Kto je nová ministerka Saková, ktorá bude riadiť hospodárstvo?

Jeden z ekonomických rezortov pripadne aj Hlasu, keďže o stráženie štátne kasy sa postará strana Smer.

17.10.2023 16:24
Denisa Saková Foto: ,
Denisa Saková získala vo voľbách 2023 dokopy 168 453 preferenčných krúžkov.
debata (35)
Aké budú prvé kroky možnej ministerky Sakovej na rezorte?
Video
Zdroj: TV Pravda

Ministerstvo hospodárstva povedie Denisa Saková, bývalá ministerka vnútra za vlády Petra Pellegriniho. „Ako štátna tajomníčka na rezorte vnútra pracovala práve v oblasti ekonomiky a riadenia tohto rezortu,“ povedal o Sakovej jej stranícky šéf Peter Pellegrini. Budúci ministerku čakajú podľa neho ťažké rokovania o budúcich cenách energií.

Pravá ruka Kaliňáka

Saková má ekonomické vzdelanie a pôsobila tiež v konzultačnej spoločnosti. V roku 2007 sa rozhodla pre zmenu. Zo súkromnej sféry prešla na rezort vnútra a začala tak pracovať pre štát. V rokoch 2012 až 2016 pôsobila na pozícii vedúcej služobného úradu ministerstva vnútra. Bola pravou rukou vtedajšieho ministra Roberta Kaliňáka. Neskôr rezortu vnútra sama šéfovala.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Hneď prvou veľkou úlohou na ministerstve hospodárstva bude pripraviť kompenzácie drahých energií pre domácnosti. Ak vláda nepríde s opatreniami, domácnostiam hrozia od Nového roka dvojnásobné faktúry za plyn. Saková viedla v minulosti bezpečnostný rezort a vyjadrovala sa prevažne k otázkam polície a bezpečnosti.

Jedno z mála jej vystúpení k cenám energií bolo koncom októbra 2021, keď skritizovala vtedajšieho ministra hospodárstva Richarda Sulíka za výrok, že sa treba spoliehať na trhové sily. Z opozičných lavíc vtedy navrhli poslanci Hlasu znížiť DPH na elektrinu, plyn, teplo a teplú vodu na päť percent.

Prvé kroky na ministerstve

Čakajú ju ťažké vyjednávania s ministrom financií, bude musieť presadiť drahé kompenzácie cien energií na budúci rok v časoch, keď treba obracať každé euro. Treba totiž dotiahnuť ceny elektriny a pripraviť kompenzácie za drahý plyn pre domácnosti. Čaká ju tiež výzva transformácie slovenského priemyslu a naštartovania rastu ekonomiky.

Denisa Saková povedala, že medzi jej priority budú patriť okrem stabilných cien energií aj podpora vedy a výskumu a stabilita legislatívy. Prvé stretnutia k cenám energií chce mať s predstaviteľmi štátneho SPP, distribútormi energií, so Slovenskými elektrárňami či s regulátorom. „Hneď po rokovaniach oznámim, ako budeme riešiť energie na obdobie roka 2024,“ povedala.

Nadácia Zastavme korupciu na svojej stránke upozorňuje, že za jej pôsobenia mala na ministerstve vnútra pôsobiť podľa doterajších výsledkov vyšetrovania zločinecká skupina. Tá mala podľa vyšetrovateľov NAKA vyťahovať milióny eur z projektov práve v rezorte vnútra a tiež na ústredí práce. Obstarávali ich v rokoch 2015 až 2020. Ide o obdobie, keď ministerstvo vnútra viedli nominanti Smeru-SD Robert Kaliňák a Denisa Saková.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #ministerka #Hlas #Denisa Saková #Štvrtá Ficova vláda