Na Slovensko prichádza veľká čínska investícia. Známa firma hovorí o veľkom míľniku

Slovenská spoločnosť InoBat má nového investora. Čínsky výrobca batérií Gotion High-Tech získal 25-percentný strategický základný podiel vo firme InoBat AS.

01.09.2023 11:01
Inobar, batérie, , Marián Boček, Foto: ,
Šéf InoBatu Marián Boček.
debata (35)

Vstup Gotion High-Tech do InoBat sa pripravoval takmer rok, pričom ide o prvú veľkú investíciu takéhoto globálneho výrobcu batérií do európskeho startupu. Zámerom vstupu investora je umiestnenie vývoja, výroby a recyklácie batérií pre zákazníkov so zameraním na strednú a východnú Európu. Počíta sa ale napríklad aj s výrobou zelených materiálov pre batérie v Maroku.

David Navrátil, hlavný ekonóm České spořitelny Čítajte viac Český ekonóm: Slováci prežijú veľmi málo rokov v zdraví. Posúvanie veku odchodu do dôchodku tak nebude fungovať

Vstup spoločnosti Gotion High-Tech do InoBat by mal posilniť vývoj a výrobu batérií v Európe. InoBat vďaka tomuto partnerstvu získa aj prístup k výrobným kapacitám v Číne a Európe. „Táto spolupráca medzi globálnym batériovým konglomerátom a európskym startupom znamená pre celý batériový priemysel v Európe nový míľnik a otvára dvere pre inovácie a industrializáciu,“ uviedol spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Marián Boček.

Zakladajúci predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Gotion Group Zhen Li vysvetľuje, že Gotion High-Tech vyčlenila značný kapitál a interné ľudské zdroje na zabezpečenie a ochranu úspechu spoločnosti InoBat v rámci tejto transakcie. „Cieľom partnerstva je, aby spoločnosť Gotion High-Tech spolu s InoBat rozšírili dosah svojich batérií po celom svete,“ dodal Zhen Li.

Gotion High-tech Co., Ltd., ako prvá súkromná spoločnosť v odvetví batérií pre elektrické vozidlá, vstúpila na kapitálový trh a bola uvedená na Shenzhenskej burze cenných papierov v máji 2015. Spoločnosť sa špecializuje na vývoj a výrobu batérií pre elektrické vozidlá, batérie pre skladovanie energie, zariadenia pre prenos a distribúciu elektrickej energie.

InoBat sa špecializuje na výskum, vývoj, dizajn, výrobu, recykláciu a konečnú likvidáciu inovatívnych elektrických batérií navrhnutých na mieru. InoBat sa zameriava na riešenia pre automobilový, úžitkový, nákladný, motoristický a letecký sektor.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #batéria #InoBat