Ruská centrálna banka sa snaží zachraňovať ekonomiku, výrazne zvyšuje úrokovú sadzbu

Ruská centrálna banka na mimoriadnom zasadnutí prudko zvýšila úrokové sadzby. Dôvodom agresívneho sprísnenia menovej politiky bol prepad ruskej meny.

15.08.2023 10:48
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (20)

Ruská centrálna banka v utorok zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 350 bázických bodov z 8,5 percenta na 12 percent. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť znehodnocovanie rubľa, na ktorý má negatívny vplyv zhoršovanie obchodnej bilancie Ruska v dôsledku západných sankcií a prudký nárast vojenských výdavkov.

Kurz rubľa sa v pondelok (14. augusta) oslabil až takmer na 102 RUB/USD. Ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin obvinil z prudkého poklesu meny a zrýchlenia inflácie „uvoľnenú menovú politiku“. Ruská centrálna banka následne oznámila, že v utorok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie, na ktorom prehodnotí nastavenie menovej politiky.

Rubeľ sa posilnil už v utorok skoro ráno, keďže investori počítali s výrazným sprísnením menovej politiky, a krátko pred ôsmou hodinou ráno londýnskeho času sa obchodoval pri kurze pod 96 RUB/USD.

putin Čítajte viac Ruská centrálna banka prestáva kupovať cudzie meny. Zachraňuje slabý rubeľ

„Inflačné tlaky sa zvyšujú,“ uviedla banka v utorkovom vyhlásení. „Cieľom tohto rozhodnutia je znížiť riziká ohrozujúce cenovú stabilitu. Premietanie oslabovania rubľa do cien naberá na intenzite a inflačné očakávania sa zvyšujú,“ dodala.

Ruská centrálna banka naposledy pristúpila k mimoriadnemu zvýšeniu sadzieb koncom februára 2022, teda tesne po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine, keď ich zvýšila na 20 percent. Následne ich postupne znižovala, až kľúčová sadzba klesla v septembri 2022 na 7,5 percenta. Potom úrokové sadzby držala nezmenené do júla 2023, keď kľúčovú sadzbu zvýšila o 100 bázických bodov na 8,5 percenta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #úrokové sadzby #rubeľ