Bicykle s motorčekmi sú trendom. Slováci za ne zaplatia oveľa viac, aj tak idú na dračku

Zatiaľ čo počas covidových rokov výrobcovia a predajcovia bicyklov zaznamenávali výrazný dopyt po klasických bicykloch, teraz je všetko inak. V segmente nastalo spomalenie, zhodujú sa viacerí z nich. Netýka sa to však predaja elektrobicyklov, o ktoré je zo strany zákazníkov čoraz väčší záujem.

27.08.2023 05:00
elektrobicykel Foto:
Elektrobicykel, ilustračný obrázok.
debata (23)

Bicykle poháňané batériou sa totiž v priebehu posledných rokov stávajú skutočným fenoménom, ktorý ľuďom pomáha užiť si jazdu s nižšou mierou námahy. „Predaj elektrobicyklov stále stúpa, najväčší medziročný nárast dopytu sme zaznamenali v posledných dvoch rokoch,“ priblížil pre denník Pravda obchodný riaditeľ slovenského výrobcu bicyklov DEMA Richard Likavčan.

Likavčan však dopĺňa, že v trende obľuby tohto typu bicyklov stále zaostávame za západnými európskymi krajinami. Aj napriek tomu si podľa neho udržiavame náskok v porovnaní s niektorými inými východnými štátmi Európskej únie.

Nárast predaja e-bajkov hlási aj ďalší známy slovenský výrobca Kellys. „Táto sezóna naďalej potvrdzuje rastový trend, keď predaj elektrobicyklov značky Kellys v porovnaní s minulou sezónou rastie tempom niekoľko desiatok percent,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Michal Divinec.

Predaj dobieha klasické bicykle

Kupujúcich neodrádza ani to, že pri kúpe bicykla s elektromotorom musia siahnuť do vrecka hlbšie ako v prípade štandardných modelov. Tie totiž priemerne stoja o niekoľko stoviek až tisícok eur viac. Pri najlacnejších modeloch sa dostanete k cenovke pohybujúcej sa okolo tisíc eur.

„Najlacnejšie elektrobicykle u nás sa pohybujú v cene tisíc eur a horná hranica je prakticky neobmedzená. V štandardnej ponuke však môžeme hovoriť o sume okolo 12-tisíc eur,“ vyjadril sa Karol Guľa, šéf spoločnosti Ebajk, ktorá sa na tento typ dopravných prostriedkov špecializuje.

O podobných cenách hovoria aj zástupcovia ostatných spoločností pôsobiacich na Slovensku. Napríklad DEMA ponúka svoj najdostupnejší produkt v tejto kategórii za 1 150 eur a Kellys Bicycles za 1 799 eur. Čo sa naopak týka najdrahšieho „stroja“, jeho cenovka sa v prípade značky DEMA vyšplhala na 4 200 eur a horský elektrobicykel Kellys Theos F100 kúpite až za 12 999 eur.

Napriek vysokým cenám sa pomer predaných elektrobicyklov a klasických bicyklov v posledných rokoch vyrovnáva. „Predaj klasických a elektrických bicyklov je aktuálne v pomere jedna k jednej, zatiaľ čo ešte pred piatimi rokmi bol tento pomer na úrovni 75 ku 25 percentám v prospech klasických bicyklov,“ priblížil pre Pravdu Likavčan.

Zástupca firmy Kellys Bicycles rovnako potvrdzuje, že pomer predajov oboch typov bicyklov sa približuje. Spoločnosť však očakáva, že rovnaký počet kusov klasických a elektrických bicyklov bude predávať až v roku 2027. Čo sa týka obratu, ten sa v oboch kategóriách vyrovnal už v rámci tejto sezóny, dodal Divinec.

Slabá sezóna

Predajcovia sa napriek zvyšujúcemu sa záujmu o elektrobicykle zhodujú, že segment je na tom v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi horšie a predaje bicyklov bez ohľadu na ich konštrukciu klesajú. „Naše predajne zaznamenali pokles predaja, je však otázkou, či sa celkový záujem iba nerozložil na množstvo nových predajní, ktoré sa začali zaoberať elektrobicyklami. Dnes nájdete ponuku už aj v predajni potravín či kosačiek,“ hovorí Guľa zo spoločnosti Ebajk.

Rovnako aj predaj klasických bicyklov v cenovej kategórii do 800 eur zažíva spomalenie. To je podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Kellys „spôsobené kombináciou nižšieho dopytu a tiež dočasnej silnejšej ponuky na strane výrobcov“.

V cenovej kategórii bicyklov, ktorých cenovka sa šplhá nad 800 eur, je však situácia opačná a predaje stúpajú. Podľa Divinca za tým stojí nedostatočný počet bicyklov v tejto cenovej kategórii na trhu. Aj výrobca bicyklov DEMA hovorí v tejto súvislosti o klesajúcom dopyte po klasických bicykloch, dopĺňa pritom, že priemerná cena klasických bicyklov ako aj elektrobicyklov, výrazne rastie.

Celkový obraz dokresľuje aj vývoj ziskov a tržieb spoločnosti. V roku 2020 podľa Finstatu dosahovali tržby firmy DEMA Senica takmer 11,9 milióna eur, pričom v minulom roku stúpli na 18,5 milióna eur. Čo sa týka zisku, ten bol pre spoločnosť pred troma rokmi na úrovni bezmála 105-tisíc eur, zatiaľ čo v roku 2021 sa vyšplhali na takmer 600-tisíc eur a v minulom roku na vyše 618-tisíc eur.

Špecialisti na predaj elektrobicyklov zo spoločnosti Ebajk potvrdzujú, že predaj týchto dopravných prostriedkov sa tento rok výrazne zastavil. Generálny riaditeľ firmy, ktorá podľa Finstatu vykázala stratu v oblasti zisku vo výške 96 eur, pričom tržby sa v tom istom období dostali na nulu, za tým stojí súčasné pôsobenie viacerých faktorov. Myslí si, že aktuálnym stavom môžu stáť napríklad predpredaje v koronavírusovom období, aktuálne zhoršené ekonomické podmienky či zvýšený pocit neistoty.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #elektrobicykel #e-bicykle