Minister financií Horváth: Vyrovnaný rozpočet by viedol k obrovským negatívnym dôsledkom na život ľudí na Slovensku

Rezort financií na čele s Michalom Horváthom má povinnosť vyrovnaný rozpočet predložiť, no zároveň nabáda parlament, aby ho odmietol.

09.10.2023 16:45
Minister financií Michal Horváth Foto:
Minister financií Michal Horváth
debata (7)

Vláda odborníkov pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora robí, čo musí končiaci parlament jej nevyslovil dôveru, preto vláda musela pripraviť vyrovnaný rozpočet na budúci rok. Táto povinnosť jej vyplýva zo zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorej súčasťou je dnes už nemoderná dlhová brzda. Tá hovorí, že s hrubým dlhom na úrovni 57,8 sa vláda nachádza v piatom sankčnom pásme a to znamená, že kabinet má povinnosť krajinu ďalej nezadlžovať a musí vytvoriť vyrovnaný rozpočet. Ak by vláda od parlamentu získala dôveru, takto prísne sankcie by sa neuplatňovali.

Vyrovnaný rozpočet je prejavom zdravých verejných financií a je dobre, keď ho krajina má, no pre Slovensko v situácii, v ktorej sa nachádza, je v súčasnosti škodlivý, pretože by spôsobil masívne prepúšťanie v štátnej správe a a aj zásadné zastavenie verejných investícií.

Minister financií Michal Horváth o rozpočte a konsolidácii verejných financií
Video
Zdroj: TV Pravda

„Predložením vyrovnaného rozpočtu na rokovanie vlády a neskôr aj do parlamentu si plníme našu zákonnú povinnosť, ktorá nám vyplýva z ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Takýto rozpočet znamená obrovské okamžité škrty pre verejné financie, ktoré by boli pre ekonomiku len veľmi ťažko únosné, viedlo by to k veľkej recesii a v podstate aj k znefunkčneniu verejnej správy, k obrovským dopadom na život ľudí na Slovensku, preto neodporúčame, aby sa takýto rozpočet prijímal v rámci parlamentu. Je možnosť ho stiahnuť a odporúčame novej vláde, aby čo najrýchlejšie začala pracovať na tom realistickom riadnom rozpočte, ktorý Slovensko veľmi potrebuje,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda minister financií Michal Horváth.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Zrušenie 13. aj rodičovského dôchodku. Škrtnutie sviatku, vyššie dane a prepúšťanie. Pozrite si 100 úsporných opatrení

Konsolidovať Slovensko určite musí, no nie tak nárazovo. „Objemovo by (konsolidácia verejných financií) mala dosiahnuť zhruba päť percent HDP, teda čosi vyše šiestich miliárd eur. Čo sa týka rozloženia v čase, historicky to tak vždy bolo na Slovensku, že sa konsoliduje najmä v prvých rokoch po voľbách. Preto aj v našom pláne na ozdravenie verejných financií sme navrhli ambicióznejšie ciele práve v prvých povolebných rokoch,“ dodáva.

Ministerstvo financií pod vedením Horvátha pripravilo plán zhruba stovky opatrení, ktoré verejným financiám majú pomôcť k ozdraveniu. Minister pripúšťa, že toto šetrenie sa ľudí dotkne. „Každé z tých opatrení sa má nejaký dopad na nejakú skupinu ľudí, nejaký sektor. Bude na zvážení vlády ako tieto opatrenia vyskladá do nejakého vierohodného balíčka,“ doplnil minister.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Ekonómovia: Čo si myslia o opatreniach, ktoré predstavila Ódorova vláda? Pomôžu ekonomike?

Upozorňuje ale na to, že vláda, ktorá príde po končiacich odborníkoch nemá veľa času. Uvedenie niektorých opatrení si vyžiada veľa času, ak sa pre ne vláda rozhodne, mala by s ich uskutočňovaním začať rýchlo po nástupe. Iné môžu efekt priniesť hneď, napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty, no takéto rozhodnutie má svoje politické náklady. „Kritický je najmä prvý rok, rok 2024, tam je potrebné konať pomerne rýchlo a pomerne razantne. Na výdavkovej strane je možné pomerne rýchlo, bez väčších procesných ťažkostí napríklad zadresniť viaceré sociálne dávky. Opatrenia podobného charakteru by sa dali uviesť do praxe relatívne skoro po začatí nového roku,“ povedal minister.

Celý rozhovor môžete nájsť na stránke Pravda.sk a v printovom denníku Pravda už onedlho.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #konsolidácia verejných financií #Michal Horváth