Krajina s obrovskými zásobami plynu oživuje myšlienku veľkého plynovodu. Prepojil by jeho masívne ložiská s Európou

Turkménsko sa vracia k myšlienke vybudovania plynovodu, ktorý by prepojil jeho rozsiahle náleziská s Európou.

25.10.2023 16:48
plyn NordStream1 potrubie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

Krajina má opäť záujem o nové veľké projekty, medzi ktoré patrí aj plynovod, ktorý bude dodávať surovinu do európskych krajín, vyhlásil v stredu turkménsky prezident Serdar Berdymuchamedov na energetickom fóre v turkménskej metropole Ašchabad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Martin Hollý Čítajte viac Až 600 eur na nový kotol, plynári ohlásili nový projekt. Šéf spoločnosti SPP – distribúcia hovorí, kto sa môže hlásiť

O myšlienke vybudovania transkaspického plynovodu spájajúceho Turkménsko s Európou sa diskutuje od 90. rokov minulého storočia, vzhľadom na logistické prekážky sa projekt doteraz nerealizoval. Turkménsko má podľa rôznych odhadov štvrté alebo piate najväčšie zásoby zemného plynu na svete. Plynovod, ktorý by viedol popod Kaspické more do terminálu v Turecku, čelil odporu zo strany konkurenčného Ruska, ako aj pochybnostiam o efektívnosti z pohľadu nákladov.

Väčšina plynu vyvážaného z Turkménska smeruje od Číny. Stále viac sa oň zaujímajú aj európske krajiny, ktoré chcú pre konflikt na Ukrajine obmedziť energetickú závislosť od Ruska.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Turkménsko