Mladý smerák, ktorý si spravil kariéru na Matovičovi a Hegerovi. Kto je nový šéf agrorezortu a čo ho čaká?

Na post ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prichádza Richard Takáč (41) politik nielen z mladej generácie Smeru, ale aj pokolenia, ktoré vari najlepšie vyjadruje nálady medzi poľnohospodármi a ľuďmi žijúcimi na vidieku. Tak ako v poľnohospodárstve, aj na vidieku sme svedkami veľkej generačnej výmeny.

20.10.2023 17:00
debata (13)

Kormidlo družstiev, akciových spoločností a rodinných fariem držia v rukách už prevažne štyridsiatnici, no aj o desať rokov mladší či starší ľudia, a práve táto generácia vidieckeho obyvateľstva má iné predstavy o živote na dedine ako aj súžití s aktívnymi poľnohospodármi – či rodinnými farmármi.

Veronika Remišová 'vyučovala' Richarda Takáča: Sankcie zaviedol Fico
Video

Naplniť túžby jedných aj druhých nebude pre Richarda Takáča ani trochu jednoduché, hoci v predvolebných televíznych debatách či pri stretnutiach s poľnohospodárskou verejnosťou sa ukázal ako obratný rečník.

Ráž Čítajte viac Kiska ho už raz stopol, je Kaliňákov kamarát. Kto je Ráž mladší, ktorý smeruje do čela rezortu dopravy?

Lenže praktická agrárna a vidiecka politika je vždy komplikovanejšia ako priamočiare vyjadrenia pre voličov, má svoje limity legislatívne, finančné a, samozrejme, aj limity spojené s odborným zázemím a prostredím, ktorým sa obklopí nový minister.

Našiel stúpencov v celom agrospektre

Takáč sa ako odborník strany Smer na poľnohospodárstvo predstavil oproti predchádzajúcemu smeráckemu ministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi ako nová svieža krv. Robert Fico posilnil jeho postavenie aj tým, že ho presadil na post podpredsedu strany, čím zvýšil jeho váhu aj v súbojoch s politickými súpermi.

Ako nový muž na scéne agrárnej politiky sa Takáč vyprofiloval predovšetkým počas vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Tí mu svojimi nomináciami ministrov pôdohospodárstva uľahčili vstup do veľkej politiky, pretože ako Ján Mičovský, tak Samuel Vlčan sa dopustili prešľapov, ktoré dávali zabudnúť na dotačné kauzy spájané s predchádzajúcimi agroministrami.

Takáč využil každú príležitosť ako si získať stúpencov medzi politicky veľmi pestrým až nesúrodým spoločenstvom poľnohospodárov, farmárov a vidiečanov. Nájdeme tu ľudí všetkých politických odtienkov, no aj oni majú spoločné záujmy. Zoberme si povedzme včelárov. Keď vlani prišlo OĽaNO s hlúpou novelou zákona, ktorý mal okrem iného obmedziť kočovanie včelstiev a ich rozmiestňovanie v teréne, chytil sa Takáč príležitosti a ako člen Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie NR SR zvolal rokovanie výboru.

Takto si krok za krokom využívajúc lapsusy povedzme aj na Slovenskom pozemkovom fonde, čo bola takisto veľká Takáčova téma, získaval krok za krokom sympatizantov medzi ľuďmi, ktorí sa roky nevedeli na fonde dovolať riešenia drobných pozemkových záležitostí týkajúcich sa výstavby rodinných domov.

Opozičná politika je okrem iného o výbere chytľavých tém a tie sa Takáčovi darilo vyberať a toto leto sa mu podarilo v parlamente presadiť novelu zákona, ktorá sa týkala polročného odpustenia odvodov pre potravinárov a časť poľnohospodárov (producentov mlieka a mäsa). Do volieb teda išiel s mnohými aktívnymi bodmi. Keď sa po voľbách Takáčovo meno objavilo medzi možnými kandidátmi na post ministra pôdohospodárstva, komentoval to jeden z poľnohospodárov slovami, že "z daného spektra je to najlepšia možná voľba.“

Plniť sľuby je ťažšie ako ich vysloviť

Teraz čaká Takáča prerod z opozičného na vládneho politika, ktorý si bude musieť poradiť nie že so sto, ale obrazne povedané 500 problémami, ktorým čelí rezort pôdohospodárstva. Tak to povedal Ľubomír Podoba, predseda družstva v Pravoticiach. Naznačil tým obrovský rozsah tém, ktoré nového ministra čakajú.

Jednou z nich je podľa Petra Schultza predsedu PD Mojmírovce to, ako sa napríklad vysporiada so súčasnou odbytovou krízou v obilninách a kukurici. Tu nejde samozrejme len o súčasné rekordne nízke ceny, ktoré negujú minuloročný vynikajúci hospodársky výsledok poľnohospodárskej prvovýroby, ale o celkové vyladenie vzťahov medzi Slovenskom a Európskou úniou. Slovenské poľnohospodárstvo má totiž za chrbtom Ukrajinu, nielen obilninársku, ale aj potravinársku veľmoc, ktorá sa na Slovensku presadzuje aj ako producent lacného hydinového mäsa.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Kto je Ladislav Kamenický, ktorý bude rozhodovať o miliardách eur?

Takáč je absolventom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, nepôsobil však ani v poľnohospodárskej ani v potravinárskej praxi, bol najmä politik, a to v časoch svojho dozrievania na mestskej úrovni v Prievidzi a potom v Trenčianskom kraji, kde bol vicežupanom. Má schopnosť vnímať problémy, razantne a energicky ich tlmočiť, teraz bude stáť pred úlohou hľadať praktické riešenia. A to je vždy ťažšie, ako byť v opozícii.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho pre Pravdu povedal, že je dôležité, aby nový minister počúval názor poľnohospodárskej praxe. "To je pre nás kľúčové a tiež to, aké bude mať zázemie vo vláde, s akou odozvou sa stretnú požiadavky poľnohospodárov potravinárov a vidieka u ministra financií. Počas predvolebnej kampane SMER SSD komunikoval tému sebestačnosti, cien potravín ako jednu zo svojich priorít. Veríme že sa to pretaví aj do vládnej agrárnej politiky,“ zdôraznil Macho.

Macho dodal, že "ako na čele samosprávy stojí nová mladšia generácia poľnohospodárov a potravinárov, tak aj na post ministra pôdohospodárstva prichádza človek vyjadrujúci nové myšlienky. Keď to správne uchopíme, môžeme poľnohospodárstvo a potravinárstvo rozhýbať,“ uzavrel predseda SPPK.

Richard Takáč bude v poradí 17. ministrom pôdohospodárstva od novembra 1989 a trinástym od roku 1993, keď vznikla Slovenská republika. Priemerná životnosť ministrov vlády SR bola dva a pol roka, celé funkčné obdobie vydržali len Peter Baco (HZDS), Pavel Koncoš (SDĽ), Zsolt Simon (SMK), Ľubomír Jahnátek (Smer), Gabriela Matečná (SNS). Trojica Baco, Koncoš a Simon slúžila o pár mesiacov až dva roky dlhšie ako ostatní.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #ministerstvo pôdohospodárstva #Richard Takáč