Zo Slovenska potichu unikajú desiatky miliárd eur. Ódor o tom informoval Fica, spraví s tým niečo?

Špičkový lekár, ktorý vylieči ľudí. Talentovaný inžinier, ktorý má dobré nápady pre fabriku. Slovensko potrebuje šikovných ľudí a talenty ako soľ. To je hlavný odkaz pre budúce vlády od odchádzajúceho úradníckeho kabinetu Ľudovíta Ódora. Práve udržanie najlepších mladých ľudí je pre budúcnosť krajiny to najdôležitejšie. Ak tu totiž ostanú tí najlepší, bude sa dariť ekonomike, budú rásť platy, budeme mať kvalitnejších učiteľov a lekárov.

24.10.2023 16:01
ódor Foto: ,
Dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor.
debata (357)

V budúcnosti bude talent čoraz viac dôležitejší, tatranský tiger pomaly dodýchava, model lacnej pracovnej sily, v ktorom ľudia robia dlhé hodiny za pásom v priemyselných závodoch a vo fabrikách, tiež pomaly končí. Je načase zmeniť kurz ekonomickej politiky.

Ako napreduje stavba pokazenej križovatky na D1 pri Bratislave
Video

Nečudo, že technokrati vyriešenie tohto problému považujú za top ekonomickú prioritu. Kabinet bývalého bankára Ódora na stredajšom a zároveň poslednom rokovaní vlády diskutoval o dokumente s názvom Návod pre úspešné Slovensko. Okrem otázky, ako udržať najlepšie talenty v krajine, plán zahŕňa aj návod, ako upratať dôchodky a sociálny systém, ako lepšie míňať eurofondy a ako čo najlepšie zreformovať systém verejnej správy.

"Nechceli sme nechať prázdny stôl, tieto materiály nájde premiér na svojom stole. Pre mňa bola téma udržania talentov srdcovkou. Keď si nevážime našich ľudí, pôjdeme cestou stagnácie,“ povedal po rokovaní Ódor.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Zrušenie 13. aj rodičovského dôchodku. Škrtnutie sviatku, vyššie dane a prepúšťanie. Pozrite si 100 úsporných opatrení

„Úspešná budúcnosť Slovenska, ktoré nevyhnutne potrebuje modernizovať svoj ekonomický model, závisí od schopnosti prilákať, udržať a kultivovať talent. Domáci aj zahraničný. Táto evolúcia je nemysliteľná bez zvýšenia investícií do inovácií, rozvoja ľudského kapitálu a hĺbkových reforiem v oblasti vzdelávania,“ píšu hneď v úvode štúdie odborníci.

O akých ľuďoch vláda hovorí ako o talentoch? Nemusia byť iba vysokoškolsky vzdelaní. „Sú to občania Slovenska aj cudzinci, ktorí majú schopnosti a motiváciu posúvať našu krajinu dopredu v oblasti výskumu, inovácií, kultúrnych alebo spoločenských zmien.“

Autori štúdie, medzi ktorými sú aj ekonómovia, nezostali svojej povesti nič dlžní, keď vyčíslili, o čo Slovensko prichádza. S každým strateným, odsťahovaným alebo odmietnutým zahraničným talentom Slovensko prichádza o obrovskú celoživotnú pridanú hodnotu približne vo výške 2,8 milióna eur na jedného vysokokvalifi­kovaného človeka. To je naozaj vysoká suma. Ak ju vynásobíme 10-tisíc odídenými Slovákmi, ktorí opustili krajinu, vyjde nám suma 28 miliárd eur. To je zhruba štvrtina toho, čo naša ekonomika vyprodukuje za celý jeden rok.

„Strácame pridanú hodnotu v objeme desiatok miliárd eur. Zhoršuje sa udržateľnosť verejných financií, dôchodkového a zdravotného systému. Nedostatok talentovaných a kvalitných ľudí zásadným spôsobom obmedzuje firmy a odrádza ich od investícií a rozširovania ekonomických aktivít,“ tvrdia autori.

