Facebook a Instagram už čoskoro zavedú predplatné, cenových plánov bude viacero. Metu k tomu dotlačili pravidlá EÚ

Sociálne platformy spoločnosti Meta sa snažia zaviesť pre užívateľov Instagramu a Facebooku v Európe predplatné v prípade, že nechcú reklamy.

04.10.2023 09:55
Facebook Foto:
Ilustračný obrázok.
debata

Diskutuje sa o niekoľkých cenových plánoch, ale poplatok 10 eur mesačne sa ukazuje ako najpravdepodob­nejší, povedal jeden z nich, zatiaľ čo druhý zdroj uviedol, že bude zavedený v najbližších mesiacoch.

Návrh je pokusom spoločnosti Meta splniť nariadenia Európskej únie (EÚ), ktoré môžu obmedziť jej schopnosť prispôsobovať reklamy užívateľom bez ich súhlasu a poškodia jej hlavný zdroj príjmov.

banka bankomat pobočka Čítajte viac Dve najväčšie banky na Slovensku dvíhajú poplatky

Ponuka výberu medzi bezplatným využívaním služieb, ale s reklamami, a predplatným bez reklám môže viesť k tomu, že užívatelia sa rozhodnú pre prvý model. To spoločnosti Meta umožní dodržať predpisy bez toho, aby to ovplyvnilo jej reklamné podnikanie.

Na mobilných zariadeniach by cena za jeden účet vyskočila na zhruba 13 eur, pretože Meta by zohľadňovala provízie účtované obchodmi s aplikáciami Apple a Google, uviedol druhý zdroj.

Na porovnanie, Netflix si účtuje za základné predplatné 7,99 eura mesačne, zatiaľ čo YouTube Premium stojí približne 12 eur a prémiová služba Spotify približne 11 eur.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac ÚRSO finálne zverejnil ceny elektriny na rok 2023. Koľko si priplatí domácnosť?

Spoločnosť Meta dostala začiatkom tohto roka pokutu 390 miliónov eur od írskeho komisára pre ochranu osobných údajov, ktorý ju upozornil, že nemôže používať takzvaný kontrakt ako právny základ na posielanie reklám užívateľom na základe ich online aktivity.

debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #facebook #Instagram