Ruský profesor ekonómie dal výpoveď na univerzite. Potom poskytol rozhovor o tom, čo čaká Rusov

Inflácia od 20 do 100 percent. To zrejme čaká bežných Rusov, myslí si ekonomický profesor Igor Lipsic. Hovorí, že oficiálni predstavitelia si nemôžu dovoliť vysvetliť súčasný prudký pád rubľa ruskou inváziou na Ukrajinu a s ňou spojenými obmedzeniami zahraničného obchodu. Preto z prepadu vinia centrálnu banku.

16.08.2023 09:05
rusko, deň námorníctva Foto: ,
Vojenská prehliadka v rámci osláv Dňa námorníctva v Petrohrade.
debata (199)

Hlavné myšlienky z rozhovoru priniesla česká agentúra České noviny.

Ekonóm to povedal v rozhovore pre Nastojaščeje.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská centrálna banka sa snaží zachraňovať ekonomiku, výrazne zvyšuje úrokovú sadzbu

„Rubeľ bude ďalej slabnúť… Rusko vstupuje do situácie rýchlej inflácie. Rýchlej znamená od 20 do 100 percent za rok,“ citujú jeho slová České noviny. Pritom iba za posledné mesiace namerala centrálna banka infláciu 7,5 percenta.

Rubeľ je najslabší od začiatku vojny voči euru alebo americkému doláru. Za 1 euro alebo dolár dostanete viac ako 100 rubľov.

Podľa profesora bude rubeľ ďalej strácať hodnotu. Jediné, čo by ruskú menu podľa neho mohlo zachrániť, by bol export tovaru výmenou za platby v spoľahlivej mene, ako je dolár alebo euro. No toto nedokážu, práve kvôli západným sankciám.

Ruský ekonóm tento mesiac skončil s učením na Vysokej škole ekonomickej v Moskve. Dal výpoveď.

„Je taký vtip, ktorý teraz všade hovorím… ‚Rubeľ nemá kurz, rubeľ má pred sebou jedine cestu. A to cestu straty hodnoty. ‘A ten vtip je pravdivý,“ hovorí Lipsic.

Vladimir Putin Čítajte viac Čakal sa kolaps ruskej ekonomiky, no neprišiel. Čo mu zabránilo?

„Keď človek netuší, ako sa budú ceny meniť, nie je žiadna predvídateľnosť, je veľmi ťažké podnikať. Pri pádivej inflácii začína biznis umierať,“ pokračuje ďalej profesor ekonómie.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #peniaze #Rusko