Nové pracovné miesta vzniknú aj na Orave. Firma na snežné ratraky dostala stimul, rozšíri výrobu

Spoločnosť Leitech v Starej Ľubovni rozširuje výrobu, ešte pred víkendom otvorila novú halu na výrobu komponentov na snežné ratraky. Ako pre agentúru SITA potvrdil riaditeľ spoločnosti Leitech František Kopinský, v súvislosti s touto investíciou už zamestnáva takmer sto pracovníkov.

16.10.2023 15:36
Renault - výroba motorov Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Výrobcovi schválila ešte vlani v novembri vláda investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov vo výške 864-tisíc eur. V rámci realizácie zámeru vtedy avizoval investovať do roku 2024 minimálne 4,21 mil. eur a vytvoriť 25 nových pracovných miest.

Petr Kůrka Čítajte viac Český diaľničiar o chýbajúcej diaľnici medzi Bratislavou a Košicami: Je to určite brzda rozvoja krajiny

Spoločnosť, ktorá v Starej Ľubovni vyrába lanové dráhy, zriadila novú prevádzkareň priemyselnej výroby špecializovanej na výrobu pásov ratrakov s príslušnými podzostavami a oceľovými komponentmi. Hoci výrobu plánovala spoločnosť odštartovať vo februári tohto roka, termín musela posunúť. „Staviteľ nám odovzdal budovu nedávno. Problémom bolo, že bol boom po COVIDe a stavebné firmy nemali kapacity,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti. V nových priestoroch chcú však podľa jeho slov začať vyrábať čo najskôr aj s novými zamestnancami. „Pracovníci boli prijatí, zaúčajú sa,“ dodal. Zároveň potvrdil, že takmer celá produkcia bude určená na export. Výrobca okrem toho plánuje v Starej Ľubovni do budúcnosti aj ďalšie rozširovanie, všetko však bude podľa Kopinského závisieť od vývoja trhu.

Mesto Stará Ľubovňa podľa jeho primátora Ľuboša Tomka prijalo investíciu s potešením. „Každá takáto investícia, ktorá vytvára pracovné miesta pre naše mesto a región je dobrou správou. Keďže v rámci výroby je pomerne vysoký proces automatizácie s modernými robotickými strojmi, ide aj o prácu s vyššou pridanou hodnotou,“ povedal pre SITA. Ocenil, že vďaka novej hale sa opätovne využívajú na výrobu aj nevyužité plochy v areáli priemyselného parku, ktorý v súčasnosti dáva prácu takmer dvetisíc ľuďom. „Toto je záujem každého mesta, aby sa brownfields, teda hnedé polia, opäť využívali a vrátil sa do nich priemyselný život,“ poznamenal Tomko.

Leitech patrí do talianskej skupiny High Technology Industries (HTI Group), ktorá pôsobí v oblasti vývoja a výroby lanových dráh na prepravu osôb a materiálu, zasnežovacích systémov, veterných turbín, rolieb a pásových úžitkových vozidiel. Vo svete je zastúpená 70 dcérskymi spoločnosťami a 131 predajnými a servisnými miestami. V roku 2021 presiahol obrat skupiny 850 mil. eur a počet zamestnancov 3 750.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba #pracovné miesta #Stará Ľubovňa