Záujem Slovákov o letenky trhá rekordy. Číňania výrazne zamávali s cenami, tvrdí predajca letov

Slovákov od cestovania na dovolenky v zahraničí neodrádza ani vysoká miera inflácie či celkový prepad úspor domácností, ktoré sú podľa analytikov na najnižšej úrovni za posledných približne 20 rokov. Viaceré letecké spoločnosti sa rovnako ako cestovné kancelárie zhodujú na tom, že aktuálna sezóna je pre ne rekordná.

01.09.2023 05:00
rodina, letisko, dovolenka Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Zdá sa, že vplyv na rozhodnutie či stráviť dovolenku v zahraničí, alebo doma nemá ani relatívne výrazné zdraženie spiatočných leteniek. Ich priemerná cena totiž v porovnaní s minulým rokom stúpla približne o 16 percent, uvádza pre denník Pravda hovorkyňa slovenského predajcu leteniek Pelikan.sk Katarína Šuchterová. Napriek tomu však potvrdila, že pre väčšinu destinácií, ale aj dopravcov, ide už teraz z hľadiska záujmu o cestovanie o rekordný rok.

„Záujem o letenky a celkovo cestovanie nebol nikdy taký vysoký ako v tomto roku. V porovnaní s predpandemickým rokom 2019, ktorý bol rekordný, rastie o viac ako desať percent,“ priblížila Šuchterová.

Igor Matovič / Eduard Heger / Čítajte viac Zamestnancom štátu stúpnu platy tento rok historicky najviac. O koľko si polepšíte? (tabuľky)

V rámci Európy potvrdzuje tento trend aj známy predajca leteniek Kiwi. Spoločnosť už začiatkom júna informovala o tom, že v porovnaní s rokom 2022 evidovala tento rok o 25 percent viac rezervácií na cestovanie počas leta po európskych krajinách. „Záujem o cestovanie na globálnej úrovni vykazuje podobný trend a v porovnaní s rokom 2022 evidujeme nárast o 38 percent,“ píše predajca leteniek vo svojej tlačovej správe.

Na predcovidové čísla zatiaľ nedosiahli

Z aktuálnych štatistík bratislavského Letiska M. R. Štefánika vyplýva, že v porovnaní s minulým rokom narástol počet cestujúcich o 20 percent. Letisko v júli na príletoch a odletoch celkovo vybavilo vyše 307-tisíc pasažierov. „Miera obnovy počtu cestujúcich za rovnaké obdobie spred pandémie z roku 2019 tak dosiahla až 93 percent. Mesiac júl predstavuje najsilnejší mesiac v tomto roku,“ priblížilo letisko s tým, že ide o rekordný mesiac.

Čo sa týka celkového počtu cestujúcich, od začiatku tohto roka po tretí august prešlo bránami letiska už milión cestujúcich. V porovnaní s rokom pred pandémiou tak miera obnovy v tomto období dosiahla 76 percent a pri porovnávaní rovnakého obdobia roka 2022 ide o 30-percentný nárast počtu vybavených pasažierov.

Napriek tomu, že ide skutočne o vysoké čísla, letisko ešte stále neprepravilo rovnaký počet cestujúcich ako pred štyrmi rokmi. Podobné čísla potvrdzuje napríklad Josef Trejbal z portálu Superletuska.sk, ktorý priblížil, že predaj leteniek v rámci sezóny stále nedosahuje predcovidové čísla. „V porovnaní s rokom 2019 je to necelých 70 percent,“ povedal pre Pravdu obchodný riaditeľ spoločnosti Asiana, ktorá spomínaný web venujúci sa predaju leteniek prevádzkuje.

Vysoká miera konkurencie

Napriek vyššej priemernej cene spiatočných leteniek počas aktuálnej sezóny sa ich predajcovia zhodujú, že na nárast počtu cestujúcich má vplyv aj znižovanie cien v prípade obľúbených letovísk. „Do Európy sa postupne vrátili čínski dopravcovia, ktorí zosekali ceny leteniek do obľúbených destinácií,“ hovorí Šuchterová.

David Navrátil, hlavný ekonóm České spořitelny Čítajte viac Český ekonóm: Slováci prežijú veľmi málo rokov v zdraví. Posúvanie veku odchodu do dôchodku tak nebude fungovať

Ak sa teraz napríklad rozhodnete vycestovať do Thajska, podľa nej môžete v porovnaní s priemernou cenou v tomto roku zohnať letenku aktuálne lacnejšie až o 20 percent. V prípade Nového Zélandu, Austrálie či Japonska sú dokonca letenky momentálne v porovnaní s ročným priemerom lacnejšie až o 40 percent.

