Ceny pohonných hmôt vystrelili. Tankujeme drahší benzín než v Rakúsku. Čo je za tým?

Ceny najpredávanejšieho benzínu pokorili deväť mesačné maximum. Cena za liter 95-oktánového benzínu sa na čerpacej stanici jednotky na trhu, teda bratislavskej rafinérie Slovnaft, vyšplhala koncom minulého týždňa až na 1,71 eura. Nafta sa predávala za 1,57 eura za liter. Cez víkend ceny mierne klesli a začiatkom týždňa bol benzín lacnejší o 1,5 centa a nafta o tri centy.

07.08.2023 17:03
Benzín Foto:
debata (171)

Na slovenských čerpačkách ceny pohonných hmôt stúpajú už tretí týždeň. Ak by vodič tankoval pred tromi týždňami, plná 50-litrová nádrž najpredávanejšieho benzínu by ho stála priemerne vyše 78 eur. Dnes by podľa súčasných cien zaplatil na čierno-žltej čerpačke za rovnaký objem nádrže takmer 85 eur. V priebehu troch týždňov si tak vodič za plnú nádrž priplatil 6,5 eura. Ak jazdí vodič autom denne, na dlhé vzdialenosti či prípadne s vozidlom s vyššou spotrebou, siahne do peňaženky ešte hlbšie.

V porovnaní s okolitými krajinami na Slovensku tankujú vodiči najdrahší benzín. Posledné dáta Európskej komisie potvrdzujú, že liter 95-oktánového benzínu je na Slovensku drahší o dva centy v porovnaní s druhým Rakúskom. V prípade nafty si vodiči najviac priplatia v Rakúsku a v Maďarsku.

Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Čítajte viac Domácnosti si za plyn priplatia dvojnásobne, varuje regulátor a ponúka riešenia

„Slovensko je cenovo na rovnakej úrovni, ako je Rakúsko, pričom cenové rozdiely sú hlavne z dôvodu rozdielnych fiškálnych politík a rozdielneho daňového zaťaženia. Takisto do ceny vstupujú transportné náklady,“ tvrdí pre Pravdu analytik XTB Marek Nemky.

Týždne zdražovania

Vyššie ceny na slovenských pumpách nevidieť len na stojanoch pri tankovaní, ale zaznamenali ich aj štatistici. Za 30. týždeň, teda posledný júlový, išla cena benzínu nahor priemerne o 3,7 percenta a nafty o 2,1 percenta. „Ceny Natural 95 tak vyskočili na najvyššiu úroveň od novembra 2022. Nafta má najvyššiu maloobchodnú cenu od marca tohto roka,“ opisuje situáciu analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako ďalej upozorňuje, drahšiemu tankovaniu ešte zrejme nie je koniec a zdražovanie na čerpačkách hrozí aj v tomto týždni. Napriek tomu podľa neho situácia nie je dramatická, pretože pred rokom sme napríklad za benzín platili takmer o desať percent viac.

Ceny pokračujú v raste, čo je vidieť aj pri prvom pohľade na informačné tabule pred čerpacími stanicami. Slovnaft aktuálne predáva 95-oktánový benzín za 1,695 eura za liter. Rovnaký objem nafty stojí 1,603 eura. Skoro porovnateľné ceny ma aj trhová dvojka. Čerpačky patriace skupine OMV predávajú liter benzínu za 1,699 eura a naftu za 1,609 eura.

fico Čítajte viac Orbána prefackala realita a trh. Fico chcel po ňom opakovať, doplatili by na to šoféri

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank vidí ešte priestor na nárast cien benzínu a nafty do konca leta. Vo svojom analytickom komentári píše, že americká centrálna banka signalizovala blížiaci sa koniec fázy uťahovania svojej menovej politiky. „To povzbudzuje dopyt po rope a ropných produktoch, vrátane nafty na burze v Rotterdame, a ženie to ich cenu nahor,“ informuje ekonóm. Komoditná burza v Rotterdame je kľúčovým ukazovateľom aj pre ceny na slovenských čerpacích staniciach. Veľkoobchodne predávaná nafta tam zdražela aj pre obmedzenie vývozu ropy z Ruska.

Tankovacia turistika

Časy, keď sa na maďarských čerpacích staniciach v blízkosti hraníc tvorili dlhé kolóny vozidiel so slovenskými ešpézetkami, sa teraz definitívne skončili. Orbánov experiment so zastropovanými cenami palív sa skončil problémami so zásobovaním čerpačiek a museli ho ukončiť. Cena nafty a benzínu prudko vzrástla v priebehu jedinej noci. V súčasnosti je nafta u našich južných susedov už drahšia než na Slovensku. V prípade cien benzínu ťahajú za kratší koniec slovenskí vodiči.

Vodičom sa oplatí cestovať za lacnejším benzínom a naftou do Poľska. Dáta Európskej komisie ukazujú, že najpredávanejší benzín je u našich severných susedov lacnejší až o 16 centov za jeden liter. Pri cenách nafty sa rozdiely zmierňujú a liter diesla je v Poľsku lacnejší len o šesť centov. Natankovať benzín v Poľsku sa tak oplatí vodičom z pohraničných oblastí. Ak by sme si to prepočítali na 50-litrovú nádrž, vodiči dokážu ušetriť na poľských čerpačkách vyše osem eur za plnú nádrž.

Iná situácia je v Česku. Aj keď sú podľa európskych údajov na českých čerpačkách lacnejšie pohonné hmoty, daňová novinka u našich susedov môže zamiešať kartami. Dáta eurokomisie porovnávajú ceny tankovania len do konca júla. Od 1. augusta totiž v Česku zvýšili spotrebné dane na naftu, čo sa prejaví v cenách a štatistikách za prvý augustový týždeň. Najnovšie dáta ešte eurokomisia nezverejnila.

Ekonóm Kovanda upozornil, že daňová novinka zvýšila cenu nafty takmer o dve české koruny za liter. To je v prepočte osem centov. Daňová novinka prišla podľa neho v najhoršej možnej chvíli, pretože veľkoobchodná cena v Rotterdame prudko vzrástla. Za posledný mesiac zdražela nafta v Rotterdame o viac ako 23 percent a je na svojom viac ako polročnom maxime.

Nová značka expanduje

Slovenskému trhu čerpacích staníc dlho vládne trojica Slovnaft, OMV a Shell. Líder Slovnaft patriaci maďarskej petrochemickej spoločnosti MOL mal vlani tržby na úrovni vyše šesť miliárd eur a zisk 415 miliónov eur. Na Slovensku má viac ako 200 čerpačiek.

Dvojka na trhu rakúska spoločnosť OMV prevádzkuje sieť 98 čerpacích staníc. Jej vlaňajšie tržby dosiahli 981 miliónov eur a skončila so ziskom vyše 21 miliónov eur. Prvú trojku uzatvára Shell s tržbami na úrovni vyše 600 miliónov a hospodárskym ziskom sedem miliónov eur. Na Slovensku má takmer 90 staníc.

Koncom vlaňajška sa zrealizoval obchod medzi maďarskou skupinou MOL a poľskou rafinérskou spoločnosťou Orlen. Výsledkom bolo, že sa tento rok desiatky čierno-žltých staníc Slovnaftu prefarbili do farieb Orlenu. Expanzia mala za následok, že aktuálne prevádzkuje Orlen už takmer 80 čerpacích staníc vrátane 30 samoobslužných staníc. Tržby spoločnosti za minulý rok narástli až na 744 miliónov eur a zisk dosiahol takmer šesť miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny #palivá #pohonné hmoty