Ruský Gazprom rozbehol nový projekt. V Baltskom mori zachytili tanker so skvapalneným LNG

Ruský plynárenský koncern Gazprom vypravil zo svojho baltského závodu na skvapalnený plyn (LNG) prvý tanker trasou cez Severné more. Poukázali na to údaje spoločnosti Refinitiv o pohybe lodí.

22.08.2023 14:35
LNG tanker PRISM COURAGE Foto:
LNG tanker Prism Courage.
debata

Na základe údajov firmy Refinitiv naložili LNG na tanker Velikij Novgorod v závode Portovaja, ktorý sa nachádza na brehu Baltského mora, 14. augusta. Posledné údaje z utorka poukázali na pohyb tankera v Barentsovom mori. Miesto dodávky LNG zverejnené nebolo.

Hirman, Čítajte viac Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Začiatkom augusta Rusko uskutočnilo touto trasou aj transport nafty, dodala spoločnosť Refinitiv. Moskva už dlhší čas považuje severnú trasu za alternatívu voči trase prechádzajúcej cez Suezský prieplav. Aj keď severná trasa je fyzicky náročná, mohla by skrátiť čas na prepravu tovarov medzi Európu a Áziou po mori v situácii, keď ruský obchod so západnými štátmi je pre vojnu na Ukrajine na najnižšej úrovni od druhej svetovej vojny.

Skvapalňovací závod Portovaja LNG s produkčnou kapacitou 1,5 milióna ton ročne spustil produkciu v septembri. Doteraz tankery prepravovali LNG z tohto závodu iba do Turecka a Grécka.

SR Bratislava APZD RÚZ KOZ MPSVR AZZZ HSR vláda odbory BAX Čítajte viac Tisíckam ľudí sa zdvihnú od roka 2024 minimálne výplaty. Pozrite sa, v ktorom ste stupni a koľko dostanete
debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #LNG