Nižšie ceny zohrávajú v tomto prípade výraznú úlohu aj podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. „Vnímame nárast záujmu o organizovaný cestovný ruch prostredníctvom cestovných kancelárií a jedným z dôvodov, prečo sa tak deje, je aj cena a dostupnosť jednotlivých služieb v hlavnej turistickej sezóne,“ okomentoval situáciu generálny tajomník asociácie Radoslav Oliver Košík.

Podľa Trejbala stojí za nižšími cenami leteniek stále väčšia miera konkurencie, ktorá sa v našom regióne prejavuje najmä na odletoch z viedenského letiska. „Hlavne na diaľkových leteckých spojeniach je možné zaistiť nižšie ceny, ako to bolo počas uplynulých dvoch rokov,“ zosumarizoval pre Pravdu Trejbal.

Obľúbené destinácie Slovákov

Do akých krajín však Slováci najradšej cestujú? V rámci pravidelnej dopravy v priebehu júla hovorí bratislavské letisko a piatich destináciách, pre ktoré sa naši dovolenkári v najväčšej miere rozhodujú. Ich kroky vedú najčastejšie do Londýna, Burgasu, Milána, Larnaky a taktiež na Sardíniu. Čo sa týka charterovej dopravy, „v júli výrazne dominovala turecká Antalya, za ňou nasleduje Burgas v Bulharsku a Larnaka na Cypre. Najviac cestujúcich bolo v júli vybavených leteckým dopravcom Smartwings, Ryanair a Air Horizont,“ priblížilo naše najväčšie letisko.

Zo štatistík portálu Superletuska.sk rovnako vyplýva, že Slováci sa najčastejšie rozhodujú pre niektorú z európskych krajín. „Celoročne je najväčší záujem o Londýn a Paríž. V lete potom ide o letoviská pri Stredozemnom a Čiernom mori,“ hovorí Trejbal.

elektrobicykel Čítajte viac Bicykle s motorčekmi sú trendom. Slováci za ne zaplatia oveľa viac, aj tak idú na dračku

Okrem toho patria podľa cestovných kancelárií medzi najobľúbenejšie dovolenkové krajiny našincov dlhodobo Turecko, Tunisko, Egypt, Bulharsko či Španielsko. „Slováci taktiež prichádzajú na chuť veľmi pohodlnému cestovaniu do Chorvátska letecky z Bratislavy alebo Košíc,“ dodal hovorca cestovnej kancelárie Satur Tomáš Gašpierik.

Okrem Európy však nezabúdajú ani na exotiku. Okrem destinácií, medzi ktoré patrí napríklad Rím, Malorka či Barcelona, podľa Šuchterovej z webu Pelikan.sk rastie výrazne záujem o Thajsko, ktoré v priebehu posledného mesiaca patrilo k najobľúbenejším cieľovým krajinám našich dovolenkárov. „Podobne je na tom aj ostatná exotika na čele s Dubajom, kde záujem rastie o 55 percent, či Maldivy, ktoré počas leta vyhľadávame o vyše 60 percent viac ako v roku 2019,“ dodáva hovorkyňa jedného z najväčších webov, ktorý sa u nás predaju leteniek venuje.

Cestovky hlásia rekordný záujem

Našich dovolenkárov pritom aj napriek zdražovaniu v takmer každej oblasti neodrádzajú ani neraz vysoké ceny pobytov v zahraničí. Cestovné kancelárie upozorňujú, že ľudia, ktorí si chcú užiť luxusnú dovolenku, si musia pripraviť minimálne niekoľko stoviek eur. Platí pritom, že napríklad za týždňový pobyt v päťhviezdičkovom hoteli v priebehu dovolenkovej sezóny so službami all inclusive zaplatia aj 1 200 eur za jednu osobu.

Cestovky napriek tomu hovoria o rekordnom záujme, ktorý zo strany dovolenkárov túto sezónu zaznamenávajú. „V porovnaní s predpandemickým obdobím, keď bol najsilnejším rokom 2019, je nárast viac ako dvojnásobný. V porovnaní s rokom 2022 zaznamenávame nárast o viac ako 120 percent,“ povedala už skôr pre denník Pravda hovorkyňa cestovnej kancelárie Kartago Tours Alica Šipošová.

Rekordný záujem potvrdzuje napríklad aj cestovná kancelária Čedok, ktorá sa na slovenský trh vrátila v priebehu prvých mesiacoch tohto roka. „Záujem o letnú dovolenku je rekordný, u nás v Čedoku prekonávajú predaje obdobia pred pandémiou aj minuloročnú sezónu, ktorá bola pre nás najlepšia od roku 1989,“ skonštatovala hovorkyňa cestovky Kateřina Pavlíková. Podľa nej má Čedok v porovnaní s rokom 2022 na slovenskom aj českom trhu aktuálne dvojnásobné rezervácie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #letenky