Domácnosti si za plyn priplatia dvojnásobne, varuje regulátor a ponúka riešenia

Ak vláda nepríde s novými opatreniami, domácnostiam hrozia od nového roka dvojnásobné účty za plyn. Priemerná domácnosť, ktorá plyn využíva len na varenie, môže zaplatiť podľa prepočtov o sedem eur mesačne viac. Ak domácnosť plynom vykuruje, ohrieva vodu a využíva ho na varenie, môže zaplatiť za mesiac až o 137 eur bez dane z pridanej hodnoty viac, prepočítal pre denník Pravda energetický analytik Ján Pišta.

02.08.2023 05:00 , aktualizované: 10:16
Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Foto:
Na snímke tanker so zemným plynom v LNG termináli na chorvátskom ostrove Krk v meste Omišalj 18. marca 2023.
debata (421)

Vyššie faktúry môžu prísť aj pri elektrine. Ak sa nedotiahne implementácia zmluvy o dodávkach lacnejšej elektriny so Slovenskými elektrárňami, cena elektriny vzrastie v priemere o 81 percent. Nárasty cien za energie hrozia aj v súčasnej situácii, keď ich cena kontinuálne klesá na trhoch už niekoľko mesiacov.

S varovaním pred skokovitým nárastom faktúr za plyn a elektrinu prišiel Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Upozorňuje, že mimoriadne opatrenia nie sú automaticky aplikovateľné aj na rok 2024. Regulátor zároveň prišiel so sériou opatrení, ktoré by mali ochrániť zraniteľné skupiny a zabezpečiť dostatok energie za prijateľné ceny.

tk, energie, Hirman, Heger, Čítajte viac Rebríček krajín s najlacnejšou elektrinou a plynom. Ako dopadlo Slovensko?

„Vypracovali sme viacero odporúčaní a návrhov opatrení s cieľom zabezpečiť primerané ceny energií pre slovenských odberateľov aj v roku 2024 a zároveň navrhujeme, aby bola výrazne posilnená aj ochrana odberateľov,“ uviedol predseda regulátora Andrej Juris.

Exminister Hirman: Na zimnú sezónu máme plynu dosť
Video
Zdroj: TASR

Niet divu, že na tieto hroziace enormné nárasty už stihli zareagovať niektorí politici. Ako prvý zareagoval práve exminister hospodárstva Karel Hirman z Demokratov, ktorý rezort viedol minulú jeseň a zimu. „V pomoci domácnostiam sa chceme zamerať na zníženie nákladov na vykurovanie. Jedným z nástrojov bude ‚šrotovné‘ na plynové kotly, ako aj kotly na drevnú biomasu a tepelné čerpadlá,“ navrhuje Hirman.

Ozvala sa aj strana Za ľudí, ktorá nesúhlasí s koncom plošnej pomoci. Jej odborník na energetiku Vladimír Škola navrhuje, aby vláda v Pláne obnovy nastavila zálohové financovanie na programy Obnov dom tak, ako je to v iných krajinách. Ďalej aby uľahčila ľuďom financovanie energetických úspor, pretože nie každá domácnosť má na to, aby čakala niekoľko mesiacov na uhradenie nákladov.

Téma energií na rok 2024 pokojne môže byť veľkou predvolebnou témou. Nie je vylúčené, že aj ďalšie strany sa pridajú s návrhmi riešení a sľubmi, ako účty pre domácnosti skresať čo najviac. Denník Pravda pripravil v súvislosti s cenami energií na rok 2024 sériu otázok a odpovedí.

Aký nárast ceny hrozí pri plyne?

Najväčší vplyv na koncovú cenu plynu pre domácnosti má vývoj jeho ceny na svetových burzách. Ten tvorí približne až 62 percent vrátane nákladov na dodávku. Ďalšou cenovou položkou je cena za distribúciu a prepravu plynu, kde trhové ceny plynu ovplyvňujú náklady na fyzické straty plynu v potrubiach. Regulátor upozorňuje, že pri absencii mimoriadnych opatrení štátu by koncové ceny plynu pre domácnosti na rok 2024 mohli vzrásť v priemere o 110 percent.

