Kiska ho už raz stopol, je Kaliňákov kamarát. Kto je Ráž mladší, ktorý smeruje do čela rezortu dopravy?

Jozef Ráž mladší, syn známeho speváka a frontmana skupiny Elán, smeruje do čela ministerstva dopravy.

20.10.2023 11:36
debata (96)
Fico predstavil nominácie na členov vlády za Smer
Video
Zdroj: TV Pravda

Verejnosť jeho meno prvýkrát spoznala v roku 2018, kedy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, masové protesty na uliciach žiadali koniec vlády Roberta Fica. Vtedajší premiér spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom museli odísť a nastúpil zrekonštruovaný kabinet na čele s Petrom Pellegrinim.

Do zrekonštruovanej vlády mal na post ministra vnútra nastúpiť práve Jozef Ráž mladší. V tom čase pôsobil na vysokej pozícii na ministerstve zdravotníctva po boku Tomáša Druckera.

Denisa Saková Čítajte viac Kto je nová ministerka Saková, ktorá bude riadiť hospodárstvo?

Jeho nomináciu však vtedy odmietol prezident Andrej Kiska pre jeho väzby a priateľstvo s Robertom Kaliňákom. Davy ľudí na uliciach vtedy žiadali „Kaliňákovu hlavu“. V médiách sa vtedy objavila fotografia z oslavy Kaliňákovej štyridsiatky, ktorú mal v roku 2011. Oboch zrejme budúcich ministrov spája záľuba v motorkách.

Po piatich rokoch to vyzerá tak, že zasadnú obaja do spoločnej štvrtej vlády Roberta Fica. Budúci premiér jeho nomináciu potvrdil vo videu vo štvrtok večer. Vymenovať ho musí ešte prezidentka Zuzana Čaputová.

Odborne vyprázdnená strana?

Natíska sa otázka, či strana Smer nie je odborne vyprázdnená strana, keďže nedokázala obsadiť ministerské kreslá odborníkmi z vnútra strany. To, že šéf Smeru Fico siahol po Rážovi, ktorý je mimo straníckych štruktúr Smeru, nie je nejaké extra vykročenie mimo tradícií bývalých Ficových vlád, hovorí politológ Jozef Lenč.

Ako príklad uvádza počas jednofarebnej vlády Smeru na čele rezortu hospodárstva napríklad Tomáša Malatinského či na ministerstve zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Podľa Lenča sa snaží Fico držať väčšiu časť straníkov v parlamente, aby sa neopakovala situácia, kedy väčšina Ficových ministrov odišla do strany Hlas s Petrom Pellegrinim.

Za nomináciou Ráža do kresla ministra dopravy vidí politológ tri dôvody. Prvým sú jeho manažérske zručnosti, o ktorých hovoril v minulosti ešte Tomáš Drucker. Tiež je to jeho známe meno. „Kto nepozná speváka Joža Ráža? Možno si chcú jeho menom získať istú časť popularity u verejnosti,“ tvrdí pre Pravdu. Posledným dôvodom je už vyššie spomenuté kamarátstvo s Kaliňákom. „Rozhodne to, že je kamarátom Roberta Kaliňáka nie je na škodu, ale skôr výhodou,“ hovorí o poslednom dôvode, prečo ho nominovali na pozíciu ministra.

Jozef Ráž: z referenta ministrom

V politike nie je Ráž mladší žiadnym nováčikom, v štruktúrach štátu pracuje už od roku 2005. Má tak bohaté skúsenosti zo štátnej správy. Začínal na pozícii odborného referenta na ministerstve obrany. Za druhej Dzurindovej vlády pôsobil na rezorte u vtedajšieho štátneho tajomníka, neskôr šéfa rezortu Martina Fedora (SDKÚ).

V posledný deň vo funkcii Fedora sa stal novým riaditeľom úradu investície a akvizície. Tento úrad mal na starosti všetky verejné obstarávania na ministerstve. Na rezorte obrany bol až do roku 2010. Bol súčasťou rezortu aj za vlády Roberta Fica.

Po odchode z rezortu obrany, pracoval Ráž pre bratislavského župana Pavla Freša ako špecialista pre oblasť verejného obstarávania na Bratislavskom samosprávnom kraji. Jeho kroky neskôr smerovali na ministerstvo zdravotníctva spolu s Tomášom Druckerom. Ten by mal v novej vláde viesť rezort školstva.

Jozef Ráž mladší sa venuje aj gastro biznisu a hotelierstvu. Podľa dostupných informácií je konečným vlastníkom hotela Barok v bratislavskej Petržalke, ktorý má spolu s manželkou Zuzanou Rážovou. Tá je tiež vedená ako majiteľka budovy, informuje portál Kto vlastní od Transparency International.

Súčasťou hotela je aj reštaurácia Baroza, za ktorou stojí spoločnosť OK Bistro. Štatutárom je Jozef Ráž mladší. Eseročke klesajú tržby už tretí rok v rade. V roku dosiahla tržby vyše 162-tisíc eur. Za vlaňajšok vykázala stratu skoro 60-tisíc eur.

Ráž bol v minulosti tiež predseda dozornej rady v skalickej nemocnici. V tom čase ju ovládal majiteľ futbalového Slovana a podnikateľ Ivan Kmotrík. Podľa obchodného registra Ráž odišiel zo skalickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou v lete 2020 a onedlho Kmotríkova Grafobal Group odpredala samotnú nemocnicu Agelu, píše Denník N. Portál upozornil tiež na to, že Ráž rozbehol biznis aj v zdravotníctve. Stojí za novým rehabilitačným centrom ProPrios na Sitnianskej ulici v bratislavskej Petržalke. Je to rovnaká ulica, kde má hotel aj reštauráciu.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Štvrtá Ficova vláda