Ruský plyn už cez Ukrajinu nepotečie. Čo hrozí Slovensku a aké budú dôsledky? (odpovede)

Preprava plynu cez Slovensko klesá už štvrtý rok za sebou. Kým v predkrízových rokoch prúdilo cez naše územie až 60 miliárd kubických metrov plynu za rok, dnes je to už len 17 miliárd kubických metrov ročne, ukazujú dáta z výročnej správy plynového prepravcu Eustream.

03.11.2023 10:52
debata (204)
Slovensko má v zásobníkoch historicky najviac plynu, hovorí šéf SPP
Video
Zdroj: TV Pravda

Masívny pokles je dôsledkom najmä zníženia tokov ruského plynu prechádzajúceho cez územie Slovenska v smere z Ukrajiny.Slo­vensko dnes pritom tvorí jednu z dvoch posledných trás, ktorou sa dováža ruský plyn do Európskej únie. Najnovšie hrozí, že ruský plyn v smere z Ukrajiny cez Slovensko nebude prechádzať vôbec.

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov uviedol, že Ukrajina prestane od roku 2025 prepravovať ruský plyn na západ. Zmluva o tranzite s ruským Gazpromom totiž vyprší koncom roka 2024. Ukrajina mala k tomuto kroku podľa neho pristúpiť už skôr, pretože ruská strana neplatí za tranzit tak, ako bolo dohodnuté. V tranzite plynu ďalej do Európy pokračuje podľa neho len preto, lebo viaceré európske krajiny sú ešte stále závislé od ruského plynu. „Chceme byť spoľahlivým partnerom aj pre európskych partnerov, pre krajiny, ktoré to potrebujú,“ povedal v rozhovore pre rádio Slobodná Európa šéf Naftogazu.

Pre slovenských odberateľov sa nateraz nič nezmení, pretože Slovensko je na tohtoročnú vykurovaciu sezónu dobre pripravené. „Vzhľadom na takmer 99-percentné zaplnenie podzemných zásobníkov zemného plynu a platné kontrakty na dovoz zemného plynu nielen z Ruska, ale aj z Nórska a viacerých LNG terminálov môžeme povedať, že počas nadchádzajúcej zimy budú dodávky zemného plynu bez akýchkoľvek obmedzení,“ tvrdí pre Pravdu výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Eustream Čítajte viac Kedysi zlatá sliepka, ktorá znášala štátu stámilióny eur. Najnovšie sa prepadol podnik do straty

Denník Pravda v súvislosti s dodávkami ruského plynu a koncom tranzitu cez Ukrajinu pripravil sériu otázok a odpovedí.

Prečo chce Ukrajina skončiť s tranzitom ruského plynu?

O tom, že Ukrajina plánuje skončiť s prepravou ruského plynu v roku 2024, sa hovorí už dlhšie. Ako povedal v nedávnom rozhovore pre nemecký denník Deutche Welle šéf Naftogazu Černyšov, kupovať plyn z Ruska počas vojny je absurdné. Vyzval EÚ, aby urýchlila proces postupného vyraďovania ruského plynu. Obhajuje názor, aby tak urobila EÚ skôr, ako je plánovaný termín v roku 2027. Vyjadril sa tiež k téme zvyšovania dodávok skvapalneného ruského plynu do únie.

„Vývoz zemného plynu a ropy patrí medzi hlavné zbrane vo vojne Ruska proti Ukrajine. Rusko využíva dodávky energií ako zbraň,“ povedal s tým, že Ukrajina môže byť budúce energetické centrum EÚ. Jednak pre najväčšie podzemné zásobníky plynu v Európe a tretie najväčšie zásoby plynu v Európe.

S vybudovanou infraštruktúrou na prepravu plynu možno tento energetický zdroj prepraviť do únie. Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu pokračuje napriek ruskej vojenskej invázii. Príjemcami sú predovšetkým krajiny, ktoré nemajú prístup k moru a nemôžu tak využívať kapacity na skvapalnený zemný plyn (LNG). Cieľom EÚ je prestať dovážať fosílny zdroj z Ruska od roku 2027, uviedla agentúra DPA. Najväčšími spotrebiteľmi sú Rakúsko a Taliansko.

SR Veľké Kapušany Zemplín Prezident Eustream KEX Čítajte viac Ukrajina zastavuje dodávky ruského plynu na západ. Slovenskí plynári rozmýšľajú, čo bude ďalej

Česku sa na druhej strane podarilo od ruského plynu úplne odstrihnúť. V prvom polroku Česko nečerpalo žiadny plyn z Ruska. Nahradilo ho dodávkami z Nórska a skvapalneným plynom z terminálov v Holandsku a Belgicku, ktorý prúdi do Česka cez Nemecko. Slovensko ruský plyn stále využíva, kedysi 100-percentnú závislosť od ruských dodávok sa nám však podarilo radikálne znížiť. Pomer ruského a neruského plynu sa hýbe v čase. Niekedy je to 50 ku 50. V súčasnosti vieme približne 70 percent plynu zabezpečiť z iných zdrojov ako ruských.

Aké to bude mať dôsledky pre Slovensko?

