Splnili sme všetko, čo sme splniť mali. Objednávka bola doručená, vyhlásili členovia dosluhujúcej Ódorovej vlády

Všetky priority v oblasti čerpania eurofondov a plnenia plánu obnovy, ktoré si úradnícka vláda stanovila vo svojom programovom vyhlásení, sa za päť mesiacov vlády sa podarilo naplniť.

18.10.2023 14:44
Ľudovít Ódor, voľby, Bratislava Foto: ,
Predseda vlády SR Ľudovít Ódor.
debata (1)

„Ak bolo v minulosti čerpanie eurofondov tým pomyselným zle spravovaným stánkom s langošmi, tak za úradnícku vládu môžem povedať, že sme si poctivo odpracovali celú letnú sezónu a odovzdávame ho uprataný a dobre rozbehnutý. Plán obnovy na druhej strane funguje ako dobre zabehnutá pekáreň. Niektoré výzvy sa rozobrali ako teplé rožky, niektoré vyžadujú dlhšiu prípravu, všetky projekty však potrebujú pevnú ruku, ktorá vie, čo robí. Verím, že prichádzajúca vláda udrží tempo, Slovensko totiž potrebuje reformy a investície ako soľ. Môžeme mať pocit, že tieto peniaze sú ďaleko a ani si ich nevieme predstaviť. Z Európskej únie nám na Slovensko cez staré a nové eurofondy a plán obnovy môže pritiecť vyše 33 miliárd eur. To je vyše 6000 eur na obyvateľa alebo takmer 25-tisíc na 4-člennú rodinu. Takéto financie si zaslúžia zodpovedné spravovanie,“ uviedla vicepremiérka Lívia Vašáková.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Podľa úvodného odhadu úradníckej vlády po svojom nástupe Slovensku hrozilo riziko prepadnutia eurofondov vo výške 800 miliónov eur zo starého programového obdobia 2014–2020. Prioritou vlády v tejto oblasti sa preto stali 3 úlohy: znížiť riziko prepadnutia fondov pod 6 percent, vyhlásiť aspoň 10 výziev z nového programového obdobia a pripraviť návod pre ďalšiu vládu, ako čerpať eurofondy efektívnejšie. V oblasti plánu obnovy vyhlásiť aspoň 75 výziev, splniť míľniky a ciele 3. žiadosti o platbu, podať ju a súčasne pokračovať v plnení 4. žiadosti o platbu. Všetky úlohy sa podarilo naplniť.

Realizácia plánu obnovy pokračovala v nastavenom tempe. Ešte v septembri Slovensko opäť medzi prvými v Európskej únii poslalo 3. žiadosť o platbu vo výške 815 miliónov eur. Žiadosti predchádzalo splnenie 27 míľnikov a cieľov, ktoré sa týkali najmä zelených opatrení, vzdelávania a digitalizácie. Ďalšiu žiadosť o platbu vo výške 924 miliónov eur si plánujeme podať do konca roka 2023.

Po vyplatení oboch žiadostí by Slovensko malo doma polovicu celého plánu obnovy. V rámci plánu obnovy bolo od jeho vzniku vyhlásených 90 výziev a 51 priamych vyzvaní za takmer 3,6 miliardy eur, z toho 31 výziev a 33 priamych vyzvaní s alokáciou približne 2 miliardy eur bolo vyhlásených od nástupu úradníckej vlády. Za obdobie 5 mesiacov sa tak podarilo priniesť do ekonomiky v priemere takmer 400 miliónov eur mesačne. Tým vláda splnila všetky 3 úlohy spojené s plnením plánu obnovy. Celková suma zazmluvnených projektov zo zdrojov plánu obnovy presiahla 1 mld. eur.

Ľudovít Ódor, voľby, Bratislava Čítajte viac Ódorova vláda schválila návrh vyrovnaného rozpočtu. Pred jeho použitím však varuje

Riziko prepadnutia starých eurofondov sa po 5 mesiacoch pravidelných eurovlád, množstva administratívnych krokov a prenastavenia procesov podarilo znížiť na menej ako 1 percento, teda približne 100 miliónov eur. Tento odhad sa naplní za predpokladu, že nová vláda bude v nastavenom tempe pokračovať.

Podarilo sa tiež naštartovať čerpanie z nového programového obdobia 2021–2027. Aktuálne je vyhlásených 22 výziev v hodnote viac ako 1 miliarda eur. Úrad podpredsedníčky vlády v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie tiež novej vláde pripravili návod ako zlepšiť čerpanie európskych financií pomocou 36 konkrétnych opatrení. Tým vláda splnila všetky 3 úlohy spojené s čerpaním eurofondov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda