvo predstavenie tohto opatrenia aktuálne pripravuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #ministerstvo práce a sociálnych vecí