Nemá kto pracovať, zamestnanci si preto môžu pýtať vyššie platy. Firmy vítajú cudzincov, majú s nimi dobré skúsenosti

Na slovenskom pracovnom trhu pretrváva nedostatok domácej pracovnej sily, čo núti firmy k zvyšovaniu miezd. Priemerná hrubá mesačná mzda stúpla o 9,5 %, avšak po započítaní vplyvu inflácie medziročne klesla o 4,9 %. Pre chýbajúcich domácich zamestnancov bude taktiež potrebné zaoberať sa otázkou ekonomickej migrácie. Upozornila na to v utorok personálna agentúra Grafton Slovakia na základe výsledkov jej najnovšieho prieskumu miezd na Slovensku.

19.09.2023 11:28
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Zvyšovanie miezd nestačí pokrývať mieru inflácie, takže dôsledkom je pokles reálnej mzdy a nárast fluktuácie. To negatívne ovplyvní výšku životnej úrovne a spôsobí čiastočnú stagnáciu trhu s tovarom a službami,“ doplnil riaditeľ Grafton Slovakia a Gi Group Martin Malo s tým, že nie všetky firmy dokážu dlhodobo zvládať zvýšené náklady. Preto budú niektoré z nich musieť prepustiť menej kľúčových pracovníkov.

Práca z domu Čítajte viac Zoberú aj starších, neskúsených či dlho nezamestnaných. Firmy majú veľké problémy zohnať ľudí

Pre chýbajúcich domácich pracovníkov sa pozornosť pracovného trhu naprieč všetkými segmentmi obracia na pracovnú silu zo zahraničia, najmä z krajín mimo EÚ. Slovenskí zamestnávatelia s nimi majú podľa výsledkov prieskumu pozitívne skúsenosti. Malo však dodal, že ich náboru bránia zle nastavené pravidlá ekonomickej migrácie a vysoká miera neserióznych poskytovateľov zahraničných zamestnancov.

„Novela týkajúca sa zamestnávania pracovníkov zo zahraničia síce tento proces zjednodušila a zamestnávatelia môžu uplatniť zrýchlený režim v nedostatkových povolaniach, ako sú zdravotnícke profesie, IT či kamiónová doprava. Slovenskému trhu však chýbajú aj pracovníci z automotive a výroby,“ priblížil Malo.

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Rakúšan a Nemec zarobia vyše 4-tisíc eur, Slovák 1 400 eur. Prečo v platoch zaostávame? Pozrite sa, ako sa zarába v EÚ

Najväčším problémom je podľa neho dlhý vízový proces, slabá konkurencieschop­nosť, nízke mzdy a malá atraktivita v porovnaní so západnou Európou. „Bez podpory štátu bude nábor zahraničných pracovníkov naďalej stagnovať,“ dodal.

Vysoký dopyt po zahraničných pracovníkoch z krajín mimo EÚ, prípadne zamestnancov z Ukrajiny, zaznamenal aj segment inžinierstva a výroby. Ide najmä o pozície programátorov, technikov a inžinierov. V odvetví bankovníctva a finančných službách zaznamenal prieskum nedostatok účtovníkov, daňových poradcov či audítorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #mzdy