Pripomeňme, že referenčná cena na tento rok bola stanovená na úrovni 25 eur za megawatthodinu. Do konca júla referenčná cena zatiaľ vychádza na zhruba 75 eur za megawatthodinu. Výsledný priemer môže byť ešte nižší, keďže referenčné obdobie trvá do konca septembra a do výpočtov vstúpia aktuálne nízke ceny plynu na trhoch.

Aké sú prepočty pre domácnosti?

Analytik spoločnosti JPX Ján Pišta na dvoch ilustračných príkladov vysvetľuje, o koľko si domácnosti môžu priplatiť. Prvým príkladom je rodina, ktorá využíva plyn len na varenie a ročnú spotrebu má na úrovni 57 kubických metrov. Priemerné ročné náklady za plyn s opatreniami boli v tomto roku na úrovni 78,55 eura bez DPH. „S týmto rastom by teda spomínaná domácnosť zaplatila asi dvojnásobok, teda asi 160 eur. Mesačne by si tak priplatili necelých 7 eur,“ tvrdí pre Pravdu. Zdôrazňuje, že takýto nárast nie je veľký a všetky domácnosti by to zvládli.

Iná situácia je pri druhom ilustračnom príklade. V ňom rodina plyn využíva na kúrenie, varenie a ohrev vody s ročnou spotrebou 2 710 kubických metrov. V tomto roku mala ročné náklady na úrovni 1 357,16 eura bez DPH. Ak by rodine vzrástla faktúra za plyn od nového roka dvojnásobne, mesačne by si priplatila 113 eur bez DPH. „Toto je už pomerne vysoké zvýšenie. Tu by som odporúčal určité kompenzácie. Ideálne by bolo, keby boli adresné a cielené na sociálne slabšie vrstvy, ktoré to môžu silne pocítiť,“ vysvetľuje.

Aj ÚRSO pripravil svoje vlastné prepočty, ktoré si môžete pozrieť v tabuľke. Zdôrazňuje, že ide o predbežné odhady, pred ukončením regulačného obdobia. „Jedná sa o modelové príklady domácností, pričom skutočné náklady konkrétnych odberateľov plynu v domácnosti sa môžu líšiť v závislosti od charakteru odberu a množstva spotrebovaného plynu,“ tvrdí pre Pravdu hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Aké existujú riešenia pri plyne?

Vláda si do svojho programového vyhlásenia napísala, že pomáhať pri vysokých cenách energií treba len cielene a adresne. Nie pre všetkých rovnako a plošne. Rezort hospodárstva v reakcii iba podčiarkol, že bude pri pomoci s vysokými cenami energií na rok 2024 postupovať v zmysle programového vyhlásenia vlády. Konateľ spoločnosti Prvá Energetická Andrej Lednár upozorňuje, že plyn ešte nemá stanovený spôsob podpory a ešte nie je jasné, akým spôsobom bude vláda postupovať. „Určite vnímam cielenú podporu ako účinnejšiu, oproti plošnej. Výhody budú čerpať tí, ktorí ich skutočne potrebujú, a nedôjde k zbytočnému zaťažovaniu štátneho rozpočtu,“ tvrdí pre Pravdu.

Riešením je podľa Lednára poskytnúť pre domácnosti hybridný produkt s garantovanou maximálnou cenou. Ako ďalej opisuje, skladal by sa z časti komodity nakúpenej dopredu cez Futures a následne dokupovať časť kontraktu cez spotové ceny, teda krátkodobo. „Pre firmy sú takéto produkty k dispozícii a výsledkom je zaujímavá koncová cena, pri stanovení stropu, ktorý by aj v prípade extrému na trhoch garantovali,“ dodáva.

Treba pripraviť adresné kompenzácie sociálne slabším domácnostiam cez sociálny systém so zohľadnením daňových príjmov. To je podľa analytika Jána Pištu recept na hroziace vysoké ceny za energie. „Je to náročné implementovať, preto sa tomu každá vláda vyhýbala. „Táto úradnícka má jedinečnú šancu začať to tak, aby vláda, ktorá vzíde z volieb, v tom mohla pokračovať a implemenovať to,“ hovorí s tým, že plošné kompenzácie sú drahé a problém neriešia systémovo.

