Kedysi zlatá sliepka, ktorá znášala štátu stámilióny eur. Najnovšie sa prepadol podnik do straty

Prepravca plynu eustream sa po vlaňajšom čistom zisku 264 miliónov eur prepadol do straty 12,56 milióna eur. Dôvodom je viac ako 60-percentné zníženie tržieb z prepravy ruského plynu. Vyplýva to z výročnej správy za účtovné obdobie od 1. augusta 2022 do 31. júla 2023 zverejnenej na webovej stránke spoločnosti. Spoločnosti sa hovorilo aj takzvaná zlatá sliepka, ktorá znášala štátu stámilióny eur.

01.11.2023 12:22
Eustream Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Vlastníkom 51 % spoločnosti je prostredníctvom SPP Infrastructure štát. Zvyšných 49 % vlastní EP Infrastructure, ktorý je súčasťou Energetického a priemyslového holdingu (EPH).

SR Veľké Kapušany Zemplín Prezident Eustream KEX Čítajte viac Ukrajina zastavuje dodávky ruského plynu na západ. Slovenskí plynári rozmýšľajú, čo bude ďalej

Výnosy spoločnosti sa medziročne znížili na 226,5 milióna eur z predchádzajúcich 573,5 milióna eur a celkové prevádzkové náklady spoločnosti medziročne vzrástli na 250,5 milióna eur z 235,8 milióna eur v období od 1. augusta 2021 do 31. júla 2022.

Spoločnosť prepravila 16,97 miliardy kubických metrov (m3) plynu, v predchádzajúcom účtovnom období to bolo 35,62 miliardy m3, no v najlepších rokoch uplynulej dekády eustream prepravoval viac ako 60 miliárd m3 plynu. „Ide o značný pokles, ktorý je dôsledkom najmä zníženia tokov ruského plynu prechádzajúceho cez územie SR v smere z Ukrajiny. Slovensko dnes pritom tvorí jednu z dvoch posledných ciest, ktorou sa dováža ruský zemný plyn do Európskej únie,“ uviedol v zverejnenej správe predseda predstavenstva Tomáš Mareček.

Eustream, Rastislav Ňukovič Čítajte viac Prepravuje plyn cez Slovensko: Azerbajdžan bude veľký hráč s plynom, 70 percent spotreby vieme doviezť odinakiaľ ako z Ruska

Pokles tržieb aj zisku avizoval eustream už v januári v reakcii na schválenie zákona o dani z osobitej stavby, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Člen predstavenstva spoločnosti Miroslav Bodnár vtedy odhadol, že pokiaľ by eustream mal zaplatiť do štátneho rozpočtu ročne 171 miliónov eur majetkovej dane z plynovodného potrubia, skončí eustream v strate 38 miliónov eur. Parlament nakoniec vo februári pri opätovnom hlasovaní sporný paragraf o zdanení plynovodu zo zákona vypustil.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream