Ódorova vláda schválila návrh vyrovnaného rozpočtu. Pred jeho použitím však varuje

Na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu by bolo potrebné už v nasledujúcom roku prijať opatrenia v objeme 6,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 8,5 miliardy eur.

11.10.2023 13:09
Ľudovít Ódor, voľby, Bratislava Foto: ,
Predseda vlády SR Ľudovít Ódor.
debata

Vzhľadom na vysokú úroveň verejného dlhu musí vláda takýto rozpočet pripraviť a predložiť parlamentu. V súčasnej dobe ho však považuje za neprijateľnú možnosť a jeho predloženie vníma výlučne ako splnenie zákonnej povinnosti. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý v stredu schválil kabinet.

Deficit štátneho rozpočtu by mal v tomto prípade budúci rok predstavovať 2,415 miliardy eur. Tento schodok by bol kompenzovaný hospodárením ostatných subjektov verejnej správy tak, aby bol celkový výsledok vyrovnaný. Tento rok bol deficit štátneho rozpočtu plánovaný na úrovni 8,341 miliardy eur.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Vyše 30-tisíc prepustených úradníkov a miliardové škrty. Vláda predstavila vyrovnaný rozpočet

Príjmy rozpočtu by podľa návrhu budúci rok dosiahli 19,623 miliardy eur, v tomto roku boli rozpočtované na úrovni 26,699 miliardy eur. Výdavky rozpočtu sú odhadnuté na úrovni 22,038 miliardy eur, v porovnaní s tohtoročnými 35,041 miliar­dy eur.

Príjmy aj výdavky celej verejnej správy na rok 2024 by podľa návrhu mali byť rovnaké na úrovni 46,379 miliardy eur, čo predstavuje 39,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Aj v tomto prípade ide o výrazný pokles oproti roku 2023, kedy boli verejné príjmy rozpočtované na úrovni 51,095 miliardy eur a výdavky 58,966 miliardy eur. Deficit bol plánovaný v hodnote 7,871 miliardy eur alebo 6,44 percenta HDP.

„Schválenie vyrovnaného rozpočtu a jeho realizácia by výrazne negatívnym spôsobom ohrozila hospodárstvo Slovenskej republiky. Hospodárenie podľa vyrovnaného rozpočtu nie je v záujme SR a znamenalo by destabilizáciu bežných verejných inštitúcií, ako sú napríklad súdy, okresné úrady, ministerstvá, žaloby a sankcie voči SR z dôvodu neplnenia si zákonných povinností, ohrozenie kritickej infraštruktúry a celkovú destabilizáciu štátu,“ upozornilo v návrhu Ministerstvo financií (MF) SR.

Rezort financií pripomenul, že po predložení návrhu je možné ho vziať z Národnej rady (NR) SR späť. Následne sa očakáva, že vláda, ktorá vznikne po nedávnych parlamentných voľbách, pripraví vlastný návrh rozpočtu. Nový kabinet má totiž po získaní dôvery v parlamente dvojročnú výnimku na uplatňovanie najprísnejších sankcií dlhovej brzdy. Ak by rozpočet na rok 2024 nebol prijatý do konca roka, hospodárenie SR by sa od 1. januára až do jeho schválenia spravovalo rozpočtovým provizóriom, teda na základe tohtoročného rozpočtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #rozpočet #HDP