Volkswagen VW otvorenie novej karosarne Audi Q7 Čítajte viac Pracovné prostredie na Slovensku je v EÚ najhoršie: Robíme viac ako Japonci, ničíme si zdravie a naše výplaty sú slabé

V súčasnosti skoro 10 percent slovenskej populácie žije v zahraničí, čo je asi pol milióna ľudí, odchádza tam aj veľká časť najlepších maturantov. Preto Ódorov kabinet navrhuje, aby bol na riešenie tohto problému vyčlenený tím ľudí s dostatkom peňazí a verejnou kontrolou. V roku 2020 študovalo v zahraničí viac ako 30-tisíc študentov zo Slovenska, čo je výrazne nad priemerom Európskej únie. Navyše, o štúdiu v zahraničí uvažujú takmer dvaja z troch mladých ľudí vo veku 18 až 25 rokov.

Pozreli sme sa preto na to, ako chce Ódorov kabinet udržať najtalentovanejších ľudí na Slovensku.

1. Zmierniť odlev talentu zo Slovenska do zahraničia

Prvou zásadnou vecou je udržať najtalentovanejších v krajine. A to tak, že zlepšíme kvalitu vysokých škôl. Učitelia musia zásadne inak pristupovať k študentom. Mali by zmodernizovať obsah, formu, ale aj fyzické prostredie pre študentov. Ďalej tiež autori navrhujú vytvoriť komunity počas štúdia.

Radia tiež dôsledne implementovať reformy vysokých škôl smerom k financovaniu na základe excelentnosti. Treba viac podporovať profesionálne riadenie vysokých škôl. Zamestnanci by mali byť spokojní, pričom by mali mať „podnetné prostredie na tvorivú činnosť, možnosť zvyšovania platov podľa kvality výkonu a zavádzanie benefitov, znižovanie byrokracie, a budovanie pedagogických zručností vysokoškolských učiteľov“.

2. Zvýšiť mieru návratu talentu zo zahraničia

Druhou oblasťou, ktorú treba zmeniť, je prilákať odídených ľudí späť na Slovensko. A to tak, že sa posilnia väzby s krajinou pomocou komunít a autentického príbehu Slovenska. Štát by mal otvorene hovoriť, že chce, aby najlepší prišli späť do vlasti. Na to, aby sa mladí vrátili, však potrebujú dobré pracovné miesta a platy.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Preto by mala nová vláda vytvoriť takzvaný „Inovačný hub a inštitút pre excelentný výskum“. Ďalej treba odstrániť akékoľvek byrokratické prekážky, ktoré im bránia vrátiť sa späť do rodnej krajiny. Okrem toho treba nastaviť aj podporné služby pre celú rodinu alebo finančné či daňové motivácie.

3. Prilákať, udržať a maximalizovať potenciál talentu zo zahraničia

Talent treba hľadať aj inde, než u odídených Slovákov. Krajina by sa mala stať na mape migrácie zaujímavým miestom, do ktorého by mali zamieriť aj šikovní ľudia z iných krajín. Preto radia „nastaviť aktívnu a užívateľsky prívetivú politiku inklúzie a integrácie talentu a rodín, vrátane ukrajinského talentu“.

Pomohli by napríklad jednotné kontaktné miesta pre príchod z cudziny či rýchle zapojenie vysokokvalifi­kovaného ukrajinského talentu do pracovného procesu na úrovni jeho vzdelania. Na prilákanie zahraničných pracovníkov treba zmeniť aj postoj k iným národnostiam a kultúram. Tie vedia byť nápomocné v ekonomickom rozvoji.

4. Zvýšiť mieru a kvalitu spolupráce s talentom v zahraničí

Štvrtý bod hovorí o spojení domáceho a zahraničného talentu. Treba vytvárať kontakty a komunikovať medzi rôznymi komunitami. Okrem toho musíme zabezpečiť skvalitňovanie služieb zastupiteľských úradov či legislatívne zmeny uľahčujúce voľby zo zahraničia. Pomôže aj proaktívna komunikácia o cezhraničnej spolupráci, dočasné výmenné pobyty a vymieňanie poznatkov a vedomostí.

© Autorské práva vyhradené

357 debata chyba
Viac na túto tému: #talent #trh práce #pracovníci