Vyrábajú servítky či špeciálnu obuv. Pozrite si rebríček najrýchlejšie rastúcich slovenských firiem

Bratislavská fintechová spoločnosť Trust Pay, firma HoReCup, ktorá sa postupne pretransformovala z výrobcu papierových pohárikov na kávu medzi najväčších výrobcov servítok v strednej a východnej Európe, banskoštiavnický The Holsters Company a logistická spoločnosť Swida Innovative rodiny Sučkovcov.

27.10.2023 13:46
Barefootové topánky Foto:
Ilustračný obrázok.
debata

To sú víťazi rebríčka Diamanty slovenského biznisu 2023, ktorý obsahuje najdynamickejšie rastúcich firmy slovenského podnikateľského prostredia. Jeho organizátormi sú magazín Forbes spolu so spoločnosťou Enterprise Investors.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Nemá kto pracovať, zamestnanci si preto môžu pýtať vyššie platy. Firmy vítajú cudzincov, majú s nimi dobré skúsenosti

Do rebríčka sú zaradené súkromné firmy, ktoré vyvíjajú nepretržitú činnosť minimálne posledné tri roky, počas ktorých dosiahli ročné tržby v intervale 5 mil. až 75 mil. eur a boli pritom ziskové. „Naším cieľom je prostredníctvom Diamantov slovenského biznisu oceniť prácu najúspešnejších slovenských podnikateľov, ktorí priviedli svoje spoločnosti na výslnie cez zdravý a trvalo udržateľný rast. Sme presvedčení, že na týchto firmách bude v budúcnosti stáť čoraz väčšia časť ekonomiky Slovenska,“ uviedol viceprezident Enterprise Investors pre Slovensko a Českú republiku Martin Chocholáček.

V tomto ročníku je najväčšou spoločnosťou z hľadiska tržieb bratislavská Ropa Group, ktorá pôsobí v oblasti ochrany ovzdušia a recyklácie odpadov. Jej tržby za rok 2022 dosiahli 50 mil. eur a medziročne poskočili až o 214 percent. Rok ukončila s čistým ziskom prevyšujúcim päť miliónov eur. Najdlhšie fungujúcou je zase rodinná firma Campri z Lužianok neďaleko Nitry, ktorá už od roku 1991 dodáva a produkuje materiál pre vodohospodárske stavby a patrí k významným slovenským hráčom v tomto segmente. Vlani dosiahli aj ďalší vrchol, vykázali historicky najvyšší obrat vo výške 18,3 mil. eur.

Nováčikmi rebríčka sú žilinská Be Lenka, ktorá je výrobcom barefoot obuvi či ergonomických nosičov. Vlani vykázala tržby 12,6 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 63 percent. Nováčikom je aj The Holsters Company, ktorá predáva kožené puzdrá a ktorej sa z Banskej Štiavnice podarilo presadiť na lukratívnom americkom trhu.

Renault - výroba motorov Čítajte viac Nové pracovné miesta vzniknú aj na Orave. Firma na snežné ratraky dostala stimul, rozšíri výrobu

„Zloženie finalistov spravidla odráža širšie vývojové trendy v ekonomike. Napríklad tohtoroční diamantoví debutanti, Be Lenka a The Holsters Company, sú dôkazom postupného zotavenia e-commerce sektora, zatiaľ čo spoločnosti ako Trust Pay a Prefis potvrdzujú neustály rast fintechu,“ dodal partner spoločnosti PwC Pavol Pravda.

Forbes Slovensko je biznisový mesačník z vydavateľstva Barecz & Conrad Media. Na Slovensku vychádza od roku 2010. K tradícii Forbesu patria pravidelné rebríčky a špeciály ako Najbohatší ľudia Slovenska a sveta, 30 pod 30, Top rodinné firmy Slovenska, Top influenceri a mnohé ďalšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #financie