Najväčšia banka zverejnila index prosperity. Slovensko skončilo na nelichotivom mieste rebríčka

Slovensko v indexe prosperity obsadilo 23. miesto z 27 krajín Európskej únie. Ako rebríček okomentovala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, patríme skôr k tým horším krajinám EÚ. V porovnaní s Českom sme na tom horšie, Česká republika skončila na 14. mieste. Od roku 2009 sa naše dobiehanie EÚ podľa analytičky zastavilo, resp. spomalilo.

22.08.2023 11:14
SR Špačince pôdohospodárstvo vláda žatva výjazd... Foto: ,
Premiér Ľudovít Ódor počas privítania na Poľnohospodárskom družstve Špačince pri príležitosti žatevného výjazdu v obci Špačince.
debata (10)

Pracovná sila medzi rokmi 2010 a 2030 klesne v Českej republike podľa odhadov o 7 %, na Slovensku o 10 %. Rovnosť príjmov v rámci kategórie spoločnosť je podľa Valachyovej na Slovensku jedna z najvyšších. Absolútne však zlyhávame v indexe demokracie a indexe ľudského rozvoja. V porovnaní s ostatnými krajinami sme teda chudobná krajina.

SR Bratislava APZD RÚZ KOZ MPSVR AZZZ HSR vláda odbory BAX Čítajte viac Tisíckam ľudí sa zdvihnú od roka 2024 minimálne výplaty. Pozrite sa, v ktorom ste stupni a koľko dostanete

V rámci kategórie domácností sme sa ocitli na predposlednom mieste. Česká republika na ôsmom mieste. V rámci dostupnosti bývania nevychádzame podľa analytičky dobre, úspory domácností tiež na tom nie sú pozitívne. Z indexu zároveň vyplynulo, že žijeme kratšie a nie úplne v zdraví. Ľudia v západných krajinách žijú oveľa dlhšie. Ide skôr o obraz bohatstva, bohatstvo krajiny totiž vplýva aj na zdravie obyvateľstva.

Index prosperity. Foto: Slovenská sporiteľňa
Index prosperity Index prosperity.

V kategórii vzdelávanie sa Slovensko ocitlo na 24. mieste, Česká republika na desiatom. Aj toto hodnotenie je pre Slovensko podľa Valachyovej jedno z tých smutnejších. Absolútnym lídrom tohto rebríčka je Švédsko, ktoré obsadilo prvú priečku v rámci 27 krajín EÚ. A celkovo sa na prvých priečkach ocitli severské krajiny. V rámci udržateľnosti sa Česká republika ocitla na poslednom mieste, Slovensko na osemnástom.

Geotermálna elektráreň Čítajte viac Dlhé roky bol v spiacom režime. Pri Košiciach ožíva jedinečný energetický projekt

Ak sa chce Slovensko pohnúť vpred, je potrebné podľa analytičky zvýšiť výdavky na vzdelávanie a na výskum a vývoj. To je podľa nej cesta, ako sa pohnúť ďalej v rámci indexu prosperity.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #zdravie #index prosperity