Štartuje nové kolo rozdávania peňazí na obnovu domu. Pribudli nové možnosti, koľko môžete získať?

Slovenská agentúra životného prostredia spustí v stredu (6. 9.) ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať 10-tisíc záujemcov, ktorí môžu žiadosti podávať od 9. októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr.

05.09.2023 11:11
SR MŽP Obnov dom výzva TK BAX Foto: ,
Na snímke uprostred vicepremiérka pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.
debata (1)

V novej výzve budú môcť majitelia čiastočne financovať inštaláciu biomasového kotla, vyvložkovanie komína či nabíjaciu stanicu pre elektromobily. SAŽP podľa Kerestúra čiastočne preplatí aj projekt protipožiarnej ochrany.

Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Čítajte viac Pracovali aj počas sobôt, nepomohli ani vyhrnuté rukávy. Tisíce ľudí čakajú na peniaze na obnovu domu

„Očakávame väčší nápor. V súvislosti s tým sme dali 90 dní na predloženie fyzicky podpísanej žiadosti. To je jedna z významných zmien oproti tretej výzve. Ten nápor sme sa snažili rozložiť v čase,“ povedal šéf SAŽP. Parametre novej výzvy sú nastavené na základe skúseností z prvých troch kôl. Stále je zrušená podmienka trvalého pobytu v dome. Nie je potrebné ani potvrdenie zo stavebného úradu, nepreukazujú sa ani podlžnosti.

Obnova domov podľa ministra životného prostredia Milana Chrenka prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov, podporuje vznik nových pracovných miest či inovácií v biznise. „Vďaka znižovaniu energetickej náročnosti budov sa znižuje závislosť od fosílnych palív a šetria sa predovšetkým zdroje v domácnostiach,“ skonštatoval.

SAŽP, Matej Kerestúr, generálny riaditeľ, Čítajte viac Obnov dom prejde zmenami. Medzi novinkami bude zaradenie kotlov na biomasu, tvrdí nový šéf projektu

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková priblížila, že aktuálne sú už vyhodnotené prvé dve pilotné výzvy na obnovu rodinných domov. „To je dokopy 3 763 žiadostí a zároveň je vyhodnotených 80 percent žiadostí z tretej výzvy. To znamená, že nám ostáva vyhodnotiť okolo 1800 žiadostí, ktoré sme doteraz dostali,“ poznamenala. Tretiu výzvu chcú podľa Kerestúra vyhodnotiť do konca septembra.

Celkovo o financie na rekonštrukciu domov požiadalo 12 386 záujemcov, z toho 1 467 už uzatvorilo zmluvu so SAŽP. Obnovu ukončilo aspoň 110 žiadateľov, ktorí zaslali žiadosť o vyplatenie príspevku. V prvých výzvach bolo podľa neho neúspešných približne 800 žiadostí, v tretej výzve to je zatiaľ 81. Kerestúr to označil za posun, pretože sa snažili nastaviť komunikáciu tak, aby výziev na doplnenie žiadostí bolo čo najmenej.

SAŽP, Matej Kerestúr, generálny riaditeľ, Čítajte viac Ďalších 5000 domácností si obnoví dom z európskych peňazí, získať sa dá až 19-tisíc eur. Nový riaditeľ opisuje novinky v 4. výzve

Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené tieto podmienky:

  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 percent oproti stavu pred obnovou.
  • Súčasťou obnovy rodinného domu musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny opatrení A. Výška oprávnených výdavkov na skupinu A musí predstavovať minimálne 25 percent celkových oprávnených výdavkov.
  • Opatrenia zo skupiny B sú voliteľné. Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení B3 a B5 nesmie kumulatívne prekročiť 10 percent celkových oprávnených výdavkov projektu.
  • Vybudovanie nadstavby alebo prístavby ani zobytnenie podkrovia alebo suterénu nie sú považované za oprávnené opatrenia projektu.
  • O príspevok môžu požiadať fyzické osoby, ktoré sú vlastníkmi rodinného domu postaveného pred rokom 2013.
  • Výška finančného príspevku je 75 percent z celkových oprávnených výdavkov, a zároveň maximálne:

*15-tisíc eur v prípade, že obnovou domu sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30 až 60 percent oproti stavu pred obnovou.

*19-tisíc eur v prípade, že obnovou domu sa dosiahne úspora primárnej energie viac ako 60 percent oproti stavu pre obnovou.

Zdroj: Slovenská agentúra životného prostredia

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská agentúra životného prostredia #Lívia Vašáková #obnov dom