Dve najväčšie banky na Slovensku dvíhajú poplatky

Od júla budú v platnosti nové cenníky dvoch veľkých bánk pôsobiacich na Slovensku. Ide o Slovenskú sporiteľňu a VÚB banku. Sporiteľňa upravuje jednu z podmienok pre získanie vedenia účtu bez poplatku.

21.06.2023 14:12
banka bankomat pobočka Foto:
Slovenská sporiteľňa.
debata (27)

Taktiež zvýši poplatok pri hotovostných a bezhotovostných operáciách. Zmeny poplatkov sa dotknú aj debetných kariet, kde si určitý typ klientov priplatí za výbery hotovosti z bankomatu a za platby kartou za tovar. Zmeny vo VÚB sa dotknú aktívneho využívania účtu pri odmene za vernosť, hotovostných a bezhotovostných platieb na pobočke banky, kreditných a debetných kariet.

Na trhu stále existuje možnosť mať v banke bezplatný účet, no treba na to splniť rôzne podmienky. Jedna z tých častých je, že je potrebné mať na bankovom účte úspory vo výške niekoľko tisíc eur. Banky zároveň chcú, aby klient svoj účet aktívne používal. Čo znamená, že mu na účet chodí pravidelný príjem a ten míňa prostredníctvom platobnej karty alebo trvalých príkazov.

rokovanie, schôdza, programové vyhlásenie vlády, parlament, 94. schôdza Čítajte viac Poslanci schválili novinky. Zvýši sa príspevkov na bývanie, dávka v hmotnej núdzi aj minimálny dôchodok

Viaceré prieskumy už ukázali, že väčšina ľudí by uvažovala nad zmenou súčasnej banky v prípade, že by výrazne zvýšila poplatky za vedenie bežného účtu. Avšak, ako pri každom podnikaní, a teda aj v tomto prípade platí, že banky nie sú charita. Banky sú navyše zaťažené viacerými regulačnými obmedzeniami a opatreniami, a to si vyžaduje náklady.

Niektorí ľudia nedôverujú internetovým bankám. Zdôvodňujú to tým, že nemajú kamenné pobočky. Avšak bankám s kamennými pobočkami vyčítajú vysoké poplatky. Pobočka niečo stojí, rovnako ako personál v nich.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovenská sporiteľňa #VÚB