Slovenský IT gigant prijal významnú objednávku. Bude vyvíjať technológiu pre najrýchlejšie superpočítače

Spoločnosť Tachyum, ktorá vyvíja univerzálny procesor Prodigy, prijala objednávku na vybudovanie rozsiahleho výpočtového systému.

04.10.2023 15:36
Tachyum Foto:
Spoločnosť Tachyum s vývojovými centrami na Slovensku a v USA vyvíja vysoko výkonný, univerzálny procesorový čip na spracovanie dát, umelú inteligenciu a superpočítače. Ich čip s názvom Prodigy podľa spoločnosti umožní masívny rast umelej inteligencie a podporí celosvetový ekonomický rast.
debata (2)

Spoločnosť v stredu informovala o tom, že má prevýšiť výpočtovú kapacitu najrýchlejších superpočítačov, okrem iného aj pre generatívnu umelú inteligenciu, ktoré sú dostupné na svete.

Inobar, batérie, , Marián Boček, Čítajte viac Na Slovensko prichádza veľká čínska investícia. Známa firma hovorí o veľkom míľniku

Inštalácia tohto systému sa podľa spoločnosti začne na budúci rok a plnú kapacitu dosiahne v roku 2025. „Prvý univerzálny procesor Prodigy je navrhnutý tak, aby vďaka svojmu špičkovému výkonu pre hyperškálovanie, vysokovýkonné výpočty a pracovné záťaže umelej inteligencie transformoval kapacitu, efektivitu a ekonomiku dátových centier,“ uviedla spoločnosť.

Systém podľa spoločnosti poskytne počítačový výkon viac ako 50 exaflopov, čo exponenciálne prevýši výpočtovú kapacitu najrýchlejších superpočítačov pre inferenciu alebo generatívnu umelú inteligenciu AI, ktoré sú dnes dostupné na svete.

podpis memoranda westinghouse javys Čítajte viac Malý reaktor vyrobí elektrinu pre 200 až 300-tisíc domácností. Chceme dodávať atómkam palivo a nahradiť Rusov, vraví šéf americkej firmy

Pripravovaný procesor Prodigy by mal poskytovať mimoriadne vysoký výkon dátových centier a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové aj prevádzkové náklady.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firma #Tachyum