Ceny budú stúpať rýchlejšie ako platy. Návrat do slovenského normálu sa posúva, vyhlásil guvernér NBS Kažimír

Na rast reálnych miezd si budeme musieť zrejme počkať až do budúceho roka. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.

05.10.2023 10:23 , aktualizované: 10:47
kažimír Foto: ,
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.
debata (1)

Rýchlejší než očakávaný pokles inflácie a dynamický rast miezd sú síce podľa neho veľmi dobrou správou, no rast miezd stále zaostáva za rastom cien. Rast miezd teda nepostačí na to, aby sa kompenzoval rast inflácie. Národná banka očakáva, že reálne príjmy v tomto roku poklesnú, a to v priemere o 1,2 percenta.

platy, graf, mzdy Čítajte viac Rada pre rozpočtovú zodpovednosť má dobré správy pre peňaženky Slovákov: Inflácia klesá. O koľko porastú platy?

Jesenná prognóza sa podľa Kažimíra zásadne neodlišuje od tej letnej. Avšak znížili odhad ekonomického rastu. Zmena nastala napríklad aj pri odhadovanom raste reálnych miezd, čakali, že príde skôr. Nateraz očakávajú, že príde teda až v budúcom roku. V budúcom roku by reálne príjmy mali vzrásť o 2,3 percenta a v roku 2025 o ďalšie dve percentá. Trh práce je naďalej stabilný, no slovenskú ekonomiku stále trápi nedostatok pracovnej sily. Problém je možné podľa Kažimíra vyriešiť premyslenou migračnou politikou.

Inflácia za celý tento rok by mala podľa odhadov centrálnej banky dosiahnuť takmer 11 percent. V budúcom roku zrejme klesne pod 6 percent, čo je zlepšenie oproti letnej prognóze. No stále to národná banka vníma ako vysokú úroveň inflácie. V budúcom roku budú ťahať ceny najmä regulované ceny energií. „Návrat do slovenského normálu posúvame na rok 2025, kedy by mohla byť inflácia okolo troch percent,“ skonštatoval Kažimír.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Nemá kto pracovať, zamestnanci si preto môžu pýtať vyššie platy. Firmy vítajú cudzincov, majú s nimi dobré skúsenosti

Ekonomike sa v prvom polroku tohto roka darilo nad očakávania. Automobilový priemysel dokázal viac ako vykompenzovať pokles súkromnej spotreby. Preto pre tento rok nezmenili rast ekonomiky. Zhoršili však odhad rastu ekonomiky v budúcom roku. Dôvod je v medzinárodnom prostredí, ale a aj v domácej spotrebe. V budúcom roku by teda slovenská ekonomika mala podľa odhadov NBS stúpnuť o 2,7 percenta, čo je korekcia oproti predošlej prognóze o 0,6 bodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #NBS #mzdy