Čínske rafinérie presúvajú pozornosť na zahraničie. Peking vyváža trojnásobne viac nafty

Čína vyviezla minulý mesiac viac než 1,2 milióna ton nafty. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje rast o vyše 50 percent a od začiatku roka sa objem vývozu zvýšil medziročne zhruba trojnásobne.

18.09.2023 16:20
činska vlajka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V auguste exportovala Čína celkovo 1,26 milióna ton nafty, o 51,5 percenta viac než v auguste minulého roka. Čo sa týka obdobia od januára do konca augusta, objem vývozu sa oproti rovnakému obdobiu roka 2022 zvýšil až o 197,2 percent.

Vladimir Putin Čítajte viac K Moskve sa blíži palivová kríza. Začala chýbať nafta, niektoré benzínky ju dávajú na prídel

Pod prudký rast exportu sa podpísal slabý dopyt na domácom trhu. Ten síce medziročne tiež vzrástol, avšak iba minimálne, čo do veľkej miery ovplyvnili otrasy na trhu nehnuteľností. Čínske rafinérie tak presunuli svoju pozornosť na zahraničie.

Výrazne vzrástol aj vývoz benzínu, aj keď v menšej miere, než to bolo v prípade nafty. Oproti augustu minulého roka sa zvýšil o 23,7 percenta na 1,38 milióna ton. Rast zaznamenal aj export leteckého paliva. Export tejto suroviny dosiahol minulý mesiac 1,55 milióna ton, čo je o 98,1 percenta viac než v auguste 2022.

Benzín Čítajte viac Ceny pohonných hmôt vystrelili. Tankujeme drahší benzín než v Rakúsku. Čo je za tým?

Čínska colná správa v pondelok zverejnila aj údaje o dovoze skvapalneného zemného plynu (LNG) do Číny. Najväčšia ázijská ekonomika doviezla v auguste 6,3 milióna ton LNG, čo medziročne predstavuje rast o 34,1 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #ropa #Čína