Analýza ukázala, koľko percent z priemernej mzdy dal vlani zamestnanec štátu na daniach a odvodoch

Deň daňového odbremenenia na Slovensku v tomto roku pripadol na 21. august. To je o 2 dni neskôr ako v minulom roku a o 11 dní neskôr ako v roku 2015. Odvíja sa od aktuálnych prepočtov European Investment Centre (EIC) a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika (KI), ktoré približujú celkové bremeno ľudí povinnými platbami na príklade zamestnanca s priemernou mzdou. Informoval o tom Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika (KI).

21.08.2023 12:48
dane, daňové priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Celkové bremeno daní ako administratívne vynútených platieb dosiahlo v roku 2022 podľa prepočtov 63,27 % k mzdovým nákladom na zamestnanca s priemernou mzdou. Zostatok peňazí, o ktorom rozhodujeme sami, pritom predstavoval v prepočte na takéhoto zamestnanca iba 36,73 %. Rovnakou metodikou vypočítané celkové daňové bremeno bolo v minulom roku v Česku nižšie o 2,12 percen­tuálneho bodu (p. b.) a v Poľsku vyššie o 1,72 p. b. ako u nás.

Milan Murcko, YIT Čítajte viac Veľký developer Murcko vysvetľuje, čo sa deje na trhu s bývaním. Naše hypotéky spred pár rokov neboli normálne

Minuloročné bremeno povinných platieb na Slovensku sa zvýšilo oproti roku 2021 takmer o 0,8 percentu­álneho bodu, predovšetkým v dôsledku väčšieho nárastu zaplatených príjmových daní ako nárastu ceny práce, najvýraznejšie dane z príjmov fyzických osôb. Celkové daňové bremeno sa v roku 2022 zvýšilo oproti roku 2014 o 2,9 per­centuálneho bodu. Počas tohto obdobia sa daňové a odvodové príjmy zvýšili o necelých 14 mld. eur a verejné výdavky o 13,3 mld. eur. Časť výdavkov z roku 2022 sa pritom presunula do roku 2023, v ktorom sa majú výdavky verejnej správy zvýšiť až o 12 mld. eur.

Michal Horváth Čítajte viac Kope Fico za boháčov z Bratislavy? Jeho nápad okolo hypoték rozbili čísla, minister financií aj NBS

Zamestnanec s priemernou hrubou mesačnou mzdou 1 304 eur a s celkovou superhrubou mzdou, teda hrubou mzdou vrátane odvodov platených zamestnávateľom, vo výške 1 844 eur znášal v minulom roku bremeno povinných platieb v objeme necelých 1 167 eur na mesiac. Takmer o dvoch tretinách jeho celkovej odmeny tak za neho rozhodovali zástupcovia verejnej moci. Zodpovedá to aj podielu hodnoty tovarov a služieb z ich potenciálneho celkového množstva, ktoré si zamestnanec pre dane nemohol dovoliť. Len zostatok peňazí v sume 677 eur mesačne predstavuje trhovú nezdanenú hodnotu tovarov a služieb, ktoré si mohol zamestnanec s priemernou mzdou za mesiac kúpiť.

„Prieskumy kvality podnikateľského prostredia dlhodobo ukazujú, že pre približne deviatich z desiatich podnikateľov je prekážkou v podnikaní vysoké daňovo-odvodové zaťaženie. Namiesto znižovania však daňové bremeno rastie,“ upozorňuje prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #peniaze