Pripomeňme, že v tejto chvíli stále platí rusko-ukrajinský prepravný kontrakt a minimálne počas najbližšej zimy by sa na tom nemalo nič zmeniť. Kvasňovský upozorňuje, že napriek vyjadreniu šéfa Naftogazu táto plynovodná vetva má pre Ukrajinu význam, pretože vyvažuje ukrajinskú plynovodnú sieť a zároveň umožňuje využitie ukrajinských podzemných zásobníkov zemného plynu aj pre európskych obchodníkov.

Podľa údajov Gas Infrastructure Europe sú teraz európske zásobníky zaplnené takmer na 99 percent, čím prekonali cieľ Bruselu naplniť zásobníky na 90 percent skladovacej kapacity do novembra.

Európski obchodníci s plynom teraz hľadajú možnosti, kde by mohli plyn ďalej uskladňovať, aj keď sú európske zásobníky už plné. Otvorila sa im možnosť práve v ukrajinských zásobníkoch na západe krajiny, teda ďaleko od frontovej línie.

Alternatíva v podobe ukladania plynu na Ukrajine sa aj napriek ruskej invázii ukázala ako ekonomicky výhodná, pretože krajina ponúkla stimuly vo forme lacných skladovacích taríf a oslobodenia od cla na tri roky, čo umožňuje ľahký spätný dovoz plynu do EÚ. Takto by mali byť v ukrajinských zásobníkoch až dve miliardy kubických metrov plynu, ktorý patrí európskym subjektom, informuje ekonomický denník Financial Times.

SR Výrava Heger plynovod Poľsko POX Čítajte viac Ukrajina končí s prepravou ruského plynu na západ

„Ak by štáty EÚ mali záujem o dodávky plynu, čo je v ich ekonomickom záujme, tak si myslíme, že zachovanie využívania ukrajinského systému spojené s relevantnými príjmami pre Ukrajinu má zmysel aj po roku 2024,“ hovorí Kvasňovský. Podľa neho jednou z viacerých možností, ako to dosiahnuť, by mohla byť trojstranná dohoda, v rámci ktorej by tretia strana preberala plyn na rusko-ukrajinskej hranici a ďalej ho prepravovala do EÚ.

Ktorými trasami tečie ruský plyn do Európy?

V súčasnosti ruský plyn prúdi do EÚ už len plynovodom Bratstvo cez Ukrajinu a Slovensko a plynovodom Turkstream cez Balkán do Maďarska. Plynovod Nord Stream je po výbuchu nefunkčný a plynovodom Jamal cez Poľsko plyn tiež neprúdi. Okrem toho Rusko vyváža zemný plyn do Európy prostredníctvom LNG tankerov. Najviac skvapalneného plynu prúdi do Európy z USA a Afriky. Rusko je s dodávkami LNG na treťom mieste.

Čo bude s firmou Eustream, ak nebude prúdiť ruský plyn?

V minulosti platilo, že dodávky plynu tiekli z východu na západ. Všetko zmenila až plynová kríza z roku 2009. Slovensko začalo diverzifikovať prepravné trasy aj zdroje, odkiaľ plyn prúdi. Spoločnosť Eurstream pôvodne jednosmerný prepravný systém zmodernizovala na plne flexibilnú sieť.

V súčasnosti infraštruktúra umožňuje obojsmernú prepravu plynu so všetkými okolitými krajinami. Plyn k nám už nemusí prúdiť len z východu, ale môže prúdiť zo všetkých svetových strán. Vďaka investíciám z minulosti je súčasná úroveň energetickej bezpečnosti na Slovensku výrazne vyššia.

zväčšiť Kadiaľ vedie potrubie Eustreamu. Foto: Eustream
plyn, potrubie, Eustream Kadiaľ vedie potrubie Eustreamu.

Spoločnosť Eurstream bola dlhé roky vďaka preprave plynu jedna z najziskovejších firiem na Slovensku. Aj preto jej prischla nálepka „sliepky, ktorá znáša zlaté vajcia“, pretože do rozpočtu prúdili stámilióny v podobe zaplatených daní štátu, keďže štát vo firme vlastní nadpolovičnú väčšinu spoločnosti.

Zlatým časom je zrejme koniec. Firma sa po dlhých rokoch v megaziskoch prepadla v tomto roku do straty, ukazujú to čísla z výročnej správy. Eustremu sa účtovný rok skončil koncom júla. Strata bola na úrovni 12,56 milióna eur. Len na porovnanie, za posledných päť rokov nebol zisk menší ako 200 miliónov eur.

plyn NordStream1 potrubie Čítajte viac Krajina s obrovskými zásobami plynu oživuje myšlienku veľkého plynovodu. Prepojil by jeho masívne ložiská s Európou

Dôvodom tohtoročného prepadu do straty je práve zníženie dodávok ruského plynu, ktorý prepravuje cez Slovensko ďalej do Európy. „V súvislosti s prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine došlo v hospodárskom roku k zníženiu tokov zemného plynu cez prepravnú sieť spoločnosti a zároveň k významnej volatilite cien energií na trhoch, ktoré mali negatívny vplyv na finančnú výkonnosť spoločnosti,“ píše sa vo výročnej správe Eustreamu. Spoločnosť na druhej strane avizuje, že investície do diverzifikácie prepravných trás predstavujú pre Eustream ďalšie možnosti komerčného využitia prepravnej siete.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Ukrajina #ruský plyn