Aký nárast ceny hrozí pri elektrine?

Výsledná cena elektriny sa skladá z viacerých položiek. Okrem silovej ceny elektriny zahŕňa aj poplatky za distribúciu či prevádzkovanie systému. V konečnej cene elektriny sú zahrnuté aj dotácie na podporu obnoviteľných zdrojov, dotovanie uhlia či poplatky do jadrového fondu. Podľa prepočtov analytikov z Útvaru hodnoty za peniaze priemerná domácnosť dotuje elektráreň Nováky sumou 15 eur ročne. Výrobu elektriny z domáceho uhlia v elektrárni Nováky dotuje Slovensko už dve desaťročia, zatvoriť by ju mali koncom roka.

Podľa analýzy ÚRSO bude cena silovej ceny elektriny vyššia, podobne aj cena za dodávky elektriny. Naopak, klesnúť by mohli poplatky za prenos a distribúciu. „Pri absencii mimoriadnych opatrení štátu by koncové ceny elektriny pre domácnosti na rok 2024 mohli vzrásť v priemere o 81 percent oproti dnes platným cenám pri súčasných úrovniach trhových cien,“ informuje regulátor.

Aké riešenie sa ponúka pri elektrine?

Súčasné ceny elektriny pre domácnosti sú ovplyvnené mimoriadnymi opatreniami vlády. Štát podpísal so Slovenskými elektrárňami memorandum, v ktorom sa elektrárne zaviazali poskytovať cenu elektriny pre domácnosti na obdobie od roku 2022 do konca roku 2024 za zastropované ceny silovej zložky elektriny. Výsledkom je, že priemernej domácnosti stúpla faktúra za elektrinu len o jedno euro mesačne.

Podpísanie memoranda automaticky neznamená, že lacná elektrina bude dostupná pre domácnosti aj v roku 2024. Bude potrebné prijať nariadenie, na základe ktorého sa tieto zdroje uvoľnia. Ak sa podarí zmluvu s elektrárňami aplikovať do praxe aj v budúcom roku, cena silovej zložky bude porovnateľná s týmto rokom. Potom už len ostáva nárast regulovaných poplatkov. „Predpokladám, že tu vláda už nebude mať záujem dotovať tento nárast. Ten by mal byť totiž vďaka poklesu trhových cien nižší, ako vychádzal pre rok 2023. Odhadujem, že koncové ceny by to mohlo zdvihnúť o 10 až 30 percent,“ tvrdí Ján Pišta.

Koľko stojí celková energetická pomoc?

Vlaňajšie mimoriadne opatrenia vlády ochránili domácnosti pred masívnym nárastom cien energií v tomto roku. Dáždnik vládnej pomoci mal za následok, že ceny plynu a elektriny boli pre domácnosti v tomto roku umelo nízko stlačené. Vláda pomáhala domácnostiam plošne, bez rozdielu v príjmoch. Výsledkom sú kompenzácie za stovky miliónov eur. Takáto finančne náročná pomoc je však dlhodobo neudržateľná.

Rozpočtová rada vypočítala, že očakávané výdavky na opatrenia vlády súvisiace s kompenzáciou cien energií dosahujú celkovo skoro 2,9 miliardy eur. Z toho výdavky v objeme miliardy eur by mali byť financované z fondov EÚ.

Ako ochrániť zraniteľných

Regulátor vo svojej analýze priniesol sériu opatrení, ktoré by mali byť systémovou ochranou pre zraniteľnú skupinu obyvateľstva:

  • Adresná podpora pre odberateľov, ktorí nebudú mať prístup k zlacnenej elektrine.
  • Legislatívne ustanovenie definície energetickej chudoby.
  • Úprava zákonných definícií zraniteľných odberateľov, napr. domácností.
  • Zákaz odpájania odberateľov, najmä tých v núdzi, od energií počas zimy.
  • Právo zraniteľného odberateľa na poskytnutie splátkového kalendára.
  • Ustanovenie maximálnej miery nárastu preddavkových platieb.
  • Pravidelné prehodnocovanie výhodnosti zaradenia odberateľa do príslušnej tarify.
  • Právo odberateľa využiť bezplatne služby energetického poradcu.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #plyn #elektrina #faktúra