Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Bežne sú po vykurovacej sezóne zásobníky plynu prázdne. Začína sa obdobie, keď sa plyn opäť natláča pod zem, aby ho bolo na jeseň dostatok na celú zimu. Lenže situácia tento rok je diametrálne odlišná. Dostatok plynu, mierna zima a šetrenie spôsobili, že už teraz na jar máme v zásobníkoch dosť plynu aj na budúcu zimu.

02.05.2023 16:55
Hirman, Foto:
debata (189)

„Nepamätám si rok, kedy by sme mohli povedať, že sme na takej úrovni, že sa nemusíme obávať ani nasledujúcej vykurovacej sezóny,“ vyhlásil na tlačovej konferencii dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati). Ako spresnil, momentálne stav zásob prekročil dve miliardy kubických metrov plynu. Plus je k dispozícii na území Česka ďalší zásobník v Dolných Bojanoviciach. Spolu to je 2,5 miliardy kubických metrov plynu. Toto sú podľa Hirmana objemy, ktoré sme mali v minulosti až na jeseň.

Video

Plynu pod zemou máme najviac v okolí

Aj keď je plynu dostatok, zásobníky sa budú ďalej plniť. Pred vykurovacou sezónou by sa mohli blížiť k hranici štyroch miliárd kubických metrov. Na porovnanie, celoročná spotreba Slovenska je takmer päť miliárd kubických metrov. „Spolu s kontraktmi môžeme povedať, že sme na nasledujúcu sezónu zabezpečení,“ dodal Hirman s tým, že sa ľudia žiadnej plynovej krízy báť nemusia. Pripomenul tiež údaje z Eurostatu, podľa ktorých patríme medzi tri krajiny v EÚ, ktoré majú najlacnejší plyn pre domácnosť.

Turbína Čítajte viac Viac energie z vetra a hlbín zeme. Slovensko má nový plán, ako sa zbaviť závislosti od plynu z Ruska

Aj oficiálne údaje európskeho združenia Gas Infrastructure Europe zaznamenali výborný stav našich zásob s plynom. V súčasnosti je v zásobníkoch vyše 60 percent ročnej spotreby. To je na úrovni priemeru Európskej únie. Máme plynu v zásobníkoch najviac z okolitých krajín. V Česku sú zásobníky plné na 56 percent, v Poľsku na 52 percent a v Maďarsku len na 46 percent.

Závislosť od Rusov sme skresali

Ruský útok na Ukrajinu otriasol energetickou mapou Európy. Dokázali sme si poradiť s tým, že ruský prezident Vladimir Putin zastavoval dodávky plynu na starý kontinent. Ešte koncom roka 2021 Gazprom nenaplnil svoje zásobníky v Európe. O pár mesiacov nato prestal úplne tiecť plyn cez plynovod Jamal.

Výbuchy na plynovode Nord Stream ho úplne znefunkčnili. To všetko malo za následok, že cena plynu v lete vyletela na rekordné úrovne. V takejto situácii si nikto nemohol byť istý, či nejaký plyn z Ruska potečie. Vo veľkom sa začali hľadať alternatívni dodávatelia. Aj vďaka diverzifikácii zdrojov plynu sme momentálne v situácii, že vieme nahradiť ruský plyn.

„Keby došlo k úplnému vypnutiu plynu z Ruska, vieme zabezpečiť až 70 percent náhrady z iných zdrojov,“ opísal situáciu Miroslav Kulla, predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Podľa neho sa tak vieme zaobísť aj bez ruského plynu.

Aj keď sa nám podarilo získať alternatívnych dodávateľov, ruský plyn budeme zrejme využívať minimálne do roku 2034. SPP má platnú zmluvu s Gazpromom práve do tohto obdobia. Šéf SPP potvrdil, že ju nevieme jednostranne ukončiť bez likvidačných sankcií pre Slovensko. „Nie je možné jednostranne tento objem znížiť na nulu,“ vyhlásil. Momentálne k nám tečie ruský plyn od 30 do 100 percent zmluvných objemov.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #Karel Hirman