Fico súhlasí s navýšením príspevku pre Ukrajinu. Zo Slovenského rozpočtu pôjdu do balíka EÚ stovky miliónov eur

Slovensko by mohlo zvýšiť svoj príspevok do rozpočtu EÚ v nasledujúcich štyroch rokoch o 400 miliónov eur ako súčasť balíka 50 miliárd eur určených pre Ukrajinu.

27.10.2023 11:25 , aktualizované: 12:16
Robert Fico, Viktor Orbán Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico (druhý vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky na úvod dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli vo štvrtok 26. októbra 2023.
debata (38)

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený takýto návrh za určitých podmienok podporiť, informoval v piatok Úrad vlády SR.

Fico, Čítajte viac Fico dostal nové lekcie od sociálnych demokratov. Radia mu niekoľko kľúčových reforiem

Na stretnutí lídrov EÚ v Bruseli bola podľa Fica v noci zo štvrtka na piatok vážna diskusia o zmene európskeho rozpočtu. „Okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 išlo z EÚ peňazí 50 miliárd eur na Ukrajinu. Máme dve možnosti – buď zosekať rozpočet, alebo prispieť do neho viac z národných rozpočtov,“ priblížil.

Slovenský premiér je podľa vlastných slov pripravený na navýšenie príspevku SR, aj keď slovenské verejné financie označil za „zdevastované“. Stanovil si však viaceré podmienky. „Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov, tzv. kohézia. Navýšený rozpočet EÚ bude použitý na zvýšenie konkurencieschop­nosti EÚ a na boj proti nelegálnej migrácii,“ vymenoval.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Schmögnerová a ľavičiari pripravili pre Fica nové dane. Viac zaplatia bohatí, Matovičov balíček sa prepracuje

Takisto požaduje podmieniť finančnú podporu Ukrajiny garanciami, že európske peniaze, vrátane tých slovenských, nebudú spreneverené. Časť z týchto zdrojov by mala byť podľa Fica použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Ukrajina